בשנים האחרונות הפכו תאי הלחץ לשם דבר בעולם הרפואה, ומחקרים רבים שפורסמו בנושא, הוכיחו את יעילותם בטיפול בבעיות שונות. בעקבות הביקוש הגובר, החלה להתפתח בארץ תעשייה שלמה של תאי לחץ פיראטיים, שאינם מאושרים ע"י משרד הבריאות. המומחים מזהירים כי מדובר בשרלטנות שמסכנת את בריאות הציבור. גם במשרד הבריאות מכירים את התופעה, אך לא עומדים בקצב כדי להתמודד איתה בשטח.
לפני כשש שנים יוני (שם בדוי), עבר תאונת דרכים שבעטיה סבל מתסמינים שונים, והוא החליט לנסות טיפול בתא לחץ. "היות שהמחירים לטיפולים כאלה בבתי החולים מטורפים, חיפשתי פתרונות אלטרנטיביים", הוא מספר בריאיון ל-mako בריאות. לאחר חיפוש באינטרנט, הוא הגיע לפגישת ייעוץ ברשת המרפאות "ג'נסיס" שבראשון לציון. "הכל היה נראה בהתחלה פגז, המקום היה מאוד מסודר ונקי, והייתה גם תנועה של אנשים. הם הראו לי המון מחקרים שמעידים על היעילות של הטיפול, הציגו תעודות ואישורים של רופאה מלווה, וגם הבטיחו לי שזה לא יכול להזיק אלא רק להועיל", הוא מספר. יוני השתכנע ורכש חבילת טיפולים בתאי לחץ, אולם כשהגיע לטיפול הרביעי, התרחש דבר שלא ציפה לו. "נכנסתי לתא, ואחרי עשר דקות היה פיצוץ מטורף. עפתי מההדף, ולא הבנתי מה קורה איתי. התאים האלה עשוים מברזנט ומפוליאסטר, והתא פשוט נקרע מהפיצוץ, כשאני בתוכו".
לדבריו, עובד צעיר ששהה במקום לא התרגש מהמקרה, ופשוט העביר אותו להמשך טיפול בתא אחר. "הוא בא ואמר לי 'לא קרה כלום, הכל בסדר', וזהו. אף אחד מהצוות הרפואי לא הגיע לבדוק אותי, ואף אחד גם לא התענין בשלומי לאחר מכן". לטענתו, כשחזר לביתו בסיום הטיפול, החל לסבול מצפצופים באוזניים ונזלת, וכעבור מספר ימים המצב החמיר. "התחלתי להרגיש לא טוב והתקשרתי אליהם, ובתגובה הם אמרו לי שהכל תקין, שהם התייעצו עם הרופאה ושהכל בסדר. אין לי מושג איזו רופאה זו, אבל היא לא פנתה אליי בשום שלב". הוא מציין כי אט-אט חלה החמרה בפציעות שמהן סבל כתוצאה מתאונת הדרכים שעבר, ואף החלו להופיע תסמינים חדשים. "הבנתי שבעיות הקשב וריכוז שלי הידרדרו, פתאום זיהיתי שאני כותב עם שגיאות כתיב, וגם שבעיות הזיכרון החמירו. חוץ מזה גם הפכתי להיות עצבני כל הזמן והתחלתי לסבול גם מקוצר נשימה".
לטענתו, ממצאי בדיקות מקיפות שערך לאחר מכן באחד מבתי החולים, הוכיחו כי הוא סובל מפגיעה נוירו-קוגניטיבית משמעותית, וכן מפגיעה בריאות. בעקבות כך, פנה יוני בשנית למרכז הרפואי "ג'נסיס", ואלה הבטיחו כי יקבל את כספו בחזרה. כעת חששו העיקרי הוא שלקוחות נוספים יפגעו כמוהו, ואף גרוע מזה. "זו הונאה לכל דבר. זה הזוי. אני בן אדם יחסית גדול, אבל אני באמת לא יודע מה היה קורה למישהו קטן ממני שהיה נמצא בתא בזמן פיצוץ כזה, זה יכול היה להיגמר אחרת".
"אנשים לא מבינים מהו המחיר הבריאותי שהם עלולים לשלם"
גורם בכיר
גורם המכיר מקרוב את פעילות המכונים הפרטיים, ששוחחנו עמו וביקש להישאר בעילום שם, מספר כי רשת המרפאות המדוברת פועלת במשך תקופה ארוכה בלחץ אטמוספרי גבוה יותר מזה שהתאים שברשותם יכולים להכיל. "כשאתה מפרסם תאים שפועלים בלחץ גבוה יותר, אתה מושך הרבה יותר לקוחות, אבל יש לזה הרבה סכנות. אתה לא יודע מי מהאנשים יפגע בגלל לחץ כזה. אנשים רוצים ומחפשים תאים בלחץ גבוה, אבל הם לא מבינים את המחיר הבריאותי שהם יכולים לשלם. התרעתי על כך במשרד הבריאות מול כל הגורמים אבל כלום לא השתנה".
אותו הגורם מוסיף כי על מנת להתקבל לעבודה בתחום, אין צורך בידע קודם ברפואה, או בהכשרה כלשהי. "זה עצוב אבל אפשר למצוא מודעת דרושים כזאת באתרי הדרושים הרגילים. בן אדם פשוט מגיע, מראים לו את התאים, מסבירים לו על השסתום בקצרה - לסובב ימינה או שמאלה, וזהו, הוא מתחיל לעבוד". לדבריו, היעדר ההכשרה מהווה סכנה של ממש למטופלים. "מה קורה אם יש מצב חירום בתוך התא לאחד המטופלים, הרי הם ממלאים רק הצהרת בריאות שהיא לא יותר מכסת"ח וזהו. מה קורה אם למטופל יש קוצב לב, האם הוא עמיד בכלל ללחץ כזה? למפעיל אין שום ידע כדי להתמודד עם הבעיות השונות שעלולות לצוץ".
אגב, המרכז הרפואי ג'נסיס הוא אינו המרכז היחיד שמציע טיפולים בתאי לחץ. בשיטוט מהיר באינטרנט תוכלו למצוא שלל 'מרכזים רפואיים' פרטיים שמציעים חבילות טיפולים, ומבטיחים לחולים טיפולים יעילים במחירים זולים במיוחד ותורים נגישים ומהירים. בשיחה שקיימנו עם מכון אחר, הסבירה לנו הנציגה כי ההבדל העיקרי בין תא הלחץ שהם מציעים, לבין תאי הלחץ בבתי החולים, הוא הפרוצדורה הארוכה בבתי החולים הנדרשת על מנת לקבל את הטיפול. עוד ציינה כי תאי הלחץ הפרטיים שהם מציעים, מתאימים לאדם אחד בלבד בכל טיפול, לעומת התאים במרכזים הרפואיים הגדולים שמכילים מספר אנשים. כששאלנו אותה אם הם מחזיקים ברישיון משרד הבריאות, ענתה הסבר מסורבל ולא ברור: "יש תקנות של משרד הבריאות, ויש אישור של משרד הבריאות. מי שצריך אישור של משרד הבריאות זה רק מי שעובד בלחץ שמעל 1.3 אטמוספירות. ומי שעובד עד 1.3, פועל תחת התקנות של משרד הבריאות. אנחנו עובדים תחת התקנות ובלחץ מתון". עוד הוסיפה כי במקום איש מקצוע שמלווה את המטופל מהרגע שהוא נכנס לתא ויוצא, וכי על מנת להגיע לטיפול, צריך למלא שאלון רפואי בוואטסאפ בלבד.
"השרלטנים מבצעים הונאה בגלוי"
פרופ' שי אפרתי, מנהל מרכז סגול לרפואה היפרבארית ומחקר, ומנהל המחלקה הנפרולוגית במרכז הרפואי שמיר "אסף הרופא", ויו"ר החברה הישראלית לרפואה היפרבארית וצלילה, טוען כי ישראל היא מובילה עולמית במחקרים ובטכנולוגיה של תאי לחץ. "למעשה תא לחץ הוא מבנה תא דמוי צוללת או מטוס, שבו המטופל נושם חמצן או תערובת אחרת של גזי נשימה בלחץ הגבוה יותר מהלחץ האטמוספרי, וכתוצאה מכך עולה רמת החמצן ברקמות ובדם שלו. ב-15 השנים האחרונות אנחנו רואים במחקרים שיש לתאי הלחץ יכולת לעזור במקרים של פגיעות מוחיות, כתוצאה מחבלת ראש ושבץ מוחי, וכן במקרים של ירידה קוגניטיבית שמתרחשת עם ההתבגרות וההזדקנות. כדי להשיג את האפקט הרפואי הנדרש, חשוב להבין איזו מידת לחץ מפעילים ולשים לב לקצב השינויים תוך כדי הטיפול בריכוזי הגזים. הפרוטוקול הטיפולי חייב להיות מדויק ומבוקר". לדבריו, הבעיה היא שכיום יש לא מעט שרלטנות והונאה בתחום.
"הם ממש פושעים, הם מכניסים את זה לארץ תחת תקנות של ציוד חקלאי, דבר שמאפשר להם לעבור את המכס, ומשחרר אותם, כביכול, מקבלת אישור של משרד הבריאות"
"השרלטנים עושים את ההונאה בגלוי, בקמפיינים ברשתות החברתיות. אותם מרכזים פרטיים שאינם תחת רישיון משרד הבריאות, מייבאים מסין או ממדינות במזרח אירופה שקים וצינורות דמויי צדפה שאליהם נדחס אוויר בלחץ", הוא מספר. "הם ממש פושעים, הם מכניסים את זה לארץ תחת תקנות של ציוד חקלאי, דבר שמאפשר להם לעבור את המכס, ומשחרר אותם, כביכול, מקבלת אישור של משרד הבריאות, ואז הם מפעילים את זה בלי בקרה ומסכנים את הציבור". הפרופ' מוסיף כי בתאי לחץ מסוג זה אין בקרה על האוויר שנדחס, על כניסה של שמנים וגזים רעילים, זיהומים, קצב חילוף האוויר וכן על מידת הלחץ שניתן. "מעבר לזה שזה לא יעיל כיוון שתאים אלה לא עולים ללחצים הנדרשים, זה פשוט מסוכן. הם מכניסים לתאים האלה כל אחד, בלי בדיקה רפואית, זה יכול להתפוצץ ואפילו לגרום לשריפה, וקריסת מבנים. יתרה מכך, אם רופא לא בודק אותך כראוי, ומוודא שאתה אכן יכול לקבל טיפול בלחץ כזה, זה עלול להוביל לפיצוץ בריאה, באוזניים ולתופעות לוואי נוספות. יש בוכנה שדוחפת את הגז פנימה, וחשיפה לגזים שאינם מבוקרים יכולה להוביל להרעלה, זה ממש כמו שתנשמי מהאגזוז של הרכב".
לטענתו, מלבד הכנסת הציוד לארץ בדרך מפוקפקת, המרכזים הפרטיים מקפידים להגדיר את הטיפול, כטיפול ב'תא חמצן', כדי להבדיל עצמם, לכאורה, מתאי הלחץ, שעליהם קיימת בקרה ורגולציה. "באתרים שלהם וכלפי האוכלוסייה שמגיעה, הם טוענים שהם מעניקים טיפול בתא לחץ שהוכח יעיל רפואית. ההונאה נעשית בכוונה תחילה: נותנים טיפול למשתמשים, שידוע למי שנותן אותו שהוא שרלטני, לא יעיל, לא חוקי ומסוכן, והכל בשביל בצע כסף".
אף שבמשרד הבריאות מודעים למצב המטריד, נדמה כי הם מסתפקים בעיקר בפרסום אזהרות לציבור, ולא במעשים. ממידע שהגיע לידי mako בריאות, התגלה כי על אף שהמשרד קיבל לאחרונה דיווחים לגבי מספר תאים שכאלה, ביניהם גם על מרכז ג'נסיס, אלה עדיין פועלים, וחלקם אף ממשיכים לפרסם את עצמם בגלוי, ומתכננים לפתוח סניפים נוספים.
משרד הבריאות: "הפעלת תאי לחץ בניגוד לחוק עלולה להוות עבירה פלילית"
על פי תקנות בריאות העם (מכשירים מיוחדים) כל מכשיר שמייצר לחץ מעל 1 אטמוספירה הוא מכשיר שדורש רישיון משרד הבריאות, ולכן חל איסור להפעיל תאי לחץ ללא רישיון שכזה. במענה לפנייתנו, מדגישים במשרד הבריאות כי ישנם שישה תאי לחץ בלבד הפועלים תחת רישיון שכזה, אשר נמצאים בבתי החולים: שמיר (אסף הרופא), יוספטל, הדסה ירושלים ואיכילוב; וכן, במרכזים הרפואיים אלישע חיפה ומר"י חיפה. הם מאשרים כי "ישנם מכונים פרטיים המתיימרים להפעיל תא לחץ ומפרסמים שהם עובדים בלחץ מתון ללא ביסוס רפואי. מכונים אלה מציעים טיפולים בהתוויות רפואיות שחלקן אינן מקובלות וללא כל עדויות מדעיות על יעילות הטיפולים במצבים אלו. הפרסומים וכן פעילות תאי לחץ אלו מטעה את הציבור. חלק מהמכונים הללו מתיימרים לטפל בהתוויות מוכרות, אך אין בידיהם את התשתיות הדרושות לבצע זאת, ולכן הם מטעים את הציבור. חשוב לציין כי הפעלת תאי לחץ בניגוד לחוק עלולה להוות עבירה פלילית. משרד הבריאות פועל בכל העת, יחד עם גורמי האכיפה, על מנת לאתר ולסגור את תאי הלחץ שאינם חוקיים ומזהיר את הציבור מפני קבלת טיפולים בתאי לחץ לא חוקיים".
כמו כן, הם מוסיפים כי החשיבות בהפעלת תאי לחץ בבתי חולים נובעת מהצורך במתן טיפול כוללני והשגחה רפואית למטופלים בתא לחץ, תחת פיקוח של משרד הבריאות, ועל פי הנהלים הרפואיים המקובלים, שכן לטיפול בתא לחץ עלולות להיות גם תופעות לוואי. "טיפול בתא לחץ שאינו חוקי וללא פיקוח של משרד הבריאות עלול לסכן את המטופלים הן מבחינה רפואית והן מבחינה בטיחותית", כותבים במשרד הבריאות. באזהרה שהוציאו לפני כחצי שנה הם אף ציינו כי טיפול כזה "עלול לגרום לפגיעה בעיניים, באוזניים ובסינוסים, וכן לגרום לפגיעה במערכות הגוף השונות ואף לנזק ריאתי". לדבריהם, התקבלו במשרד הבריאות מספר תלונות בהקשר לפרסומים אודות טיפול רפואי בתאי לחץ עבור חולי דיכאון, סוכרת, סרטן, הסובלים מפוסט-טראומה ועוד. "משרד הבריאות מבקש להבהיר כי מחלות אלו אינן נמצאות בהתוויות המקובלות לטיפול בתא לחץ: תסחיף אוויר או גז, פצעים קשיי ריפוי, לרבות טיפול בפצע סוכרתי, נזקי קרינה מאוחרים לרקמה רכה ועצם ועוד. הטיפול ניתן רק לאחר שיקול דעת רפואי של גורמים מומחים בתחום ובליווי רפואי".
לנוכח הביקוש הגובר, אומרים במשרד הבריאות כי לאחרונה ניתנו אישורים להקמת מספר תאי לחץ נוספים בבתי חולים, תוך מתן דגש על מיקומם בפריפריה הגיאוגרפית של ישראל ובמטרה לשפר את הזמינות ואת הנגישות של תושבי ישראל לטיפול בתאי לחץ.
תגובת ג'נסיס: "למעט מקרה בודד אחד של תקלה בתא לחץ, לא היו עוד מקרים של קריעות או פיצוצים של תאי לחץ, המקרה הספציפי ונסיבותיו נמצאים בבדיקה. בשיתוף היצרן אשר כל התאים עובדים לפי הוראותיו".
משרד הבריאות: "המשרד פועל כל העת, יחד עם גורמי האכיפה, על מנת לאתר ולסגור את תאי הלחץ שאינם חוקיים ומזהיר את הציבור מפני קבלת טיפולים בתאי לחץ לא חוקיים אלו. ככלל, כאשר מתקבלת תלונה על מכון המפעיל תא לחץ ללא רישיון משרד הבריאות, התלונה נבדקת ומועברת לגורמים הרלוונטיים על מנת שהמשרד יוכל לפעול בהתאם".