כך עובדת התעשייה של חברות הביטוח הרפואי: ל-30% מאוכלוסיית ישראל יש ביטוחי בריאות פרטיים בחברות כמו כלל, פניקס, הראל וביטוח ישיר. מי שחלילה צריך לעבור ניתוח כלשהו, ויבקש מחברת הביטוח לקבל ניתוח פרטי כפי שמגיע לו, יקבל את ההצעה הבאה: אם הלקוח יעבור את הניתוח דרך קופת החולים שתשלם לו את כל עלות הניתוח, ללא התערבות מצד חברת הביטוח, הוא יקבל 50% משכר מנתח.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
ההסבר פשוט: בשביל ניתוח פרטי בכלל לא צריך ביטוח רפואי פרטי. מספיק ביטוח משודרג של קופת החולים כמו למשל מכבי מגן זהב או כללית מושלם, כך שלמעשה אנחנו משלמים פעמיים על ביטוח ניתוחים פרטיים, גם לביטוח הפרטי וגם לקופת החולים. על אותו השירות משלמים כפול מדי חודש, וברגע האמת אפשר פשוט לבחור איזה ביטוח להפעיל. מי שעושה את הניתוח דרך קופת החולים חוסך הרבה כסף לביטוח הפרטי, אז שווה לשלם לו.
אבל שימו לב, החגיגה הזאת עומדת להסתיים בקרוב: על פי החלטת המפקח על הביטוח במשרד האוצר, החל מאחד בינואר 2014, אסור למכור לציבור פוליסות ביטוח רפואי פרטיות שיש בהן את הסעיף של הפיצוי הכספי בגין ניתוחים.
"החלטת האגף לאסור פיצוי בפוליסות ניתוחים אם מבוטח לא תבע את חברת הביטוח, נועדה למנוע מצב שבו מבוטח מקבל החלטה משיקול כספי על פני שיקול בריאותי", הסבירה שרונה פלדמן, מנהלת מחלקת ביטוח בריאות במשרד האוצר. "צריך לזכור שמטרת פוליסת בריאות היא לממן הוצאות רפואיות ולא לסגור מינוס או לממן חופשה בחו"ל".
השאלה המתבקשת היא האם החלטת האוצר מהווה פגיעה בחופש לקנות מוצר לגיטימי או שאכן צריך להרחיק את השיקול הכספי מהסיפור הזה? "מישהו נכנס לכיס שלנו ולקח לנו זכויות שמגיעות לנו ושילמנו עליהן כסף", אמר ד"ר אודי פרישמן, מומחה לביטוח בריאות. "זאת החלטה אומללה שלא הייתה צריכה להתקבל".