לאחרונה דווח על נזקים חמורים שאירעו בקרב צעירים עקב עישון סיגריות אלקטרוניות, שכללו גם את מותו של הנער מידן קלר. לנוכח המקרים הללו, בשבוע שעבר גיבש צוות הפעולה הלאומי שהקים משרד הבריאות בראשות ד"ר שרון אלרועי פרייס, את המלצותיו באשר למלחמה בסיגריות אלו שאותן הוא מכנה "אויב בלתי ידוע".
בין הצעדים המומלצים שיוצגו בשבוע הבא למנכ"ל המשרד: הגברת אכיפה, שיפור המודעות, שיתוף משרדי ממשלה, איסוף נתונים ואף הוצאתן של הסיגריות מהחוק.
ד"ר אפרת אפללו, מנהלת המחלקה לחינוך וקידום הבריאות בשירותי בריאות הציבור של משרד הבריאות, מסבירה כי שני הנערים שאושפזו בעקבות עישון סיגריה אלקטרונית, הם אלה שהיוו זרז להקמת צוות הפעולה הלאומי. לדבריה, המפגשים שיזם הצוות כללו שיחות עם הורים, בני נוער, רופאים, נציגים ממשרד החינוך, משרד התרבות ועוד.
אחת ההמלצות המשמעותיות ביותר שגובשו, היא איסור מוחלט של מכירת סיגריות אלקטרוניות. המלצות נוספות: התרת רכישה רק בעת הצגת מרשם רפואי, העלאת גיל המכירה, אזהרות גרפיות על המכשיר ואיסור מכירה של סיגריות בטעמים. מעבר לצעדים אלה, ד"ר אפללו מציינת כי גובשו גם מהלכי פרסום בנושא בשיתוף משפיעני רשת. "נדהמתי לשמוע שחלק מבני הנוער מוסיפים לסיגריות חומר מאוד מסוכן שמצוי בקצף גילוח. הם למעשה יכולים להוסיף כל דבר, ואנחנו שומעים גם על חומרים מסוכנים כמו סמים ועוד. זו הסיבה שאנחנו מעוניינים לאסוף על העניין באופן מוחלט באמצעות אכיפה מסיבית", היא אומרת.
"לפני הכל, צריך לדבר עם בני הנוער"
ריני מוטט ברוך, אימו של מידן קלר ז"ל שנפטר לפני כחודשיים, לאחר שהגיע לבית החולים במצב של קריסת ריאות בעקבות עישון, חושבת שהפעולה החשובה ביותר היא העלאת מודעות לנושא בקרב בני נוער: "מידן התחיל לעשן כי הוא רצה להיות חלק מ'החבר'ה'. נערים מספרים לי שהם משיגים את זה בכל מקום בקלות – בוואטסאפ, בפיצוציות. לכן, לפני הכל צריך לדבר איתם".
לדבריה, אף שהמשפחה ידעה שמידו מעשן, הם לא חשבו שזה כל כך מסוכן. הצעדים שגיבש משרד הבריאות למלחמה בתופעת הסיגריות האלקטרוניות אני לא כועסת על אף אחד, אבל אני באמת חושבת שצריכה להיות הרבה יותר מודעות ובגלל זה אני כאן. אעשה כל דבר שבזכותו מישהו יפסיק לעשן. אם אציל נפש אחת כבר עשיתי את שלי, זו השליחות של מידן".