דוח ניטור תחלואה מנגיפי נשימה בישראל, שפורסם ביום חמישי האחרון על ידי המרכז הלאומי לבקרת מחלות (מלב"מ ICDC) במשרד הבריאות, מצביע על עלייה במספר האשפוזים כתוצאה מנגיף ה-RSV במהלך ינואר בהשוואה לחודש הקודם. במהלך החודש תועדו 1286 מקרי אשפוז בעקבות הנגיף, לעומת 941 מקרים במהלך דצמבר.
"בעונת החורף הנוכחית אנחנו עדים לעלייה בווירוסים הנשימתיים, כפי שמכנים אותה 'טריפל-דמיקס' שכוללת תחלואה רחבה יותר בשפעת, קורונה ו-RSV בעיקר בקרב ילדים", מציין פרופ' סיריל כהן, ראש המעבדה לאימונותרפיה באוניברסיטת בר-אילן. לדבריו, התופעה ניכרת בארץ וגם בארה"ב ובאירופה. "הנגיפים האלה מתגברים בעונת החורף ויוצרים מעמסה משולשת על מערכת הבריאות. השפעת והקורונה עדיין אינן בשיאן, אבל כרגע נראה כי זהו שיא תחלואת ה-RSV וסביר להניח שהמספרים ילכו ויתייצבו".
בתוך כך, חלק מבתי החולים מדווחים על עומס חריג כתוצאה מהתחלואה בנגיף. המספר הרב ביותר של המאושפזים הוא, ככל הנראה, בירושלים. ד״ר אריאל טננבאום, מנהל מחלקת הילדים בהדסה עין כרם, מציין כי בשבועות האחרונים מחלקת הילדים בבית החולים עומדת על תפוסה מלאה ולפרקים אף מעבר לכך. "כ-50 ילדים מאושפזים בבית החולים כרגע, וכמחציתם חולים בברונכיוליטיס – זיהום בדרכי הנשימה שמקורו ב-RSV. מספר זה אינו כולל ילדים שהגיעו למיון הילדים, אשר מצבם השתפר ויוצב והם נשלחו לביתם לאחר טיפול".
להערכתו, הסיבה למספר הגדול של המאושפזים במחלקת הילדים בבירה, נובעת בעיקר מהעובדה שירושלים היא עיר מרובת ילדים. "כ-40% מהאוכלוסייה בירושלים היא ילדים וייתכן שזה מה שמסביר את העובדה שאצלנו רואים יותר מקרים של הדבקות בווירוס השכיח בייחוד באוכלוסייה זו בעונת החורף".
גם ד"ר גיורא גוטסמן מנהל היחידה לזיהומי ילדים במרכז רפואי מאיר מקבוצת כללית, מתאר עלייה בתחלואה, אם כי לדבריו היא אינה חריגה בהשוואה לעונות קודמות. "כבכל שנה, עם תחילת החורף ישנה עלייה בקרב הילדים הסובלים מווירוס ה-RSV המוביל למחלה בדרכי הנשימה ובריאות. חלק מהילדים מאושפזים במחלקת ילדים וחלקם אף מטופלים בטיפול נמרץ ילדים וזקוקים לתמיכה נשימתית מוגברת, להרדמה והנשמה. מדובר בווירוס שעלול להיות מסכן חיים, בייחוד בקרב תינוקות קטנים". עוד הוא מציין כי רק בסוף השבוע האחרון אושפזו במאיר 7 ילדים שנדבקו בווירוס. "לצד זאת, אנחנו רואים גם הרבה ילדים הסובלים משפעת. נזכיר שוב כי חיסון לשפעת כפי שקיים כיום בישראל יכול למנוע את הסיכונים הכרוכים במחלה", הוא מוסיף.
פרופ' אילן יונגסטר, מנהל היחידה למחלות זיהומיות לילדים בשמיר אסף הרופא, מציין שגם אצלם בבית החולים, מתועדים מקרי אשפוז רבים של תינוקות וילדים המגיעים עם קוצר נשימה על רקע זיהום בנגיף הRSV. "השנה ניכרת פעילות ערה של הנגיף ואנחנו עדים לפניות רבות למיון על רקע תסמיני המחלה. כעת זהו שיא פעילות הנגיף. חשוב לציין שבדרך כלל הוא גורם למחלה קלה הכוללת חום, שיעול ונזלת; במקרים מסוימים, בעיקר כשמדובר בילדים עם בעיות רקע כגון מחלות ריאה, המחלה יכולה לגרום להיות קשה ולגרום לאי-ספיקה נשימתית ואף לצורך בהנשמה".
פרופ' מיכל שטיין, מנהלת יחידת הזיהומים לילדים בביה״ח ספרא לילדים, מציינת כי "גם השנה, כמו בכל חורף, מחלקות הילדים מלאות בתינוקות החולים במחלה בשם ברונכיוליטיס, והנגיף העיקרי הגורם לה הוא RSV. "ברונכיוליטיס היא מחלה העלולה להוביל לאשפוז עקב צורך בתמיכה נשימתית, ממתן חמצן ועד צורך בהנשמה מלאכותית, וכן בשל צורך בעירוי עקב קושי לינוק. בחודש האחרון אנחנו רואים ירידה במספר החולים המאושפזים בשל RSV, ולעומת זאת - עלייה במספר המאושפזים עקב נגיף השפעת, כולל אשפוזים בטיפול נמרץ. "עדיין לא מאוחר, ואף מומלץ, להתחסן נגד שפעת על מנת להימנע מסיבוכי המחלה ולהפחית את הסיכוי לאשפוז".
וירוס מידבק שעובר באמצעות הפרשות פה ואף
ד״ר טננבאום מציין כי אף שהווירוס הוא הסיבה העיקרית לאשפוז ילדים ברחבי העולם, כיום אין לו תרופה ייעודית והטיפול הוא בעיקר שמרני ובעת הצורך גם כולל טיפול בחמצן ותמיכה נשימתית. כמו כן, הוא מדגיש כי גורמי הסיכון לסיבוכים ולמחלה קשה יותר, הם: פגות, מומים לבביים מולדים ומחלות כרוניות, בעיקר בקרב תינוקות בשנה הראשונה לחייהם. "מדובר בווירוס מידבק מאוד, העובר באמצעות עיטוש, שיעול והפרשות פה ואף. ילדים בני 3 ומעלה שנדבקים ב-rsv לרוב עוברים את המחלה עם חום ונזלת, בלי סיבוכים מיוחדים, אולם בגילים קטנים יותר, בעיקר כשמדובר בתינוקות, הסיכון גדול יותר לפתח סיבוכים. לכן, מומלץ להקפיד על רחצת ידיים לפני הטיפול בתינוק, ועל מניעת קרבה, ככל שניתן, עם אחים גדולים יותר המראים סימני מחלה".
פרופ' אבישי אליס, יו"ר האיגוד הישראלי לרפואה פנימית, מוסיף כי קיים קשר הדוק בין העלייה החדה בתחלואה כתוצאה מנגיף ה-RSV לבין העלייה באשפוזים ובעומסים במחלקות הפנימיות בבתי החולים. לדבריו, התופעה מסכנת בעיקר אוכלוסייה המבוגרת, שעבורה כל אשפוז במחלקה פנימית הוא גורם סיכון משמעותי המעלה את הסיכוי לאשפוזים חוזרים ונשנים ולהידרדרות כוללת במצבם הבריאותי.
"גרף התחלואה העולה מספק הזדמנות לשוב ולהדגיש את חשיבות ההתחסנות נגד נגיפי השפעת והקורונה. לשמחתנו, בשנה זו נרשם גם חיסון נגד נגיף RSV, ואנחנו מקווים שוועדת סל הבריאות הנוכחית תכניסו במסגרת לוח חיסוני השגרה. מדובר בחיסון חשוב הצפוי לספק הגנה נוספת לאוכלוסייה המבוגרת הזקוקה לו כל כך".