האירוע המזעזע שהתרחש שלשום (שבת) במג'דל שמס, כאשר רקטה ששיגר ארגון חיזבאללה קטלה את חייהם של 12 ילדים ונערים, הזכירו לרבים את המראות הקשים מאירועי 7 באוקטובר, אז נטבחו כ-1,200 ישראלים ביום אחד.
ברוך גולן, ראש צוות זק"א מחוז צפון, שנכח בזירה הנוכחית וגם באירועים הקשים ב-7 באוקטובר, מספר על התחושות הקשות. "זה החזיר אותי אחורה. שוב מדובר בקבוצה של אנשים שלא הצליחו להגן על עצמם, שלא בחרו בזה. הם רק ילדים שבאו לשחק, לא היה להם את הזמן להתגונן. גם מספר הנרצחים הגדול מקשה. כל כך הרבה משפחות שמתפרקות, ואתה חושב שאם כל זה קרה כתוצאה מטיל אחד, אז מה יקרה אם יהיו אלף טילים?".
על אף הקושי, גולן מדגיש כי לא היה ספק ולו לרגע אם להגיע לזירה. "גם ב-7 באוקטובר היינו בזירות קשות תוך לחימה, וגם הפעם לא הייתה שאלה. אנחנו כאן, מסייעים ועוזרים".
לדבריו, המראות בזירה היו קשים מנשוא, והתנאים הקשו על זיהוי הגופות. "היינו שם עד השעה 4 וחצי לפנות בוקר, עד שסיימנו לאסוף את כל הממצאים, ושלחנו אותם לאבו כביר. בעקבות ההדף, חלק מהגופות היו במצב קשה אפילו יותר ממה שראינו ב-7 באוקטובר. למעשה, הוא היה כל כך חזק שגם במרחק של 300 מטר מהפיצוץ נמצאו רקמות אנושיות. עלינו על גגות כדי לאסוף דנ"א, ושלושה מהילדים זוהו רק לפי דגימות דנ"א, זה לא נתפס".
"מגרש כדורגל שהפך לזירת קרב"
חיים אוטמזגין, מפקד היחידות המיוחדות של ארגון זק"א, שאומנם לא נכח בזירה במג'דל שמס אבל פיקד על האירוע מרחוק, מוסיף כי "האתגרים היו דומים לאלו שעמם התמודדנו ב-7 באוקטובר, אולי אף קשים יותר, כי מדובר בקבוצה ייחודית של נפגעים, נערים וילדים, ובמגרש כדורגל שהפך לזירת קרב". גם בראשו התעוררו שוב התמונות הקשות. "אלה רגעים שמחזירים אותך אחורה ומציפים - תמונות שמזכירות את מגרשי הדשא בקיבוצים ב-7 באוקטובר".
השניים מדגישים כי מאז תחילת המלחמה, הם הסתייעו בטיפול נפשי כדי להתמודד עם החוויות הקשות. "כל מתנדב שהיה באירועי 7 באוקטובר, היה זקוק לטיפול", אומר אוטמזגין. לדברי גולן, גם ההתייחסות לצוותים בשטח השתנתה מאז. "עברנו בזמנו סדנה עם פסיכולוגים במשך שלושה ימים. האם אני יכול להגיד שאחרי זה אתה חוזר בחזרה להיות מי שאתה? ממש לא, אבל זה כן נותן כלים. אני יכול להגיד שכראש צוות, מאז 7 באוקטובר אני כל הזמן בודק את המתנדבים. גם באירוע במג'דל שמס, היו שמונה מתנדבים, וכל הזמן בדקתי מה קורה איתם ואיך הם מרגישים. אנחנו יודעים היום שצריך להסתכל ולהתייחס גם למצילים בשטח".