בשבוע שעבר חשפנו ב-mako בריאות כי מספר חולים מאזור צפון תל אביב, אושפזו לאחרונה באיכילוב לאחר שנעקצו בידי יתושות נגועות בנגיף קדחת הנילוס המערבי ("קדחת מערב הנילוס"). חלקם סבלו מפגיעות נירולוגיות ותפקודיות קשות.
לפי העדכון האחרון של משרד הבריאות, מספר החולים במחלה עולה בימים האחרונים, ומתחילת מאי ועד היום אובחנו 19 חולים, מתוכם 17 אושפזו בבתי חולים (שלושה מהם מונשמים). לפי הודעת המשרד כלל החולים הם מאזור מרכז הארץ.
כשבוחנים את הנתונים ביחס לשנים קודמות, נראה שמדובר במספר גדול יחסית של חולים - לפי הנתונים שנאספו במשרד הבריאות, בשנת 2024 אובחנו בין ינואר ליוני שבעה חולים, ב-2023 – שישה חולים וב-2022 – שני חולים בלבד.
בשיבא טופלו עד כה שישה מטופלים - שלושה מהם בני 60-40 שוחררו, חולה אחד מתל אביב במצב קל, שניים קשים – אחד מהם מאזור סביון והשני מהרצליה. מאיכילוב נמסר כי נכון לשעה זו מאושפז בבית החולים חולה אחד במצב קשה מונשם ומורדם, אחד במצב בינוני, אחד במצב קל-בינוני וחולה נוסף במצב בינוני. בסה"כ שבעה חולים מאומתים טופלו במקום. בבילינסון תועדו חמישה מקרים חשודים שלא אומתו, וממתינים לתוצאות המעבדה. מהם שניים שוחררו ושתי נשים בשנות ה-80 לחייהן נפטרו.
הסברה - מזג האוויר החם קשור לעניין
פרופ' סיריל כהן, ראש המעבדה לאימונותרפיה באוניברסיטת בר-אילן, שבור כי אף שמדובר במחלה מוכרת המופיעה בכל שנה, השנה בהחלט מדובר בעלייה משמעותית. "השנה אנחנו רואים פי 3 יותר מקרים מהממוצע בעשור האחרון באותה התקופה. זה מטריד אם כי קשה להעריך אם המגמה תימשך".
לדבריו, אחת הסברות לכך שהשנה אנחנו רואים יותר חולים בשלב מוקדם יותר של השנה, קשורה ששינויים במזג האוויר. "זה ככל הנראה קשור לכך שהייתה שנה גשומה יחסית והצטברו מים עומדים במקומות שונים. כמו כן, הטמפרטורות הקיצוניות תורמות לנוכחותם של היתושים באזור, ביניהם יתושות הנושאות את הווירוס. לא אופתע אם זו תהיה אחת השנים שבה ישנם הכי הרבה מקרים של קדחת הנילוס בארץ. לפיכך, אני מציעה לאנשים מבוגרים ובעלי מערכת חיסון ירודה להישמר יותר ולהגן על גופם מעקיצות באמצעות שימוש בדוחי יתושים למשל. על הרשויות לפעול במקביל למיגור התופעה".
במשרד הבריאות מסבירים כי "על מנת לצמצם את החשיפה ליתושים, ממליץ משרד הבריאות להשתמש בתכשירי דוחי יתושים ובאביזרים מתאימים להרחקת יתושים בחדרי המגורים, וכן להפעיל מאווררים במקום השהייה". עוד הם מציינים כי "תחלואה מקדחת מערב הנילוס מוכרת בארץ שנים רבות ומתרחשת בעיקר בין החודשים יוני לנובמבר. השנה התחלואה החלה מוקדם מהרגיל וככל הנראה נובעת משינויי האקלים בישראל ובעולם, כאשר מזג האוויר הלח במרכז הארץ עשוי להוביל לרבייה ולהתפתחות של יתושים באזור זה. הסיכון לתחלואה משמעותית היא בקרב מבוגרים ואנשים עם דיכוי חיסוני. המשרד ממשיך בניטור הנתונים ויעדכן במידת הצורך".