אוהבים ווסאבי? היזהרו מהכמות שאתם אוכלים כי זה עלול להיות קטלני. אישה בשנות ה-60 לחייה לקתה בליבה לאחר שהתבלבלה בין אבוקדו לוואסבי בחתונה. ככל הנראה שמדובר במקרה ראשון מסוגו, שבו מזון מעורר תגובה דרסטית כזו בשריר הלב.
המקרה הייחודי התרחש בישראל ותואר בכתב העת הרפואי BMJ Case Reports, שמפרסם מקרי בוחן רפואיים. לפי המאמר שפורסם, האישה, שזהותה נותרה אנונימית, בילתה בחתונה ועשתה טעות שלא מעט אנשים עשו לפניה - אלא שאצלה, זה עורר תגובה קשה. היא התבלבלה ואכלה כפית וואסבי, במחשבה שמדובר באבוקדו ולא בממרח החריף. דקות ספורות לאחר מכן, היא הרגישה לחץ בחזה שהתפשט לעבר הזרועות שלה ונמשך שעות ארוכות. עם זאת, היא החליטה להישאר בחתונה, משום שהכאבים החלו לדעוך.
ביום שלמחרת, היא הרגישה חלשה ו"חוסר נעימות" בגוף והחליטה להיבדק. לאחר בדיקות שונות, הרופאים במרכז הרפואי האוניברסיטאי "סורוקה" מצאו כי היא למעשה סובלת ממחלת הטַקוֹטְסוּבּוֹ, או בשמה העממי – "תסמונת הלב השבור". מדובר בכשל לבבי זמני, שהגורם לו אינו ברור לחלוטין, אך הוא לרוב נגרם על ידי מועקה נפשית קשה, כמו בזמן אבל, התעללות נפשית ופיזית או בשל מצוקה כלכלית קשה. מחלה זו מתבטאת לרוב בהיחלשות שריר הלב שפוגעת בזרימת הדם. מצב זה יכול להוביל לכאבים בחזה, קוצר נשימה והפרעות בקצב הלב.
עוד ב-mako בריאות:
>> מומחים מזהירים: המגפה שעלולה להרוג 80 מיליון איש
>> 10 סיבות אפשריות שאתם לא מצליחים לרזות
>> למה הגרמנים מקיימים פחות ופחות יחסי מין?
מקרה ראשון מסוגו של כשל לבבי כתוצאה מצריכת מזון
הרופאים משערים כי הוואסבי עורר שחרור יתר של הורמונים מסוג קטכולאמין, הורמונים המשתחררים במהלך סטרס. ייתכן שהוואסבי גם הוביל ל"היפראקטיביות של מערכת העצבים", לפי הדוח. הרופאים טוענים כי ככל הנראה שמדובר במקרה ראשון (מתועד) לתסמונת הלב השבור שנגרמת על ידי צריכת מזון מסוים.
הרופאים שטיפלו באישה ובראשם ד"ר אלונה פינקל-אורון, כתבו במאמרם כי המקרים היחידים המתועדים, שמקשרים מזון לתסמונת הלב השבור, קרו לאחר שהמטופלים סבלו מאנפילקסיס (תגובה אלרגית קשה לחומר מסוים) ואילו במקרה הנוכחי, לא הייתה תגובה אלרגית למזון כלל. "למיטב ידיעתנו, זהו המקרה המתועד הראשון למחלת ה הטַקוֹטְסוּבּוֹ שהגורם לה הוא צריכת וואסבי", כתבו. ראוי לציין כי האישה סובלת ממחלת לב כלילית לא-חסימתית וזה בהחלט עשוי להיות גורם סיכון.
האישה טופלה על ידי הצוות הרפואי במעכבי ACE (לטיפול ביתר לחץ דם ובאי-ספיקת לב), חוסמי בטא ותרופות אחרות המיועדות לטיפול בלב. לאחר מכן היא הועברה למרכז שיקום וכחודש לאחר המקרה, דווח כי היא השתקמה.