אמיר קולבן, 69, כוריאוגרף ומנהל אומנותי של להקת מחול "קולבן דאנס", הוא המטופל הראשון בארץ שעבר ניתוח ייחודי לצריבת גידול סרטני בעומק המוח, באמצעות לייזר כשהוא ער לחלוטין. אמיר אובחן כחולה סרטן בעומק המוח לפני כשנה. "התחילו להופיע לי טיקים קטנים, ולאחר שראיתי שאינם חולפים החלטתי ללכת להיבדק. כשהגיעה הבשורה שמדובר בגידול סרטני היה לי קשה מאוד לעכל אותה. למזלי, הריקוד גרם לי להישאר אופטימי".
הוא הופנה לד"ר עידו שטראוס, מנהל היחידה לנוירוכירורגיה תפקודית במערך הנוירוכירורגי באיכילוב. "הגידול של אמיר היה ממוקם בעומק המוח באזור הממוקם בסמוך לאזורי שפה ומוטוריקה", מסביר ד"ר שטראוס. לדבריו, הטיפול המקובל בגידולים מוחיים כאלה, לרוב משלב כריתה נוירו-כירורגית של הגידול, וטיפולים אונקולוגיים בקרינה וכימותרפיה. במקרים אלה, הסרת הגידול מתבצעת באמצעות קרניוטומיה, כלומר פתיחת הגולגולת, וכריתה מיקרו-כירורגית מדויקת שלו בעזרת מיקרוסקופ ניתוחי ומערכות ניטור מתקדמות.
ד"ר שטראוס מציין שכאשר העלה בפניו של אמיר את האפשרות לטפל בגידול באמצעות צריבתו בקרן לייזר, אמיר הופתע ובשל מיקומו של הגידול, הוא שאל אם ניתן לבצעו במצב ערות כדי למנוע ככל שניתן פגיעה תפקודית. אף שטרם בוצעה כזאת פרוצדורה בארץ, ורק בודדות בוצעו בעולם,הד"ר השיב שהוא מוכן לבדוק את הנושא. כאשר חזר עם תשובה חיובית לגבי ביצוע צריבת הגידול בלייזר בערות, אמיר כלל לא התלבט. "היה לי חשוב שהאזורים המוטוריים והקוגניטיביים יישמרו במהלך הפרוצדורה והייתי חייב לנסות אותה כי היא הכי פחות מסוכנת ופולשנית עבורי" מדגיש אמיר.
אופן הפרוצדורה
כך, לפני כחודש בוצע לראשונה ההליך הייחודי בארץ, כאשר המטופל ער לחלוטין לאורך כל הניתוח. באיכילוב מסבירים כי פעולת צריבת הלייזר משלבת בין טכנולוגיית לייזר זעיר פולשנית וסריקת MRI מתקדמת, המאפשרת בקרה בזמן אמת של גודל האזור הנצרב במוח.
בשלב הראשון, הליך הטיפול כולל השתלת סיב אופטי עדין בצורה מדויקת למרכז הגידול בחדר ניתוח באמצעות רובוט ניתוחי מיוחד, דרך חור קידוח זעיר בגולגולת בקוטר של כ-3 מ"מ. בשלב השני, המתבצע במכשיר ה-MRI, מחובר הסיב האופטי למערכת הלייזר לצורך ביצוע הצריבה, תוך בקרה מדויקת אחר עליית הטמפרטורה בגידול המביאה להשמדתו. ד"ר שטראוס מסביר כי העובדה שהצריבה בוצעה כאשר המטופל שוכב ער בתוך מכשיר ה- MRI, אפשרה לשלב את יתרונות ניתוח הלייזר עם ניטור נוירולוגי מתמשך שאפשר לוודא שאזורים מוחיים סמוכים לאזור הצריבה האחראים על תפקודים קריטיים - אינם נפגעים. "בזמן שאמיר שהה בתוך המכשיר, בדקנו את התפקוד שלו, גם באמצעות בחינה מוטורית שכללה הזזת ידיים למשל, וגם ע"י שיחה עם נוירופסיכולוגית שבחנה את יכולת הדיבור וההבנה שלו".
אמיר עבר את הניתוח בהצלחה וכבר למוחרת שוחרר לביתו. ד"ר שטראוס מציין כי בניגוד לשיטות הכירורגיות המורכבות שכרוכות בסיכונים רבים, ניתוח מוח מהסוג הייחודי הזה ממזער את הסיכונים באופן משמעותי, וגם מאפשר למטופל לחזור במהירות לשגרה ולתפקוד היומי, ללא צורך באשפוז ממושך. "שבוע אחרי הניתוח חזרתי לרקוד ובימים אלו אני עובד על יצירה חדשה יחד עם הלהקה שלי, ובמקביל אני ממשיך לקבל טיפולי אימונותרפיה ששומרים על המחלה במצב סטטי. אני אסיר תודה לצוות שהצליח לצאת מהקופסה, להעז ולנסות דרכים חדשות ובסופו של דבר - לעשות את הבלתי ייאמן. בזכותכם אני חי היום חיים מלאים, מאושרים ועושה את הדבר שאני הכי אוהב – לרקוד וליצור".