כפי שדיווחנו אתמול ב-mako בריאות ובשבוע שעבר, ישנה עלייה בהדבקות בכל רחבי העולם בעקבות תת-הזן החדש של הקורונה, המכונה אריס או EG.5.1.
"אנחנו יודעים שיש יותר הדבקות בעולם, גם בישראל ישנה עלייה של הידבקות בזן האריס", אומר פרופ' ארנון אפק, משנה למנכ"ל שיבא והדקן המייסד של בית הספר לרפואה ע"ש דינה רקנאטי, באוניברסיטת רייכמן. "ההנחה היא שכ-28% מהחולים היום אשר מבודדים בביתם כיום נדבקו בו. הוא מאוד מידבק, התסמינים שלו דומים לשפעת ולכן אנשים לא תמיד נבדקים. מי שכן נבדק בד"כ נכנס לבידוד כדי שלא להדביק.
"חשוב להגיד שכרגע הוא לא נראה מסוכן, אך זהו זן בבחינה, כלומר אנחנו מתבוננים עליו ורואים איך הוא מתנהג. כל עוד זה יישאר כך, הוא אינו מסוכן מלבד לאוכלוסייה המועדת לפורענות, כלומר, מבוגרים ואנשים עם מחלות רקע. כיום אין חיסונים המיועדים לזן הזה, גם הנושא זה נמצא בבחינה".
"אנחנו רואים עלייה גם בבתי אבות וגם בבתי החולים של מקרי הידבקות בזן האריס", מסבירה ד"ר ג'ולי שלייפר, רופאה פנימאית במחוז שרון-שומרון בשירותי בריאות כללית. "מהבוקר בקבוצות של רופאים מתכתבים על זה הרבה, כולם אומרים שישנה עליה במספר מקרי ההידבקויות בקורונה. אין לנו מס' מדויק כי לרוב עושים בדיקות ביתיות ולא מוסדיות. בחלק מבתי האבות גם עושים בדיקות מוסדיות, ולכן רואים בבירור שיש עליה. בבתי אבות הם נדבקים בקלות אחד מהשני. בינתיים עוד לא רואים סיבוכים, מדובר במחלה ויראלית קלה יחסית, אבל צריך לעקוב וכמובן אם לא מרגישים טוב להישאר בבית בבידוד, או לבצע בדיקה ביתית".
פרופ' אפק מוסיף: "אני חושב שכבר צריך להתחיל להיערך לחורף הקרוב ולשקול מתן חיסונים ובדיקות לזן הזה, אולי לאוכלוסיות מסוימות, מבוגרים או חולים במחלות רקע, מה שברור הוא שהזן מתפשט בקצב די מהיר ולכן חשוב להיות מוכנים. אנחנו עוקבים אחר החברות המפתחות חיסונים לזן הספציפי הזה".
עד מועד פרסום הכתבה טרם התקבלה תגובת משרד הבריאות.