לפני כשבועיים בילה ינאי בן ה-5 בביתה של סבתו אילנה (השמות בדויים) באזור השרון. "זה היה ביום שישי בצוהריים. הבנות שלי הגיעו עם הנכדים והיה כל כך כיף ונחמד", היא מספרת. "בתי הצעירה ניגשה למטבח כדי להכין תה לכולם, ואני שיחקתי עם הילדים בסלון".

לדבריה, בזמן שבתה מעיין הניחה את קנקן התה על שולחן האירוח בסלון, ומזגה תה לאחת הכוסות, התגלגל הכדור שעמו הילדים שיחקו לכיוון היושבים מסביב לשולחן. "הנכד שלי רץ כדי לקחת אותו, ופגע בידית של כוס התה, ואז היא פשוט התגלגלה ונשפכה על רגלו הימנית באזור השוק", משחזרת אילנה את הרגעים הדרמטיים.

"אני לא אשכח את הצרחות שלו, המכנסיים שלו היו ספוגים בתה הרותח, והבנתי שהם נדבקו לו לעור. ניסיתי להוריד לו אותם, חשבתי להשתמש במספריים אבל לבסוף פשוט ניתקתי את המכנסיים מהרגל שלו והעור שלו נפל כמו נייר, זה היה מחריד. לקחתי דליים של מים פושרים ושפכתי על האזור", היא מוסיפה. "היה כאוס, הבת שלי קפאה במקום, גם יתר הנכדים היו בהלם ובכו". המשפחה התקשרה במהרה למוקד מד"א, אך לבסוף בעצת אביו של הילד, שחשש שייקח זמן עד שיגיעו כוחות ההצלה, הוחלט לפנות אותו באופן עצמאי לבית החולים.

בהגיעם לבית החולים, התברר כי מדובר בכוויה בדרגה 3 – הדרגה החמורה ביותר. "הבת שלי ובעלה היו בבית החולים עם ינאי במשך כמה שעות, הוא טופל בתמיסות, ולבסוף שוחרר לביתו עם חבישה ומשככי כאבים", מספרת אילנה.

"כשמדדתי את החום נפל לי הלב"

למוחרת השתפר מצבו של ינאי ואילנה מספרת כי הוא היה נראה בסדר. אולם כעבור יומיים, בעת שהגיעה להשגיח עליו, חשה כי משהו אינו תקין. "היה לו מצב רוח טוב והוא ראה טלוויזיה, אבל לקראת הצהריים החום שלו החל לעלות. היד שלי נצרבה מרוב שהוא היה רותח. כשמדדתי את החום נפל לי הלב. היה לו כמעט 41 מעלות". מעיין, אמו של הילד מוסיפה כי "הוא היה נראה כאילו הוא חזר מחופשת קיץ. העור שלו באזור הבטן, החזה וכפות הידיים היה אדום, כאילו הוא נשרף בשמש"..

קנקן תה, זכוכית - RIKLIG (צילום: איקאה)
תה רותח - לא ליד הילדים! | צילום: איקאה

אילנה הזעיקה מיד את בתה, ולאחר שלא נמצא תור זמין לרופא, הוחלט להזמין אמבולנס. "המצב שלו לא היה יציב, הכל הידרדר במהירות", היא משחזרת. צוותי מד"א שהגיעו למקום, פינו את ינאי למרכז הרפואי מאיר, שם התברר כי הוא סובל מזיהום חמור. בעקבות כך, החליט הצוות הרפואי בטיפול נמרץ ילדים לאשפז אותו, תוך מתן אנטיביוטיקה לווריד. בהמשך הלילה מצבו של הילד הידרדר והוא הועבר לטיפול נמרץ. "הכליות שלו לא תפקדו כראוי ולחץ הדם שלו ירד, הייתי מאוד נסערת", מספרת אילנה. אמו מעיין מוסיפה כי "המדדים של ינאי צנחו, הוא היה בסכנת חיים. לאורך כל הזמן הביאו קרדיולוגים לבדוק את תפקוד הלב, ולראות שהפסקת זרימת הדם לאיברים אלה לא עשתה נזק בלתי הפיך". רק לאחר שאושפז וטופל במשך כשבוע ינאי השתחרר מבית החולים כשמצבו מוגדר טוב. "אני חושבת שירדו לי עשר שנים מהחיים, לא ישנתי בכל הלילות האלה, והתפללתי שהוא יהיה בסדר", אומרת אילנה.

בשבוע האחרון שב ינאי לגן הילדים, ואילנה מספרת כי מצבו טוב יותר. לדבריה, הוא עדיין נמצא במעקב צמוד של פלסטיקאי. כעת היא מבקשת להעביר מסר להורים וגם לסבתות (סבות) וסבים, המבלים שעות ארוכות עם הילדים: "הייתי בטוחה שדבר כזה יכול לקרות רק לאנשים שלא מספיק שמים לב לילדים. אני תמיד פועלת בזהירות, אבל מי חשב שדבר כזה יקרה מכוס שהנחנו בשולחן הסלון? מתברר שזה יכול לקרות לכל אחד, בכל בית, ברגע של היסח דעת, ולא כולם מודעים לסכנות". למשפחה כולה חשוב להודות לד"ר אמיר מנדלסון, רופא בכיר במחלקה לרפואה דחופה ילדים במרכז הרפואי, וד"ר אפרת בן נון, מתמחה ברפואת ילדים, וכל מחלקת טיפול נמרץ ילדים בבית החולים".

"במקרים חמורים ייתכן זיהום שעלול להוביל לתגובה קשה בגוף ואף לקריסת מערכות"

ד"ר ביאדר בלאל, סגן מנהל מחלקת כירורגיה פלסטית במרכז הרפואי מאיר מקבוצת כללית, אומר כי הוא נתקל לא פעם במקרים של כוויות בקרב ילדים, בייחוד בכאלה הנגרמים כתוצאה מכוסות חמות, כמו תה או מרק. "בקרב שומרי שבת ישנם גם מקרים של ילדים שנכווים ממיחם לשבת", הוא מציין.

הד"ר מסביר כי כוויות מחולקות לשלוש דרגות חומרה עיקריות. "בדרך כלל המקרים שאנחנו רואים במיון, הם כוויות בדרגה שנייה, שבה מתפתחות על העור שלפוחיות, אך לרוב בסופו של דבר הכווייה מחלימה בלי להשאיר סימן. בדרגה השלישית, החמורה ביותר, הכווייה מערבת את כל שכבות העור, כולל רקמות עמוקות יותר. במקרים שמדובר בכווייה נרחבת, ייתכן אף צורך בניתוח להשתלת עור".

ד"ר בלאל מציין כי הטיפול בכוויות מתמקד בתמיכה לגוף באמצעות משחות, תמיסות ומשככי כאבים, ומניעת זיהומים עד שכמה שניתן, שכן העור מהווה את החסם המונע כניסת מזהמים לדם.

"במקרים חמורים, אצל ילדים שסובלים מכווייה קשה, ייתכן שיתפתח זיהום, המכונה בשפה הרפואית 'תסמונת הלם רעלי'", הוא מציין. "מדובר במצב רפואי שנגרם כתוצאה מהשפעת רעלנים שמפרישים חיידקים מסוימים לתוך הדם. בעקבות כך, עלולה להיגרם תגובה קשה מאוד בגוף, שיכולה להוביל גם לקריסת מערכות ואף למוות. לרוב נטפל באנטיביוטיקה ונפעל על מנת לייצב את מצבו של הילד. במקרים שיש צורך, נאשפז להשגחה".

עם זאת, הד"ר מרגיע וטוען כי מדובר באירוע נדיר וחריג, אך מציין כי חשוב להיות ערניים. "טיפול מהיר ומדויק הכרחי במצבים כאלה, ולכן אם ילד שנכווה מפתח חום גבוה שאינו יורד, מעל מעל 38.5 מעלות, אם יש ירידה במצב ההכרתי, ירידה בתיאבון, או אם הילד סובל מאובדן שליטה על סוגרים, יש לפנות מיידית לטיפול רפואי".

הד"ר מסכם ומסביר כי בכל מקרה של כווייה, יש לשטוף תחילה את האזור במים זורמים פושרים, ולאחר מכן לכסות אותו בתחבושת סטרילית או מגבת נקייה. "במקרה של כוויה נרחבת, יש להתפנות לבית החולים".

מתחילת השנה – 312 מקרי כוויות בקרב ילדים

על פי נתוני ארגון בטרם לבטיחות ילדים, בחמש השנים האחרונות הגיעו למיון בעקבות כוויות 4009 ילדים. מתחילת שנת 2024, דווחו 312 מקרי כוויה בקרב ילדים, מתוכם 206 כתוצאה מנוזל חם.

אורלי סילבינגר מנכ״לית ארגון בטרם אומרת כי כווייה היא פגיעה קשה בקרב ילדים. "אצל תינוקות למשל העור דק ועדין, ולכן קיים סיכון לכווייה חמורה גם בעת שימוש בטמפרטורות נמוכות". לדבריה, טיפול בכוויות עלול להיות ארוך ומלווה בשיקום מורכב, והן עלולות להשאיר צלקות לכל החיים. "אני קוראת להורים לאמץ נהלי בטיחות ברחבי הבית בדגש על המטבח והאמבטיה שם עולה הסבירות לתאונת כווייה. ניתן  למנוע את המקרה הבא - מרחיקים מהישג ידם של ילדים סירים עם אוכל חם. לא מניחים אותם על הרצפה, ולא בקצה השיש, השולחן או על מפת השולחן. קומקום חשמלי ומיחם מרחיקים מקצה השיש".