זה קרה בשעות הצהריים. המקום: בית החולים 'סורוקה'. מיכאל קווצ'קו, עבריין רכוש וסמים מבאר שבע משוטט חופשי באין מפריע בין המחלקות. איש לא שואל לפשר מעשיו- לא המאבטחים ולא הצוות הרפואי. קוו'צקו מחפש את הקורבן הבא - מאושפז חסר ישע שיצליח לגנוב את רכושו הדל. אבל אז הוא מבחין ב-מ', בן 30, שמתאושש במחלקת אף-אוז-גרון לאחר שעבר ניתוח. בלי בושה הוא גונב את לו טלפון סלולרי חדש שהיה בהטענה. על הדרך הוא גם לקח 300 שקל שהיו בתוך ארנקו.
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
מ', שניעור משנתו כעבור כמה שעות, נדהם לגלות את שאירע ומתלונן בפני הצוות הרפואי על המחדל. למקום מוזעקים שוטרי משטרת באר שבע, הם צופים במצלמות האבטחה שהוצבו בכניסה למחלקה ומצליחים לזהות את החשוד. כעבור יממה הוא נעצר ולאחר מכן נידון ל-14 חודשי מאסר בפועל עקב עברו הפלילי העשיר. השופט דניאל בן טולילה, שדן בתיקו של קוו'צקו העיר בגזר הדין, מציין בפסק דינו כי על הצוות הרפואי חלה אחריות למקרים של גניבות מחולים. "בשל מעשיו של הנאשם ודומיו נדרשים צוותים רפואיים לנקוט בחשדנות כלפי המבקרים במחלקות השונות שמא מדובר בגנב ולא באורח תמים", הדגיש השופט.
"כיצד יתכן שעבריין כזה מסתובב חופשי ואיש לא שואל אותו מה הוא מחפש ואת מי בא לבקר? במקרה הזה הצלחנו להחזיר את הרכוש ל-מ', אבל במרבית המקרים קשה לזהות את החשודים במצלמות האבטחה או לאתר את השלל", טוען קצין משטרה, "אם בתי החולים בישראל יתגברו את מערך האבטחה שלהם ויחדירו למחלקות מאבטחים סמויים, תופעת הגניבות תרד בצורה דראסטית. אפילו התקנת לוקר לכל חולה תצמצם את הגניבות, אבל לצערי בינתיים מי שמשלם את המחיר הם החולים ובני משפחותיהם".
"להנהלה זה ממש לא מזיז"
למשטרה ולמשרד הבריאות אין נתונים מדויקים על כמות מקרי הגניבות. אך משיחות עם גורמי משטרה ורפואה עולה כי בשנתיים האחרונות היו למעלה מ-2,000 מקרים של גניבות ממחלקות בבתי חולים שונים ברחבי הארץ, חלקם בכלל לא דווחו למשטרה על ידי המשפחות מתוך חוסר אמונה. כמות המקרים רק עולה משנה לשנה, אך במשטרה ומשרד הבריאות טוענים כי אין ברשותם נתונים ספציפיים על גניבות בבתי חולים.
הקורבנות, במרבית המקרים, הם קשישים חסרי ישע או חולים שעברו ניתוחים מסובכים ומתקשים לתפקד מבחינה פיזית ולהתנייד. הגנבים מתחלקים לשתי קבוצות: עברייני רכוש ונרקומנים, שיודעים כיצד לצוד את הקורבנות, ואורחים שהגיעו לביקורים במחלקות ועל הדרך ניצלו הזדמנות לגנוב רכוש מחולים.
גם קובי פרחי, סולן להקת 'אורפלנד', נדהם לגלות שגנבו את ארנקה של סבתו שהייתה מאושפזת במחלקה האורתופדית בבית החולים 'איכילוב'. בפעם אחרת בה אושפה בבית החולים, נגנב כרטיס האשראי שלה מהארנק. אך זה לא נגמר כאן. כעבור זמן קצר הגנבים פרצו גם לביתה, שם הגנב אף נטל את הארנק מתוך ידה של סבתו בעת שנמה את שנתה. פרחי זועם על כך שבתי החולים מפקירים את הקשישים המאושפזים ולא דואגים למגר את תופעת הגניבות. "זו שערורייה שתופעה כזו מתרחשת בתוך בית החולים מתחת לאפם של המאבטחים ולהנהלה זה ממש לא מזיז. באותה מידה יכלו חס וחלילה גם לפגוע בה. איפה הצוות הרפואי? מאבטחים? חיי החולים הפקר? לאף אחד לא אכפת מהם.
פרחי גם טוען כי אף אחד בבית החולים לא טרח להתנצל בפני סבתא שלו: "העליתי פוסט לפייסבוק שלי על המקרה וקיבלתי המון תגובות של גולשים שזה קרה להוריהם או לסבים ולסבתות שלהם. מאז המקרה הסבתא שלי מבוהלת מאוד, חסרת ביטחון. זה השפיע עליה לרעה כל המקרה הזה. אסור שבתי החולים יהיו אדישים לתופעה הזו. מה רוצים שחולים לא יגיעו לבית החולים עם כסף? לפעמים החולים צריכים לקנות לעצמם דברים. בית החולים מחויב לשמור על ביטחונם וכבודם ולצערי הם מועלים בתפקידם".
עוד ב-mako בריאות:
>> מתי המציאו את הקונדום? ההיסטוריה של אמצעי המניעה
>> כל מה שרציתם לדעת על פריצות דיסק
>> הגשימה את החלום: עשתה ניתוח להגבהה ב-10 סנטימטרים
"יש להחדיר מאבטחים סמויים"
מהם הפריטים שהכי נגנבים מחולים? טלפונים סלולריים, מזומנים, תכשיטים, שעונים, כרטיסי אשראי ואפילו מוצרי מזון-ממתקים. הגניבות מתרחשות לרוב במחלקות הפנימיות שהכי עמוסות במאושפזים (כולל כירורגיות, אף אוזן גרון, מחלקות אונקולוגיות ואורתופדיות), הן פתוחות במרבית שעות היום - מה שמקל על עבודתם של הגנבים. "במחלקות לטיפול נמרץ, למשל, כמעט בלתי אפשר לגנוב מחולים, כי שעות הכניסה אליהן מוגבלות ורק בני משפחה קרובים מאוד רשאים להיכנס לביקורים", טוען קצין ביטחון בבית חולים בדרום הארץ. "הבעיה הגדולה היא במחלקות הפנימיות שאליהם מגיעים אלפי מבקרים מידי יום. אין מספיק מאבטחים שיכולים לכסות את כל שטח בית החולים ולצערי יש אזרחים שמנצלים זאת כדי לבצע גניבות מחולים. צריך להבין שהמצלמות מתעדות את הנכנסים והיוצאים מהמחלקות ולא את מה שקורה בתוכן וזאת בגלל צנעת הפרט. הבעיה מתחילה ונגמרת בכסף שאין לצערי לבתי החולים להשקיע במערך האבטחה".
בכמה מקרים שהיו די חריגים נגנבו שיני זהב ותכשיטים מגופות חולים שמתו ואוחסנו חדרי מתים (קירור). כן, גם לשם הגיעו הגנבים. היו גם מקרים גם של יולדות גילו שגנבו להם את הטלפונים הסלולריים מחדרן במחלקת יולדות. "השטחים בבתי חולים הם גדולים מאוד, מאות אלפי בני אדם נכנסים אליהם מידי יום. הם פתוחים 24 שעות ביממה, שבעה ימים בשבוע. בלתי אפשרי לעקוב אחר כל אזרח ואזרח. כדי לצמצם את הגניבות יש להגביר את כמות המאבטחים במחלקות, להחדיר מאבטחים סמויים ולהוסיף עוד מצלמות אבטחה שירשתו את השטחים הציבוריים", טוען ישראלי אריאלי, סנ"צ בדימוס ששימש קצין מודיעין במשך שנים רבות במשטרה, "כל זה דורש תקציב של מיליוני שקלים שלבתי החולים אין. הייתי מצפה שלמרות כל העומסים ששי בבתי החולים שהצוותים הרפואיים יהיו יותר ערניים למה שקורה במחלקות".
אריאלי הזהיר לעיתים ממקרים של גנבים שעלולים גם לגרום למותם של חולים בניסיון לגנוב את רכושם. "לצערנו, היו מקרים שגנבים או עבריינים שסתם הסתובבו במחלקות ניתקו מכשירי החייאה כדי לבצע גניבות, זה עלול גם להסתיים במקרי מוות", הזהיר אריאלי.
לפני כמה חודשים נתפסו בני זוג מחיפה שנהגו לגנוב טלפונים סלולריים, ארנקים וכרטיסי אשראי ממאושפזים בבתי חולים 'רמב"ם' ו'בני ציון'. בני הזוג נעצרו והוגש נגדם כתב אישום. עבריין תושב דרום הארץ נעצר לאחר שבשנים האחרונות גנב בכמה מקרים ממחלקות בבתי החולים 'סורוקה': ממחלקת כירורגית ילדים הוא גנב טלפון סלולרי ומטען וסכום של 127 שקל במזומן, ממחלקת פנימית ב' הוא גנב טלפון סלולרי, ממחלקת נשים א' הוא הספיק לגנוב מחולה טלפון סלולרי. נגזרו עליו 30 חודשי מאסר בגין הגניבות.
גם בבית החולים ברזילי פעל באחרונה גנב שרוקן את רכושם של החולים והעובדים ואף משך כספים באמצעות כרטיסי האשראי שלהם. לאחר עבודה מאומצת של שארכה כמה שבועות נעצר הגנב כשברשותו ארנקים וטלפונים סלולריים.
עו"ד מוטי יוסף טוען, כי על פי 'חוק השומרים', חולים שרכושם נגנב בעת שאושפזו יכולים להגיש תביעות אזרחיות נגד בתי החולים לקבלת פיצוי. "על פי חוק 'השומרים' מ-1997 התשכ"ז סעיף 2' חולים יכולים להגיש תביעות אזרחיות נגד בתי חולים וחברות האבטחה בגין גניבת של טלפונים סלולריים וארנקים, או כל רכוש אחר שאירע בתוך המחלקות שבהם אושפזו", טוען עו"ד יוסף, "לבית החולים ולמאבטחים יש אחריות לגניבות, שכן מדובר ברשלנות של הצוות הרפואי והמאבטחים. בתי המשפט מחמירים בשנים האחרונות עם הגנבים מאחר ומדובר בתופעה חמורה מאוד שפוגעת בפרטיותם של החולים".
"התפקיד שלנו הוא לדאוג לבריאות החולים"
א', תושבת ירושלים שהטלפון הסלולרי שלה נגנב יום לאחר לידת בתה ממחלקת היולדות בה אושפזה עם בתה התינוקת, הגישה תביעה לבית משפט לתביעות 'קטנות נגד בית החולים 'הדסה' עין כרם'. לטענתה, הטלפון נגנב לה בשעת צהריים, בשעת שנרדמה עקב תשישות רבה מהלידה הקשה שעברה. "כשהתעוררתי הבחנתי בגבר זר רוכן מעליי וגונב את הטלפון בשווי של 2,600 שקל. הייתי בשוק. צעקתי לעזרה אבל הוא ברח", שחזרה היולדת. לדבריה, היא נדהמה לגלות שאין כלל אבטחה במחלקה ושהמקרה גרם לה לעוגמת נפש רבה ופגע בביטחונה.
נציג של בית החולים הודה בבית המשפט, כי הגנב נתפס מאוחר יותר לאחר שביצע גניבות נוספות בבתי חולים נוספים בירושלים. בית החולים הציע פיצוי של 500 שקל. בית המשפט קבע נחרצות, כי הנהלת בית החולים לא פעלה בשום פעולה סבירה לשמור על פרטיותה וכבודה של של א', וכי הכניסה למחלקות בבית החולים נעשית באופן חופשי ופסק לה פיצוי של 5,600 שקל.
מ', מנהל מחלקה בבית חולים בדרום הארץ, טוען כי הצוות הרפואי לא יכול להתעסק גם בענייני ביטחון וגם לדאוג לבריאותם של המאושפזים. "אני אמור לתת את השירות הרפואי הכי טוב לחולה ולא לעסוק בענייני ביטחון ושמירה. יש חברות שמירה, יש מאבטחים זה לא התפקיד שלי ושל הצוות הרפואי. גם ככה אנחנו כורעים תחת העומס, מוצפים במאושפזים. אז מה מצפים שאקח מגנומטר ואבדוק את מי שנכנס למחלקות? שאחות ורופא יעזבו את חדרי הניתוח וישמשו גם מאבטחים? התפקיד שלנו היא לדאוג לבריאות החולים. בלי שום קשר, הייתי מציע למאושפזים לא להגיע עם חפצים יקרי ערך כמו תכשיטים או כסף ", הסביר מ'.
במטרה להילחם במכת הגניבות מבתי החולים הושק פיילוט מיוחד, במסגרתו הוקמו בשישה בתי חולים בארץ נקודות משטרה שמטרתן לסייע במיגור התופעה. במידה והפיילוט יצליח הוא יורחב לבתי חולים נוספים.
ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "החל בינואר 2015, במסגרת פיילוט משותף למשטרה, למשרד לביטחון פנים ולמשרד הבריאות יוצבו שוטרים בשישה בתי חולים. במסגרת הפיילוט תערך בדיקה יסודית לגבי מידת מניעת עבריינות וגניבות".