תחלואת השפעת הקשה נמשכת: שני נערים בני 17 ו-13 מאושפזים כעת כתוצאה מסיבוכי שפעת במרכז הרפואי לגליל. מבית החולים נמסר כי הנער בן ה-13 מנהריה, ללא מחלות רקע, סבל מדלקת ריאות וממצוקה נשימתית. השני - בן ה-17 מסח'נין, סבל ממחלות רקע ואושפז במצב קשה. במרכז הרפואי מציינים כי שני הנערים סובלים משפעת מזן B. שניהם אושפזו בתחילה ביחידה לטיפול נמרץ ילדים וקיבלו טיפול נשימתי תומך, וכעת הם מאושפזים במחלקת הילדים במצב בינוני.

מנהל היחידה לטיפול נמרץ ילדים במרכז הרפואי לגליל, ד"ר יואב הופמן: "שני הנערים אינם מחוסנים לשפעת. זה שוב מוכיח כמה חשוב להתחסן - חיסוני השפעת מונעים את סיבוכי המחלה, ואני מפציר בהורים לדאוג לחסן את ילדיהם".

מקרים אלה מדווחים על רקע הידיעות הקשות אודות ילדה ושתי נערות שנפטרו מהנגיף: אמש (ראשון) נפטרה ילדה בת 5 משפעת במרכז הרפואי מאיר. היא סבלה ממחלת רקע קשה, והגיעה לבית החולים כשהיא במצב אנוש וסובלת מקריסת מערכות. בשבועיים האחרונים נפטרו שתי צעירות נוספות מהנגיף – בת 13 מאלעד, ובת 18 מירושלים. 

על פי דוח של מערך מודיעין הבריאות בחטיבת בריאות הציבור של משרד הבריאות מהשבוע שעבר, העלייה בשיעורי התחלואה הנשימתית נמשכת. מנתוני ניטור בקהילה עולה כי נמשכת מגמת העלייה בתחלואה דמוית שפעת, דלקת ריאות וזיהום בדרכי נשימה עליונות. כמו כן, תועדה המשך פעילות גבוהה של נגיף ה-RSV.

אישה מצוננת, שפעת (צילום:  HBRH, shutterstock)
לא מרגישים טוב? תישארו בבית | צילום: HBRH, shutterstock

בתוך כך, גם בבתי החולים מדווחים על עומסים משמעותיים ועל אחוזי תפוסה של למעלה ממאה אחוזים במחלקות הפנימיות. מהמרכז הרפואי כרמל נמסר כי העלייה בתחלואת החורף ניכרת בעיקר במחלקות מיון עמוסות - עד 170 אחוזי תפוסה וגם המחלקות הפנימיות מלאות. במרכז הרפואי שמיר (אסף הרופא) מדווחים על 200% אחוזי תפוסה במיון, בעיקר בשל המתנה לאשפוז במחלקות הפנימיות, אם כי לדבריהם לא מדובר בנתון חריג לעונת החורף.

התחלואה משמעותית אך שיעור המתחסנים נמוך

ד"ר רוני פרבר, מומחה במנהל ומדיניות ומנהל מחלקת בריאות הציבור בקופת חולים מאוחדת מוטרד מהעובדה שלמרות התחלואה, ההורים בארץ לא ממהרים לחסן את הילדים. "חרף מצב תחלואת השפעת בארץ אחוז ההתחסנות מגוחך. רק 14% מהבוגרים ורק בסביבות 20-10 אחוזים מבני החצי שנה עד גיל 12 מתחסנים. בכל שנה מתים מיליוני אנשים משפעת ברחבי העולם. אני לא מצליח להבין מדוע לקחת סיכון בכלל", הוא אומר.

גם ד"ר זאהי סעיד, מומחה לרפואת משפחה של הכללית במחוז חיפה והגליל המערבי, מפציר בציבור להתחסן ומבהיר כי עדיין לא מאוחר. לדבריו, על החולים לנהוג באחריות אישית. "רצוי שמי שסובל מתסמינים אבל חייב לצאת מהבית או להגיע לעבודה יעטה מסכה וישמור על מרחק מהסובבים אותו, בייחוד אם הוא מבקר אנשים מבוגרים או כאלה הסובלים ממחלות רקע".

ד"ר פרבר מוסיף כי ילדים אינם רק פגיעים יותר לשפעת אלא גם מפיצים את הנגיף בקצב מהיר יותר ממבוגרים. יתרה מכך, הם מועדים יותר לסבול מסיבוכי המחלה לרבות דלקת ריאות, שיכולה להוביל לאשפוזים ואף למוות. "החיסון לשפעת מפחית ב-70% את הסיכוי להתפתחות דלקת ריאות בקרב ילדים", מדגיש פרבר.