ועדת הבריאות, בראשות ח"כ עידית סילמן, התכנסה אתמול (א') לדיון שמטרתו עיסוק בתפקודן של טיפות החלב כשבנוסף דנו שם גם בחיסוני פוליו לאור התפרצות המחלה בחודש האחרון. "יש סימפטומים שחושבים שזה שפעת אבל מדובר בפוליו", ציינה בפתח הדיון ד"ר אלרועי פרייס, ראש שירותי בריאות הציבור.
במשרד הבריאות לא יודעים להגיד כמה ישראלים נדבקו בפוליו כאשר הערכה היא כי מדובר במאות מעבר למקרים הבודדים שדווחו. בתחילת השבוע יצא משרד הבריאות במבצע ארצי לחיסוני פוליו של ילדים מתחת לגיל 6, ובימים הקרובים יצאו לבדיקות במערכות הביוב בכדי להבין את היקף התופעה.
עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >
"יש אחוז מתוך המקרים שיקבל שיתוק"
באופן רשמי יש בישראל כעשרה מקרים של הידבקות בפוליו, אולם גורם במשרד הבריאות מעריך כי: "הנתון גבוה הרבה יותר ונמצא בעלייה של כחמישה עד עשרה אחוזים בכל יום". לדבריו, "נכון להיום הסיכון נמוך ולא קיים בקבוצות גיל שמחוץ לסיכון ובקרב מי שמחוסנים". עוד אמר - "בגלל שרוב חולי הפוליו כלל לא מרגישים תסמינים, לא קיים דיווח מדויק. כרגע בוחנים אפשרות לבצע בדיקה של מערכות הביוב בעיקר בערים בהן התגלה נגיף הפוליו אז יוחלט איך ובאיזה היקף יתבצע מבצע חיסונים".
לדברי גורם נוסף במשרד החינוך קיים חשש שישראל תאלץ להתמודד עם מגפת הפוליו בגלל מתנגדי החיסונים. הוא ציין כי "הרוב המכריע של ההורים מחסנים את ילדיהם נגד הנגיף". אולם הוא מדגיש כי "מדובר בנגיף שהצלחנו להתגבר עליו לפני עשורים ובלי משמעת אזרחית המצב רק יחמיר".
בדיון שהתקיים אמש, ציינה ד"ר פרייס, כי "יש עשרות ואולי מאות של ילדים שנושאים את נגיף הפוליו. רוב המקרים הם ללא סימפטומים בכלל". ד"ר אלרעי פרייס הסבירה כי בין 10 ל-20 אחוזים מהמקרים יש סימפטומים והורים לא מבינים שמדובר בכלל בפוליו. "יש אחוז מתוכם שיקבל שיתוק".
ראש בריאות הציבור ציינה גם שאת הנגיף גילו בערים נוספות חוץ מירושלים, שם התגלה המקרה של ילדה לפני כחודש. "בטבריה, מודיעין עילית, בית שמש ועוד. השלב הראשון נעשה לקרוא לכל הילדים לבוא ולהתחסן. יש הרבה שנתונים מ-2005 ועד 2013 שלא קיבלו פשוט את כל החיסונים ונדרשים לבוא ולהתחסן".
פוליו בישראל: מי בסיכון ואיך מאבחנים?
"יש עליה מסוימת בסירוב לחיסוני ילדים"
במשרד הבריאות הדגישו בנוסף כי הם מרגישים קושי בכל הקשור לנושא החיסונים על רקע משבר הקורונה ומתנגדי החיסונים שהרחיבו את הפעילות שלהם גם מעבר לתחום הקורונה. "השנתיים האחרונות יצרו אתגר שכל דבר הפך להיות עם סימני שאלה גם דברים שמכירים ונתנו שנים פתאום התמודדנו מולם פייק ניוז. יש עליה מסוימת בסירוב לחיסוני ילדים - היא לא מאוד גדולה", הסבירה פרייס.
ראשת מטה בריאות הציבור, אילנה גנס אמרה בדיון כי הזיהוי הוא כבר לא רק בירושלים אלא גם בבית שמש, ביתר עילית, מודיעין ומכבים רעות. עוד אמרה כי מדינת ישראל שותפה יחד עם מדינות רבות בארגון הבריאות העולמי בתוכנית למיגור הפוליו העולמי וזה מחייב ניטור אינטנסיבי וקבוע והתערבות מהירה ויעילה בעת הופעת אינדיקציה לנוכחות הנגיף ניטור שפכים, ניטור קליני ועוד.
"במסגרת ניטור שוטף של מערכות הביוב באזור ירושלים, התגלה נגיף פוליו. במקביל דווח במסגרת הניטור הקליני של מקרי שיתוק/שיתוק רפה על מקרה של ילדה לא מחוסנת עם סימני שיתוק, הילדה מתגוררת בירושלים. זן הנגיף שבודד מהילדה מתאים לזן שבודד מהביוב. ניטור הביוב הורחב לנקודות דגימה נוספות סביב ירושלים, עם הרחבת הדיגום לאזורים נוספים עם כיסוי חיסוני נמוך יותר, ובנוסף תדירות הדיגום עלתה".
כמו כן, פעולות נוספות היו בהרחבת רשת הניטור האפידמיולוגי הפעיל אחר שיתוק רפה חד לכלל מחלקות נוירולוגיה בארץ, ללא הגבלת גיל. במחוז ירושלים בלבד היה גם ניטור מקרים של דלקת קרום המוח ממקור וירלי עד גיל 15.
גנס הוסיפה כי לצד תוכנית הסברה, יש מבצע חיסונים הארצי לגילאי 6 ומטה שכלל הילדים במשפחה זומנו לטיפות החלב וגילאי 7 ומעלה יוזמנו לקופות החולים. נוסף לכך בכלל מוקדי החיסונים יתקבלו כלל הגילאים ללא פיצול משפחות, במידה ויש ילד שלא חוסן כלל כל המשפחה תוזמן להשלמת החיסונים.