בתחילת השבוע, התפרסם בקבוצת הפייסבוק "מאמאצחיק" פוסט שפרסמה הילה לוי מדיזדה, אם לשלושה ילדים, ובו סיפרה על השהות שלה בבית החולים לאחר שבנה בן ה-8 נזקק לטיפול רפואי. הפוסט אומנם התמקד דווקא ברגעים המשעשעים של האם ובעלה, שבחר באופן מקרי חולצה שדומה במראה לעגיל שנבלע, ("מצרפת לכם את צילום הרנטגן של החולצה המדוברת שבעלי לא הבין למה צרחתי עליו שאני לא רוצה לראות"), אך מתברר כי מאחוריו מסתתר סיפור מלחיץ: בנה איתן בלע עגיל גדול שהשאירה על שולחן הסלון, והובהל לבית החולים העמק לניתוח דחוף. 

בשיחה עם mako בריאות, שחזרה לוי מדיזדה את הרגעים הדרמטיים. "איתן היה בסלון וצפה בטלוויזיה, ואני בדיוק נכנסתי להתקלח, והשארתי את העגילים שהורדתי על השולחן בסלון. נראה שהוא שיחק בהם ושם אותם בפה תוך כדי שצפה בטלוויזיה, והוא פשוט בלע אחד מהם בטעות. אחרי כמה דקות הוא פתאום דפק לי על הדלת של המקלחת בצרחות, והבנתי שקרה משהו חריג".

"חשבתי שאולי הוא בלע רק חתיכה ממנו, אולי רק את הסוגר, אבל אז הבנתי שהוא בלע את כולו, ואלה לא עגילים קטנים"

לדבריה, בשלב זה איתן פרץ בבכי וסיפר שנתקע לו ברזל בגרון. "לקח לי רגע להבין למה בדיוק הוא התכוון. התחלתי לדובב אותו ואז כשהגעתי לסלון ראיתי את העגיל השני, והוא אישר לי שזה מה שהוא בלע. בהתחלה חיפשתי את העגיל על הרצפה, חשבתי שאולי הוא בלע רק חתיכה ממנו, אולי רק את הסוגר, אבל אז הבנתי שהוא בלע את כולו, ואלה לא עגילים קטנים".

הפוסט במאמצחיק (צילום: פייסבוק)
הפוסט במאמצחיק | צילום: פייסבוק

השניים ניגשו באופן מיידי לקופת החולים באזור מגוריהם, שם עבר איתן בדיקת לחץ דם ובדיקת סטורציה, והופנה לבית החולים. "בשלב הזה הוא אמר שכואב לו ממש בגרון והתחיל להוציא רוק מהפה כי הוא לא הצליח לבלוע. הוא גם היה צמא ורעב, ולא היה יכול לאכול כלום. אחרי שווידאתי עם הרופא שאכן נתיב האוויר פתוח, ושהוא לא במצב שמחייב לקרוא לאמבולנס, נסענו באופן עצמאי לבית החולים". למרות המצב המלחיץ, היא מספרת שהשתדלה לשמור על רוגע. "ראיתי שאיתן מבוהל וכאוב, וניסיתי לשדר כמה שיותר שלווה, למרוץ הלחץ שהייתי בו".

בהגיעם לבית החולים, נשלח איתן לצילום רנטגן, שהראה כי העגיל תקוע באזור העליון של הוושט. "כולם סביבי חשבו בהתחלה שאני סתם לחוצה, אבל כשהטכנאי ראה את התמונה של הצילום הוא חטף חום, גם בעלי הבין רק באותו רגע שזה באמת תקוע לילד באמצע הגרון", מספרת הילה.

"גופים זרים יכולים לפצוע את מערכת העיכול ואף לגרום למוות"

מי שטיפל באיתן, הוא ד"ר מוחמד מסאלחה, רופא בכיר במחלקת אף אוזן גרון וניתוחי ראש צוואר, במרכז הרפואי העמק מקבוצת כללית, שהוקפץ מביתו בשל המקרה הדחוף. "קיבלתי טלפון מבית החולים שהגיע ילד עם גוף זר תקוע בוושט, וניסיתי להגיע כמה שיותר מהר", הוא משחזר. לדבריו, בשל המיקום הבעייתי של העגיל, נדרש ניתוח מיידי להוצאתו, שכן בשל גודלו הוא לא היה יכול לצאת 'באופן טבעי' מהגוף. "החשש שלנו היה שהעגיל יפצע את אזור הוושט ואזורים סמוכים. בליעה של גופים זרים מאוד מסוכנת והם יכולים לפצוע את כל מערכת העיכול, כולל חלל הפה, הגרון, הקיבה והמעיים. הם יכולים אפילו לגרום לנקב בדפנות מערכת העיכול ולהביא לזיהום מסכן חיים".

כבר באותו הערב ותחת הרדמה כללית, הוכנס איתן לניתוח, ועבר הליך שנקרא אזופגוסקופיה קשיחה. "החדרנו לתוך חלל הפה צינור מתכתי ייעודי, שהוכנס דרך חלל הפה ועד הוושט", מסביר הד"ר. "תוך כדי, ובעזרת אנדוסקופ, מצלמה שנכנסת גם היא דרך הפה, צפינו במיקום המדויק של העגיל". במהלך הניתוח, התברר לד"ר כי הסוגר של העגיל, נפתח בעודו בוושט, מה שהקשה על הפעולה, והצריך מהם לעבוד באופן זהיר עוד יותר. "חששנו שהסוגר יפצע את הרקמות העדינות של הוושט והגרון בעת ההוצאה, ולכן לאט ובזהירות שלפנו את העגיל החוצה באמצעות המלקחיים".

צילום הרנטגן (צילום: בי"ח העמק)
צילום הרנטגן | צילום: בי"ח העמק

הניתוח עבר בהצלחה ואיתן נשאר להשגחה בבית החולים. אמו מספרת כי בהתחלה הוא היה צרוד מעט, והיה מותר לו לאכול רק אוכל קר ורך. לדבריה, היום הוא כבר מרגיש הרבה יותר טוב. לאחר יממה, שוחרר לביתו כשמצבו טוב. "אנחנו בעיקר מודים ואומרים ברוך השם שזה נגמר ככה", מסכמת אמו את הרגעים הקשים. בהזדמנות זו, היא מבקשת להעביר להורים מסר ואומרת כי החובה שלנו כהורים היא לשים לב ולא לזלזל בסיכונים. "כשהסרתי את העגילים באותו יום, לא חשבתי שמשהו יקרה, כי הרי אין לי תינוקות בבית. אבל מתברר שזה יכול לקרות בכל גיל, גם אצל מבוגרים. ילדים בגיל של איתן לוקחים איתם לבית הספר גולות, מגנטים קטנים, וזה ממש חשוב שההורים יהיו מודעים לזה".

גם ד"ר מסאלחה מבקש מההורים לנקוט משנה זהירות: "לצערנו, הכנסת גופים זרים היא תופעה שכיחה, ואנחנו נתקלים בה לא מעט. המצב היה יכול להיות חמור אף יותר אם איתן היה שואף את העגיל והוא היה מגיע לקנה הנשימה שלו, וחוסם לו את נתיב האוויר. חשוב שההורים יגלו משנה זהירות בכל הקשור לגופים זרים. הדגש הוא על ילדים קטנים, אבל לא רק. גם בגילים גדולים יותר, כמו איתן, ילדים משחקים הרבה פעמים עם חפצים בפה, ובולעים אותם. אנחנו רואים את זה גם עם עפרונות או עטים. אם הגוף הזר קטן ולא חד, זה יעבור בשלום ויצא מהגוף 'באופן טבעי'. אולם, גופים זרים גדולים וחדים עלולים לגרום למצב מסכן חיים".