הפוליו חוזר: במסגרת ניטור שוטף של מערכות הביוב שבוצע החודש ע"י משרד הבריאות, התגלה נגיף פוליו באזור פרדס חנה כרכור. לפי הודעת המשרד, הדגימה שאותרה מעידה על הפרשת הנגיף בצואה באופן מקומי, "ככל הנראה ע״י אנשים המתגוררים באזור זה". עוד לפי ההודעה – "אנשים אלה עלולים להדביק אחרים, כולל ילדים, ולגרום לשיתוק בקרב מי שאינו מחוסן. ההמלצות לציבור הן לשמור על הגיינית ידיים טובה, מאחר שהנגיף עובר בין אנשים באמצעות מגע בהפרשות מעיים".
זוהי אינה הפעם הראשונה שנגיף הפוליו הוותיק שב להטריד את מחוזותנו. רק לפני כשנה דווח על ילדה בת 4 מירושלים שלא התחסנה ונדבקה בנגיף, ועקב כך לקתה בשיתוק. בעקבות הממצאים, קורא המשרד להורים לוודא שכלל הילדים מחוסנים בחיסון פוליו מומת כדי להגן עליהם מפני שיתוק במקרה שיידבקו בנגיף.
ד"ר יואב אלקן, מומחה ברפואת ילדים ובמחלות זיהומיות בכללית מחוז שרון שומרון, מציין שהנגיף – פוליו מסוג 2, אותר לאחרונה גם במקומות נוספים בעולם כמו לונדון וניו-יורק ובשנים האחרונות אותר מספר פעמים גם ברחבי ישראל. "זה מטריד משום שמדובר בנגיף שלא ניתן לשלוט על העברתו. החיסון המומת לא עוזר בשליטה על העברת נגיף מזן 2 אלא רק מגן ממחלה. לכן, הדרך היעילה להגן על הילדים בפני זן 2 היא בעצם לוודא שהם מחוסנים באופן מלא בחיסון המומת".
ד"ר אלקן מבהיר כי פוליו היא מחלה קשה שעלולה לגרום לנכות. לדבריו, "אומנם במרבית המקרים המחלה תתבטא באופן א-סימפטומטי או באמצעות תסמיני מחלה וירלית סטנדרטית, אך בחלק קטן מהם היא עלולה לגרום לשיתוק, לרבות שיתוק שרירי הנשימה. העובדה שאנחנו חיים במדינה עם מערכות סניטציה מצוינות מגנה עלינו, אבל חשוב מאד להקפיד על היגיינה, בעיקר על שטיפת ידיים כי הנגיף מועבר בצואה".
בעקבות הממצא המדאיג, משרד הבריאות מזמין את תושבי האזור לוובינר הסברה על משמעותו, על מחלת הפוליו והשלכותיה ועל דרכי מניעתה וחשיבות חיסוני השגרה במניעת המחלה. המפגש יתקיים בזום הערב 07 בפברואר 2023, בשעה 20:00.