אחת מתוך 5,000 נשים נולדת ללא נרתיק, למרביתן אין גם רחם. מדובר בתסמונת נדירה הנקראת "מאייר רוקיטנסקי קוסטר האוזר" (MRKH), ובה לאישה יש שחלות וחצוצרות תקינות עם הפרשה תקינה של הורמוני המין הנקביים ומבנה תקין של איבר המין החיצוני, אך הרחם והנרתיק (מרביתו או כולו) אינם מתפתחים.
עד כה בוצעו בארץ כמה ניתוחים ליצירת נרתיק בשיטה שהצריכה פתיחה של חלל הבטן בחתך גדול וכריתה של מקטע מהמעי או גיוס שתל עור מאזור הבטן, הירך או מרירית הלחי והפיכתו לנרתיק. "מדובר בניתוח עם סיכוי גבוה יחסית לסיבוכים, החלמה קשה וכן בעיות פוטנציאליות שעלולות להיווצר בהמשך הדרך, כמו הפרשות מעי סמיכות בחלל הנרתיק או גדילת שיער בתוך הנרתיק כתוצאה משימוש בשתל העור", מספר ד"ר בני פיינר, מנהל היחידה לאורוגינקולוגיה וכירורגיה משקמת לרצפת אגן במרכז הרפואי הלל יפה.
את הניתוח החדשני ביצע צוות מנתחים מהיחידה לאורוגינקולוגיה ורצפת האגן בראשותו של ד"ר בני פיינר ובהנחייתו של פרופ' עבאס שוברי, רופא בכיר בעולם הגינקולוגיה בארה"ב שעוסק בין היתר בנושא מומים של מערכת הרבייה והגניטליה. זו הפעם הראשונה בישראל שניתוח כזה מבוצע בשיטה זעיר פולשנית- לפרוסקופית. "דרך פתחים זעירים בדופן הבטן, יצרנו למעשה נרתיק פונקציונלי מרקמת 'פריטונאום' - רקמה זמינה שממילא קיימת בבטן, ללא צורך בכריתת חלק מהמעי או לקיחת שתל עור. עם הזמן, רקמה זו אף מקבלת מרקם ותכונות הדומים לאלו של רקמת הנרתיק המקורית. לשיטה זו כמה יתרונות – תוצאה אסתטית טובה ללא חתך בטני, מינימום סיכונים ובעיות פוטנציאליות, החלמה מזורזת וכן חזרה מהירה לתפקוד יומיומי רגיל", הוא מסביר.
עוד ב-mako בריאות:
>> מחקר חדש בחן את הקשר בין הקורונה לטמפרטורה
>> שינוי מדהים: כך תעשו את הדיאטה של אדל
>> חוזרים לשופינג: אלה כללי ההיגיינה בקניון
למנותחת, בת 25 הסובלת מהתסמונת, היה מעין 'ניצן' מנוון באורך 2-3 ס"מ במקום נרתיק, שלא איפשר לה לקיים יחסי מין. לאחר שטיפול שמרני שכלל שימוש במרחיבי נרתיק ייעודים לא הועיל, הומלץ לה לעבור את הניתוח. הניתוח כאמור עבר בהצלחה והאישה נמצאת במעקב. הליך ההחלמה מהניתוח היה מהיר וללא בעיות. האישה מרגישה מצוין, שבה לפעילות מלאה ובני הזוג מדווחים בסיפוק ובאושר על קיום יחסי מין תקינים, ללא קושי.