חשש לזיוף התרופה הפופולרית: נובונורדיסק, יצרנית התרופה "אוזמפיק" הרשמית, עדכנה כי בימים האחרונים קיבלה מספר תלונות לגבי "מוצרים חשודים", שנרכשו מחוץ לבתי מרקחת מורשים והופצו בדרכים בלתי חוקיות. מדובר בתרופה שבה רבים משתמשים על מנת לרדת במשקל. היא אושרה לראשונה על ידי מנהל המזון והתרופות האמריקאי ב-2017 לצורך טיפול בסוכרת. בשנת 2021 אישרה הרשות תרופה דומה - "וויגובי" המכילה מינון גבוה יותר של אותו החומר הפעיל (סמגלוטייד) לטיפול במחלת ההשמנה. מהחברה נמסר כי התרופה הצליחה להביא לירידה של עד 20 אחוז ממשקל הגוף.
בנובונורדיסק מדגישים כי אין עדות לכך שעטים מזויפים הונפקו למטופלים בבתי מרקחת חוקיים, אלא ככל הנראה נרכשו אצל גופים שאינם מורשים. הם טוענים כי הם חוקרים את העניין בקפידה יחד עם רשויות הבריאות. כמו כן, נציגיהם פנו לרופאים וביקשו לעדכן את המטופלים המשתמשים באוזמפיק אודות הימצאות מוצרים מזויפים, כדי לבקש מהם להיות ערניים בעת רכישת התרופה ולהפנות אותם לבתי מרקחת חוקיים בלבד עם המרשם.
"נטילת התרופה ללא אישור – מסוכנת"
"רכישת התרופה בשוק השחור מסוכנת. מי שנוטל אותה ללא אישור, ללא מרשם וללא ליווי של רופא - מסכן את חייו", מסביר ד"ר רז הגואל, רופא מומחה ומנהל המרכז הרפואי לטיפול בהשמנה. "תרופות מזויפות, שמרכיביהן אינם ידועים, עלולות לגרום לתופעות לוואי חמורות, ורכישה שלהן היא לא רק עבירה פלילית - היא סכנת נפשות אמתית". לדבריו, גם שימוש בתרופה המקורית המאושרת על ידי גורמי הבריאות, עלול לגרום לתופעות לוואי שחשוב לטפל ולמנוע אותן באמצעות פיקוח הדוק של רופא המנוסה בטיפול בתרופות אלו. לכן, בפירוש אסור לקנות את התרופה ללא מרשם רופא בבתי מרקחת לא מוסדרים וללא ליווי מקצועי. "חשוב לזכור גם שנטילת התרופה היא לא קסם. על מנת שהתהליך יצליח, נדרש טיפול רב-תחומי על ידי רופא וצוות מקצועי כדי למקסם את התוצאות", הוא מבהיר.
חשש לזיופים – גם באירופה
אגב, הבעיה אינה רק מקומית. לפני כשבועיים הביעו הרשויות באירופה דאגה לאחר שרבים אושפזו בבתי חולים באוסטריה, ככל הנראה לאחר שימוש בתרופה מזויפת. לפי הערכה קיימות גרסאות נוספות של התרופה גם במדינות נוספות ברחבי היבשת. על פי הדיווחים של הרשויות באוסטריה, החולים שאושפזו בבתי החולים דיווחו על תופעות לוואי חמורות כמו היפוגליקמיה ("נפילת סוכר") ותסמינים נוספים שמעידים על כך שהתרופה שהזריקו הכילה ככל הנראה אינסולין במקום "סמגלוטייד". בנובונורדיסק מזהירים וטוענים שהיפוגליקמיה היא מצב רפואי מסוכן שעלול להידרדר ולגרום לאובדן הכרה, לפרכוסים ואפילו למוות.
"ייתכן שישנן גרסאות נוספות של התרופה המזויפות שעדיין נמכרות באירופה בדרכים שאינן חוקיות", נכתב בהצרה של הרשויות הפדרליות באוסטריה. גם הסוכנות הרגולטורית המפקחת על התרופות והמכשירים הרפואיים בבריטניה אישרה בימים האחרונים כי נמצאו זריקות "אוזמפיק" מזויפות אצל שני מוכרים לא מזוהים בממלכה. בשבוע שעבר פרסמה הודעה דומה סוכנות התרופות האירופית (EMA), ואמרה שהיא מסייעת לרשויות הלאומיות בחקירותיהן.
למרות הפופולריות של התרופה, בחברה מבהירים כי הטיפול עשוי להיות מלווה בתסמינים כמו בחילות והקאות. בנוסף, מטופלים שהפסיקו את הטיפול לאחר שהגיעו למשקל היעד שלהם, העידו על כך שעלו בחזרה את כל הקילוגרמים שהשילו במהלך הטיפול.
חברת נובונורדיסק מבקשת לפנות אליה בהקדם, שבמקרה של חשד לתרופה מזויפת.