שוב זה קורה: תינוק בן 8 חודשים מבני ברק בלע כלי שחמט לילדים והשתנק. "ישבנו כמה אנשים בסלון ושוחחנו בזמן שהילדים שיחקו על הרצפה", משחזרת האם רינה (שם בדוי). "לקחתי את הילד הגדול שלי לשירותים, הלכנו ממש לדקה. כשחזרתי ראיתי שאמא שלי מרימה את התינוק מהרצפה והוא משתעל. היא אמרה לי שהוא בלע משהו".

בהמשך היא מתארת כיצד פעלה: "עשיתי משהו ועכשיו אני יודעת שהוא אסור בתכלית האיסור: פתחתי לו את הפה וראיתי משהו צהוב ודי גדול מבצבץ, דחפתי לו שתי אצבעות לפה בניסיון לשלוף את הצעצוע, אבל הוא החליק לתוך קנה הנשימה שלו".

רינה המבוהלת ואמה מיהרו למוקד טרם. "כבר במדרגות הוא התחיל להקיא דם ונהפך לאפתי. למרבה המזל הבית של הסבתא שבו היינו היה קרוב למוקד טרם ובתוך דקה של ריצה מטורפת כבר היינו שם. העובדה שמוקד טרם היה סמוך למקום שבו קרה האירוע, למעשה הצילה את חייו".

מתן ויסמן, פראמדיק שהיה במשמרת באותם רגעים, מתאר: "למוקד טרם הגיעו אם וסבתא בריצה כשהן נושאות תינוק כבן 8 חודשים. הוא לא בכה, הוא היה בהכרה מעורפלת ופניו כבר היו אפורים. הוא לא הצליח לנשום והיה ברור שהוא במצוקה. צעקתי לצוות להזמין אמבולנס, רצנו איתו לחדר ההלם, ובמקביל ביקשנו מרינה לתאר מה בדיוק קרה. חיברנו אותו למד סטורציה וראינו שהמדדים של החמצן בדם נמוכים. הבנו מהאם והסבתא שהוא בלע גוף זר והתחלנו בפעולות היימליך וטפיחות בגב וברום הבטן. הוא היה דקה מהחייאה".

פעוט פותח מגירה במטבח, ילד סקרן מסתכל לתוך מגירה (צילום: New Africa, SHUTTERSTOCK)
יש להרחיק את התינוקות והפעוטות מחפצים קטנים | צילום: New Africa, SHUTTERSTOCK

בתוך כשתי דקות, הצוות הבחין כי חלק מנתיב האוויר של התינוק נפתח והוא החל לנשום אבל החפץ עדיין היה תקוע בקנה הנשימה. "לאחר מספר תמרונים נוספים התינוק פלט את החפץ, וראינו שמדובר בחיל שחמט צהוב. הוא מיד החל לבכות וגם הסטורציה הפכה להיות תקינה".

"קיבלנו מתנה לחג – את החיים של הבן שלי"


"אני בהתרגשות עצומה. קיבלתי מתנה לחג - את החיים של הבן שלי", אומרת דינה בדמעות. "חשוב לי מאוד להזהיר הורים שלא לתחוב את האצבעות לפה של תינוק בניסיון להוציא משם חפץ במקרה דומה. עשיתי את זה מתוך אינסטינקט, במהירות ובלי לחשוב פעמיים, אבל המחיר היה יכול להיות כבד, אם לא היינו נמצאים במרחק קצר מהמוקד". עוד היא מספרת שבעקבות המקרה, היא ובעלה נרשמו לקורס עזרה ראשונה. "הבנתי עד כמה חשוב שכהורים לשני ילדים קטנים נדע את המינימום הנדרש במקרה חירום".

ד"ר זאב ווימפהיימר, מומחה ברפואה דחופה ומנהל רפואי בטרם, מציין כי לקראת הימים החמים של האביב והקיץ חשוב שההורים יידעו שתינוקות ופעוטות חוקרים את עולמם באמצעות מגע וטעימה, אך סקרנותם עלולה להפוך לסכנה ממשית. "בעונה החמה, כשהם זוחלים על הרצפה ואוספים חפצים שונים, קיימת סכנה מוגברת לבליעת או שאיפה של גופים זרים. על ההורים להקפיד על סביבה בטוחה ולהרחיק מהישג ידם חפצים קטנים ומסוכנים, כמו: חרוזים, מגנטים, סיכות, תכשיטים וצעצועים מתפרקים. במקרה כזה החפץ עלול להיתקע בקנה הנשימה".

אני צריך חברה (צילום: shutterstock)
אין לשלוף גוף זר באמצעות הידיים - זה עלול לסכן חיים | צילום: shutterstock

כיצד לזהות שתינוק בלע חפץ זר ומה לעשות?

פעוט שנראה בריא ולפתע מתחיל להשתעל, נושם בכבדות או סובל מקוצר נשימה עלול להיות במצב מסכן חיים. בטרם מדגישים כי גם אם הילד נראה נינוח לאחר בליעת חפץ, אין להקל בכך ראש – גוף זר עלול לגרום לנזק חמור גם אם אינו חוסם באופן מיידי את דרכי הנשימה. בכל מקרה של חשד, יש לפנות מיידית לקבלת טיפול רפואי.

"חשוב להדגיש: אין לנסות לחלץ חפץ מתוך פיו של תינוק באמצעות הכנסת אצבעות. פעולה כזו עלולה לגרום לדחיפת החפץ עמוק יותר, לחסום את קנה הנשימה ולסכן את חייו. במקרה של חשד לשאיפת גוף זר, הילד יישלח לצילום רנטגן לאיתור החפץ ולהערכת מצבו. במקרים שבהם לא ניתן לחלץ את הגוף הזר במקום, הילד יועבר להמשך טיפול בבית החולים", מסכם ד"ר ווימפהיימר.

 

* התוכן בערוץ זה אינו מהווה חוות דעת מקצועית, המלצה, תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי.