שופט בית משפט השלום בתל אביב, ד"ר שאול אבינור החליט לזכות מטופל שכינה אחות בקופת חולים "זונה רוסיה" והואשם בעבירה של העלבת עובד ציבור. הנימוק: החוק אינו מגדיר אחות כעובדת ציבור. מדובר בהכרעת דין שעלולה להשליך על כל ציבור האחיות בישראל, שלא פעם נמצאות תחת מתקפת איומים לפגיעה וקללות של מטופלים לא מרוצים.
המקרה התרחש לפני כשנתיים. נ', המטופל, הגיע לסניף קופת החולים כללית ברחוב הפלמ"ח בבני ברק כדי לעבור בדיקות דם ושתן. הוא המתין בתור במסדרון המוביל לחדר האחות בו מתבצעות הבדיקות. לטענת האחות, בשלב מסוים נ' איבד את הסבלנות, דפק על הדלת בעוצמה רבה וצעק: "למה כל כך הרבה זמן? אני צריך לעשות את הבדיקות". האחות ביקשה ממנו שימתין עד להגעת תורו.
לדברי האחות, כאשר נ' נכנס לחדר היא ביקשה ממנו שיהיה בשקט כדי שתוכל לבצע את הבדיקות בצורה הטובה ביותר, אבל הוא קם מהכיסא והחל לצרוח עליה: "אני אהרוג אותך, וארביץ לך: 'זונה רוסיה'". נ' יצא מהחדר עצבני. האחות התקשרה לטלפון הסלולרי של נ' והזהירה אותו שהיא מתכוונת להזמין לו ניידת משטרה אם לא יירגע. נ' חזר למסדרון הסמוך לחדרה של האחות ואיים עליה: "אני אהרוג אותך. מה תעשה לי המשטרה?".
האחות, שחשה מאוימת, הגישה תלונה במשטרה נגד נ', זה נחקר באזהרה והוגש נגדו כתב אישום לבית המשפט השלום בגין עבירות של איומים והעלבת עובד ציבור.
"מותר לקלל ולהשפיל אותי וזה בסדר?"
בתגובה לכתב האישום טען נ' באמצעות פרקליטתו, עו"ד אדווה אלאב, כי האחות התייחסה אליו בזלזול כאשר ביקש לשאול אותו שאלה מסוימת ובתגובה הוא קילל אותה וניגש לדבר עם מנהל הסניף. לדבריו, הוא לא איים עליה והקללות ששיגר לעברה אין בהן משום עבירה של העלבת עובד ציבור. עוד הוא טען, כי לא הוא זה שדפק על הדלת – להיפך, הוא המתין בסבלנות לתורו. לטענתו הוא התנצל בפני האחות על דבריו.
השופט ד"ר אבינור החליט לזכות את הנאשם משתי עבירות. בנוגע לעבירות האיום תמה השופט מדוע התביעה לא טרחה להביא עדים נוספים לאירוע פרט לאחות. על זיכויו של נ' מעבירה של העלבת עובד ציבור קבע השופט, כי למרות שהנאשם פלט לעבר האחות קללה בעלת אופי גזעני - דבר הפסול בחברה דמוקרטית – ולמרות שמדובר בהתנהגות מבישה, מאידך, החוק אינו מגדיר את האחות כעובדת ציבור. לדבריו, החוק לא מגדיר ספציפית מי הוא עובד ציבור וכי על המחוקק היה לציין באופן מפורש מי נחשב עובד ציבור.
ד', אחות ותיקה העובדת בקופת חולים בדרום הארץ טוענת כי ההחלטה לזכות את המטופל עלולה לגרום לאחרים להמשיך ולהשפיל את האחיות ולהעליב אותן, וזאת במקום לצמצם את התופעה ולעקור אותה מהשורש. "גם ככה אנחנו סופגות את כל האש מהמטופלים, אם זה בקללות ובאיומים. ובסופו של דבר אני לא עובדת ציבור. כלומר, על פי החלטת כבוד השופט כל מטופל רשאי לקלל אותי ולהשפיל אותי וזה בסדר?", היא שואלת, "הפכנו לשק האגרוף של המטופלים ועל מערכת המשפט להגן עלינו ולא להפקיר אותנו".
>> כל מה שאתן צריכות לדעת על סרטן צוואר הרחם