לפני שמונה חודשים, באמצע משמרת בבית החולים בילינסון, התמוטט רופא הלב ד"ר אורן זוסמן. חצי שעה מאוחר יותר מצאו אותו אך היה כבר מאוחר מדי להציל אותו. 

על סיפורו הכאוב של הקרדיולוג ועל הפרויקט השאפתני ומציל החיים של אלמנתו מעיין זוסמן סיפרנו כאן לא מזמן - פרויקט מימון המונים שמטרתו הצבת עמדות החייאה חכמות שבהן דפיברילטורים במרחב הציבורי בישראל.  כך, שכשאדם רואה מישהו מתמוטט לידו ומתקשר למד"א, במוקד יכוונו אותו לארון הקרוב ביותר המצויד ב-GPS, יפתחו אותו בשליטה מרחוק וינחו את עובר האורח להשתמש במכשיר. גם הדפיברילטור עצמו משמיע הוראות כך שאפשר בקלות להשתמש בו ולהציל חיים.

מעיין זוסמן (צילום: יונתן בלום)
יש עוד הרבה מה לעשות | צילום: יונתן בלום

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

כל שנה 10 אלפים אנשים בישראל עוברים דום לב ורק שישה אחוז ניצלים. שלושה אחוז מתוכם יישארו עם נזק מוחי. טיפול ראשוני בשטח באמצעות דפיברילטור מעלה את סיכויי ההישרדות מ-6 אחוז ל-60 אחוז ויותר. "החלום שלי זה מכשירים כאלה גם בכל ישוב קטן, בכמה שיותר רחובות ובמסלולי טיולים", אמרה מעיין, "אני ממש קוראת לאנשים לעשות מעשה טוב בתחילת השנה החדשה ולתמוך בפרויקט החשוב הזה. המחשבה שעוד אדם צעיר ימות ועוד משפחה תעבור את מה שאנחנו עוברים משגעת אותי".

ועכשיו, קצת בשורות טובות: בימים אלה מוביל מפעל הפיס באמצעות מד"א מיזם לאומי במסגרתו יוצבו 600 דפיברילטורים בעמדות מפעל הפיס הפרוסות ברחבי הארץ, בהשקעה של 5 מיליון שקלים, במטרה לאפשר מענה רפואי מהיר שיכול לקצר את הזמן עד לקבלת שוק חשמלי באירועי דום לב בסביבה העירונית, ובכך להציל חיי אדם. בעמדות תהיה תקשורת אלחוטית למוקד 101 של מד"א יותקנו בעמדות מפעל הפיס הפרוסות ברחבי הארץ. הערכות יותקנו מחוץ לעמדות מפעל הפיס כדי שיהיו נגישות לציבור גם כשהעמדה סגורה, תחזוקת המכשירים, תפעולם ותקינותם תהיה באחריות הבלעדית של מד"א.

ביתן פיס עם מכשיר החייאה (הדמיה: מפעל הפיס)
600 עמדות ברחבי הארץ | הדמיה: מפעל הפיס

"מטרתו של המיזם היא הצלת חיי אדם. פריסת מכשירי ההחייאה בעמדות המכירה של מפעל הפיס ברחבי הארץ תוכל לאפשר, במקרים מסוימים, טיפול ראשוני מיידי במרחב העירוני ואולי במקרים מסוימים אף להציל את חייהם של חולים מגורם המוות השכיח ביותר בארץ ובעולם – דום לב", אמר יו"ר מפעל הפיס, רו"ח אביגדור יצחקי.  

לדברי סמנכ"ל רפואה במד"א, ד"ר רפאל סטרוגו: "במקרה של דום לב, כל דקה היא קריטית. בכל 60 שניות שחולפות ללא טיפול, מרגע האירוע, פוחתים סיכויי ההישרדות של החולה ב-10-7 אחוזים. ככל שמכת חשמל ממכשיר הדפיברילטור מתקבלת מהר יותר, הסיכוי של החולה לחדש את פעילות הלב ולהינצל גדל. את מכשיר הדפיברילטור של מגן דוד אדום כל אזרח יכול להפעיל בקלות וללא ידע רפואי מוקדם. המכשיר נותן מכות חשמל על פי הצורך, מכתיב את קצב ההחייאה, ומספק הוראות הפעלה קוליות וחזותיות ברורות, בעברית ובשפות נוספות. במקביל, המכשיר מתחבר למוקד החירום של מד"א, והאזרח מקבל הנחיות נוספות מהחובשים והפראמדיקים במוקד 101. באותו הזמן, צוותי מד"א מקבלים פרטים על המטופל, עוד בדרכם למקום האירוע".

"אין ספק כי מדובר בצעד חשוב וברור שיציל חיים ויגדיל את הסיכויים של אותם אלה שלוקים בדום לב בסמוך לאותם מכשירים לשרוד את האירוע, ואולי אף ללא נזק מוחי בלתי הפיך", הוסיף מנכ"ל מד"א, אלי בין.

עוד ב-mako בריאות:
>> מטריד: כך מומחים משערים שניראה עוד 20 שנה
>
> רוצים לשפר את חיי המין? נסו את המשחק הזה
>
> דיאטנית: תתרחקו מהתוספת הזאת לסלט

איך התהליך יעבוד?

  • אזרח/ית מזהים מקרה של דום לב במרחב העירוני.
  • מצלצלים למוקד 101 של מד"א ומקבלים הדרכה צמודה: הן לזיהוי הדפברילטור הקרוב למיקומם, המוצב מחוץ לעמדת מפעל הפיס, והן להוצאת הערכה ותפעולה.
  • ממשיכים בהדרכה משולבת – הדרכה קולית מהדפיברילטור עצמו וליווי שוטף של אנשי המקצוע במוקדי מד"א, מתן שוק חשמלי לחולה והמתנה במקום, עד להגעת הצוותים הרפואיים למקום.