שוב זה קורה: נהר, צעיר בן 17 מאריאל, אושפז בסוף השבוע האחרון במרכז שניידר לרפואת ילדים מקבוצת כללית, לאחר ששאף גז קצפות בכמות גבוהה, וסבל מזרמים בגופו, מתחושת ניתוק, חוסר ריכוז ומבעיות זיכרון.

בימים האחרונים הוא שיתף את עוקביו בטיק-טוק בחוויה הקשה שעבר. "שאפתי את החומר בכמות מפורזת, ויש לזה תופעות לוואי חמורות", אמר באחד הסרטונים. "אל תגעו בזה בחיים!", כתב. צעירים שצפו בסרטון כתבו בתגובה כי גם הם התנסו בשאיפת החומר המסוכן, וחלקם אף העידו כי סבלו מתופעות דומות לרבות שיתוק ברגליים.

בריאיון ל-mako בריאות הבוקר (שני) מספר נהר כי זו הייתה הפעם הראשונה בחייו שבה השתמש בגז קצפות. "שאפתי את הגז מבלון שהכיל את החומר, זה התחיל בבלון אחד אבל הרגשתי שאני מתמכר לזה. זה עשה לי תחושה כיפית של 'היי' והרגשתי שאני רוצה כל פעם עוד ועוד". הוא מוסיף כי בתחילה הרגיש טוב בעקבות השימוש, אבל בשלב מסוים הבחין כי כאשר לא השתמש בחומר, התחושה השתנתה לחלוטין. "הרגשתי בדאון, הלכתי לישון ולא הצלחתי להתרומם".

לדבריו, המצב החמיר לאחר שימוש בכמות משמעותית של החומר. "שאפתי 14 מכלי קצפת בשלושה ימים, ואז התחלתי להרגיש זרמים בגוף, תחושה לא טובה, הרגשתי שאני מדבר עם אנשים אבל שאני פתאום מתנתק, שוכח דברים, מדבר על דברים אחרים, לא מפוקס. הייתה לי גם תחושה של קריז בגוף - שאני לא רגוע ואפילו התחלתי לסבול מתנועות לא רצוניות ברגליים למשל".

@nahar__mnahaem2 ♬ original sound -

חומר זול שניתן להשיג בכל מקום

בשנים האחרונות הפך החומר פופולרי בקרב צעירים ונוער. ברשות הלאומית לביטחון קהילתי מסבירים כי הסיבה המרכזית לכך היא העובדה שמדובר בחומר חוקי, זול וזמין, וכי ניתן להשיג את הגז שמשמש להכנת קצפת כמעט בכל מקום - החל מהמכולת השכונתית, דרך רשתות המזון הגדולות ועד אתרי אינטרנט. לדבריהם, החומר בדרך כלל נמכר במכלי מתכת קטנים המכילים את הגז בצורתו הדחוסה, והמשתמשים שואפים את תכולת הגז לעיתים ישירות ממיכל המתכת, או, כאמור, באמצעות העברתו לבלונים.

פרופ' עודד שוירמן, מנהל מחלקת ילדים ב' במרכז שניידר לרפואת ילדים מקבוצת כללית, מציין כי נהר הגיע לבית החולים כשהוא סובל מפגיעה עצבית לאחר שימוש בגז קצפות בכמות גדולה. לדבריו, שאיפת חמצן דו חנקני Nitrous oxide (N2O), או כפי שהוא מכונה "גז צחוק" או "גז קצפות" גורמת לירידה בכמות ויטמין B12 הפעיל בגוף, שאחראי, בין היתר, על העצבים בגוף והיכולת שלהם לתפקד כראוי.

נהר וגז הקצפות (צילום: פרטי)
נהר באשפוז (משמאל - גז קצפות) | צילום: פרטי

לדבריו, נהר הוא המטופל השלישי שהגיע לבית החולים בחודשים האחרונים, והוא מצטרף למתבגרים נוספים שאינם מודעים כלל לסכנות הכרוכות בשימוש בגז הקצפות. "הם מחפשים את תחושת ה'היי' אבל הם לא יודעים ששאיפת הגז טומנת בחובה סכנות רבות, כולל פגיעה מוטורית - חולשת שרירים בעקבות פגיעה בעצבים, וכן פגיעה קשה בתחושה באזורים שונים בגוף. חלק מהנזקים, עלולים להיות בלתי הפיכים ולכלול נכות כרונית". לגבי נהר, הוא אומר שטרם ידוע מה יהיו ההשלכות. "קשה להגיד כרגע מה יהיה הנזק לטווח הארוך. אומנם מצבו מוגדר כעת קל, והוא מקבל באופן קבוע זריקות של ויטמין B12, אבל ישנם נזקים שאותם ניתן לראות רק בשלב מאוחר יותר". לטענתו, צעיר נוסף שטופל במחלקה בתקופה האחרונה, נזקק לאשפוז במחלקת השיקום באחד מבתי החולים. "לאחרונה מצבו השתפר מעט, אבל הוא עדיין לא חזר לעצמו".

הפרופ' אומר לסיכום, כי על ההורים לפקוח את העיניים, להבין אם ילדיהם משתמשים בחומר המסוכן ולהיות מודעים להשלכות המסוכנות.

גם נהר מבקש להעביר מסר לצעירים: "תתרחקו מזה, אל תיגעו בזה, זה דופק את המוח. באותם רגעים אתה אולי מרגיש טוב אבל זו לא המציאות, זה לא באמת אתה. אם אני אצליח לגרום אפילו למישהו אחד להפסיק עם זה אז אני שמח".