אם אתם יושבים בבית עם שפעת או וירוס קשה שמסרב להיעלם – זה ממש לא במקרה. "השנה מחלות החורף אכן קשות יותר", מאשר ד"ר טל גיזונטרמן, מומחה ברפואת משפחה בכללית מחוז מרכז. "מגיעים אליי אנשים צעירים יחסית שמתלוננים על מחלה קשה שגורמת להם להיות מרותקים למיטה ימים רבים".
לדבריו, מחלות החורף השכיחות ביותר השנה הן מחלות בדרכי הנשימה העליונות, והמזהמים העיקריים הם נגיפי שפעת או צינון. "אנחנו רואים שינוי בכמות החולים בהשוואה לשנה שעברה והקודמת. המחלות הופכות קשות יותר, התסמינים קשים יותר, כמות הנגיפים המזהמים יותר גבוהה, וגם הווריאנטים יותר אלימים. יש כרגע וריאנט חדש אלים יותר של שפעת, אבל אנחנו עדיין לא יודעים עליו מספיק".
הד"ר מזהיר גם מפני סיבוכים אפשריים: "באופן כללי, שפעת יכולה להסתבך כשמצטרף אליהן חיידק המצריך טיפול אנטיביוטי, כמו סטרפטוקוק, דלקת אוזניים, סינוסיטיס, דלקת ריאות, ברונכיטיס. אפילו דלקת בקרום המוח היא סיבוך שיכול להיגרם משפעת".
הקשר לקורונה
ד"ר גיזונטרמן מציין שהסיבה לכך שהשנה המחלות קשות יותר, נובעת מהשינויים באורח החיים שחלו עקב שינויי הקורונה בשנתיים האחרונות. "הסרת המסכות היא סיבה מרכזית. גם העובדה שאנחנו כבר לא נמצאים בבידוד זמן רב קשור לעניין, כיוון שאנשים חזרו לחיים הרגילים וכך מתרחשות יותר הדבקות. הווירוסים, מטבעם, הופכים אלימים יותר משום שמתפתחות מוטציות. לכן, אם במשך שנתיים היינו בבידוד ועטינו מסכות ולא נדבקנו, עכשיו כשחיים חזרו לשגרה אנחנו נחשפים למוטציות שבינתיים הפכו אלימות יותר". סיבה נוספת לדברי ד"ר גיזונטרמן נובעת מכך שפחות ופחות אנשים מתחסנים. "הרבה אנשים אומרים לי במרפאה – התחסנו כבר לקורונה, אז למה צריך להעמיס על הגוף עוד חיסוני שפעת או לדלקת ריאות".
ומה אתה עונה להם?
"שזה פשוט לא נכון. החיסון רק מחזק את הגוף, כשיגיע הנגיף או המזהם המחוסנים יהיה עם נוגדנים והמחלה תהיה קלה יותר. אין בכלל בעיה להתחסן לכל המחלות, זה לא מחליש את הגוף, אלא הפוך – זה מחזק את יכולת ההתמודדות של הגוף עם הנגיפים המזהמים".
יש לך טיפ שיעזור להימנע ממחלות חורף קשות?
"לא להיפגש עם אנשים שאומרים שהם רק 'קצת מצוננים', להימנע ממפגשים עם אנשים שיש להם תסמינים קלים. מובן שמסיכה היא עדיין הדרך הטובה ביותר להיזהר ולהפחית את הנגיפים הקשים שנכנסים לגוף, ותמיד חשוב להקפיד על היגיינה בסיסית כמו רחיצת ידיים".