לפני מספר ימים הגיעה אל מיון בי"ח הציבורי אסותא אשדוד תינוקת כבת שנה מלווה בהוריה. לדברי ההורים, הילדה שיחקה באריזת קפליות אקמול ותחבה חלק מהן לפיה. אף שחשבו שהצליחו לשלוף מפיה את הכדורים, כעבור מספר שעות הפעוטה לא הפסיקה להקיא וגם נראתה ישנונית, מה שעורר את חשדם.

במיון עברה הפעוטה מספר בדיקות נדרשות, לרבות בדיקות דם לאיתור רמות אנזימי כבד ובדיקה לרמת אקמול בדם. לנוכח העובדה שתוצאות בדיקה זו היו גבוהות מהמקובל, ולאחר ייעוץ אצל מומחה לטוקסיקולוגיה (הרעלות) שהתריע על סכנת אי-ספיקת כבד ובשל כך על סכנת חיים, החלו הרופאים בטיפול למניעת פגיעה בכבד.

הפעוטה הועברה להמשך טיפול ומעקב הדוק במחלקת הילדים בבית החולים, ולאחר שסיימה את הטיפול בהתאם לפרוטוקול המקובל, ואחרי שהמומחים וידאו שאין נזק לכבד הופסק הטיפול והיא שוחררה לביתה להמשך מעקב.

"מצב מסוכן"

ד״ר איתן דמארי, סגן מנהל מחלקת הילדים ומומחה לגסטרו ילדים בבית החולים, מסביר כי מדובר בתינוקת שהושארה זמן קצר ללא השגחה, ובלעה מספר רב של כדורי אקמול. הוא מציין כי הרעלת אקמול (פרהצטמול) היא מצב מסוכן שעלול להתרחש עקב נטילת ייתר של תרופות.

פעוט פותח מגירה במטבח, ילד סקרן מסתכל לתוך מגירה (צילום: New Africa, SHUTTERSTOCK)
הרחיקו תרופות מהישג ידם - זה עלול לעלות בחייהם! | צילום: New Africa, SHUTTERSTOCK

"העובדה שההורים פעלו מהר מנעה נזק חמור לכבד, מה שהיה עלול להוביל בסופו של דבר לסכנת חיים", הוא מבהיר. "אומנם מדובר בתרופה בטוחה לשימוש במינון מומלץ, אך נטילת יתר של כדורים או לחלופין שימוש במינון לא תואם גיל/משקל עלולים לגרום לבעיות בריאותיות קשות. אני קורא לכל ההורים לגלות זהירות ובמידת הצורך לפנות לקבלת טיפול רפואי. במקרה כזה - הביאו עמכם את התרופה״.

גם מומחי בטיחות שבים ומזהירים כי יש להרחיק תרופות מהישג ידם של ילדים. אורלי סילבינגר מנכ"לית ארגון בטרם, אומרת כי "בליעת תרופות על ידי ילדים עלולה לגרום לפגיעות חמורות. כמעט בכל בית ישנן תרופות שעלולות להיות קטלניות עבור ילדים. הדרך הטובה ביותר לשמור על הילדים היא להרחיק את התרופות מהישג ידם תוך נעילת התרופות בארון או למקמן באזור גבוה ולא נגיש".