לפני כשלוש שנים התבקש דור, 23, עובד בגן אירועים יוקרתי ומוכר באזור השרון, לטחון כמות גדולה של בשר במכונת הבשר הנמצאת במקום, אז נתקעה ידו במכונה - ונקטעה. למקום הגיע אמבולנס שפינה את דור לבית החולים תל השומר, שם עבר מספר רב של ניתוחים ואושפז במשך מספר חודשים.
עו"ד אדיר שויגמן ממשרד אונגר-שויגמן, המייצג את הצעיר בתביעה ע"ס 2.5 מיליון ₪ שהוגשה לאחרונה, מציין כי כל כף היד של דור נתפסה במכונה. "הגידים והעצבים פשוט – כל היד נכנסה אל תוך הסכינים החדים, הסתובבה ונטחנה". לטענתו, במקומות כאלה שבהם טוחנים כמויות גדולות של בשר, קיימת חובה למיגון המכונה, שאמור לשמש כמעצור שמונע מהיד להיגרר לתוכה - מעין רשת אליה רק הבשר יכול להיכנס. אולם, לדבריו באולם המדובר הייתה מכונת בשר מיושנת שלא כללה את החלק הזה. כמו כן, לטענתו העובד לא עבר הדרכה כלשהי בנושא שימוש במכונה.
"כאבי תופת איומים"
"מדובר בבחור שהיה עצמאי לחלוטין ובשל המקרה, נאלץ לחזור לגור עם הוריו, מוסיף עו"ד שויגמן. לדבריו, מאז המקרה הוא עבר ניסיון לשחזור פרק כף היד, במטרה לחבר כמה גידים שנפגעו, אך אף שהרופאים הצליחו לשחזר חלק קטן מחיבור מפרק כף ידו, הוא נותר ללא אצבעות. עוד הוא מציין כי בעקבות המקרה, דור קיבל נכות נפשית של 40% , נכות אורתופדית של 56.88% והוכר בביטוח לאומי עם 100% נכות לצמיתות.
עד היום מתקשה לדבר על המקרה. "זה היה נוראי וטראומתי. מדובר באירוע ששינה את חיי. המצב הנפשי שלי הלך והידרדר מהרגע שזה קרה. כיום אני צורך קנאביס רפואי כדי להתמודד עם הכאבים, אלה כאבי תופת איומים. אני לא יכול להתקלח, להתלבש, כל הפעולות היום-יומיות נפגעו".
"רגע לפני עונת הקיץ, חשוב לוודא שצעירים זוכים לקבל הדרכה ולזכות לאמצעי המיגון הרלוונטיים. חשוב לא להתבייש ולשאול אם במקום העבודה יש ביטוח שמכסה את העובד וכן יש לעבור הדרכת בטיחות לגבי כל מכונה", אומר לסיום עו"ד אופיר גרבר ממשרד שוגימן-אונגר.
תגובת בעלי גן האירועים: "המקום שלנו עובד מ-2009. שנם נהלים ברורים, הנערים עוברים הדרכות מסודרות של בטיחות ומזון והנער עבר הדרכה על המכונה. התאונה קרתה בתקופה הקורונה, הוגבלנו לכמות אורחים מסוימת וקטנה מהרגיל, לכן הטענה שהנער טחן כמויות גדולות של בשר אינה נכונה. למטחנת הבשר יש פתח למעלה עם מגש, אין מחסום ומעצור בשום מכונה, ולא אמור להיות. במכונה ישנו מקל שאיתו דוחפים את הבשר, אני לא יודע מדוע הבחור לא השתמש בו. לפעמים אנשים עובדים על אוטומט, גם אם יש הדרכות.
"אני לא יודע למה העובד לא השתמש בכפפות ברזל שהיו תלויות ליד המכונה. אם היה עובד איתן זה לא היה קורה. הנוהל כתוב על הקיר ליד המכונה, אבל אנחנו לא יכולים להיות שם בכל רגע נתון ולדעת מה קורה עם העובדים. הקצבייה היא חדר המופרד מהמטבח, הנער היה שם לבד, יתר העובדים והטבחים היו במטבח. מה קרה בדיוק באותו רגע, רק הנער ואלוהים יודעים. יש לי גני אירועים ומסעדות והבטיחות היא מעל הכל. לא היו אצלי עוד מקרים חריגים למעט המקרה הזה ואני מצר על כך. לבי עם הבחור שכל החיים עוד לפניו".
לגבי שינויים במקום מאז המקרה הגיב כי "אין לנו מה לשנות. ישנן הדרכות אחת לחודש עם טכנולוג מזון והדרכות בטיחות. כן החלפנו את המכונה, אבל מטעמים של בלאי ולא מטעמי בטיחות".