בני הזוג שרון ואורן גולדשטיין בני ה-58, עברו מסע ארוך ומתיש כדי להגיע יחד לאשפוז מציל חיים במחלקה הפנימית ברמב"ם.
שרון, דיאטנית במקצועה ואורן אדריכל. הם מתגוררים במושבה יקנעם, ולפני כשבועיים טסו לכפר נידח בגאנה שבמערב אפריקה. "בתנו מיכל היא סטודנטית הלומדת לתואר שני בלימודי אפריקה", מספרת שרון, "נושא המחקר שלה הוא פעילות להעצמת נערות צעירות בגאנה באמצעות לימוד גלישת גלים. היא חוקרת את היוזמה וגם גולשת שם, אז החלטנו לטוס לבקר אותה".
שרון מספרת שלפני שנסעו התייעצו במרפאת מטיילים ושם המליצו להם ליטול כדורים נגד מלריה. הזוג הגיע מצויד בכדורים, ואורן מאשר שההנחיות שקיבלו היו חד משמעיות – ליטול אותם יום אחד לפני ההגעה לאפריקה. בפועל, הם אכן טסו עם הכדורים אבל לא השתמשו בהם. "'לא צריך כדורים, אין יתושים, אין מלריה', אמרו לנו כשהגענו לכפר על האוקיינוס שבו גולשות הנערות המקומיות", הם מספרים.
"שרון התחילה להרגיש לא טוב ויומיים לפני הטיסה חזרה לישראל היא כבר חזרה הביתה", משחזר אורן, "אני הרגשתי בסדר עד שנחתנו בארץ". "הפחידו אותנו מתופעות הלוואי שעלולות לקרות כשלוקחים את הכדורים האלה, אבל אני כבר טסתי בעבר להודו, לקחתי את הכדורים ולא היו לי תופעות לוואי", מספרת שרון כשהיא מכה על חטא.
כאשר נחת הזוג בישראל שניהם כבר סבלו מחום ומחולשה. הבדיקה הראשונה שאורן ביצע סיפקה תשובה שלילית למלריה, אבל מאחר ששרון הייתה חיובית למחלה המסוכנת – התעקש הרופא במיון רמב"ם לאשפז את שניהם. כשהם חלושים וכאובים שהו זה לצד זו במחלקה הפנימית בבית החולים, ולאחר בדיקה נוספת התברר שגם אורן נדבק במלריה ואף בזן אלים יותר מזה שבו חלתה אשתו. הרופאים ברמב"ם מבהירים כי ללא טיפול רפואי חייו היו בסכנה.
מחלה מסוכנת שעלולה להרוג
מחלת המלריה הורגת למעלה מחצי מיליון בני אדם ברחבי העולם מידי שנה. ד"ר עמי נויברגר, מנהל מחלקה פנימית ד' ברמב"ם ומומחה ברפואת מטיילים, מסביר כי היא נגרמת על ידי טפיל שחודר לגוף באמצעות עקיצת יתוש האנופלס. הוא מדגיש כי היתוש אומנם עדיין נמצא בישראל, אבל למרבה השמחה - הטפיל כבר לא. "המחלה מסוכנת בעיקר לילדים ולאנשים מעל גיל 40 , אבל כל מי שחלה לראשונה במלריה חווה אירוע מאוד לא נעים, במקרה הטוב. רוב חולי המלריה שמטופלים בארץ נדבקים בארצות אפריקה, ומיעוטם באסיה או באמריקה הלטינית", הוא מציין.
לדבריו, הטיפול המונע הניתן בכדורים יעיל מאוד, ולמעשה כמעט כל מי שחלה במלריה לא טופל בטיפול המונע. "כבר במשך 20 שנה כל חולי המלריה שהגיעו לטיפול ברמב"ם היו אנשים שפשוט לא נטלו טיפול מונע. במקרה של הידבקות - ללא טיפול כזה, יש לעבור אבחון בדחיפות. הטפיל הולך ומתרבה בתוך כדוריות הדם האדומות, ועיכוב בטיפול מעלה את הסיכוי לסיבוכים ולמוות. הטיפול למעשה מונע את הפגיעה בכדוריות הדם האדומות".
בני הזוג מתאוששים כעת, ומדגישים: "כאשר נוסעים למדינה שיש בה סיכוי להידבקות במלריה לא צריך לשחק משחקים – פשוט קחו את התרופה המונעת והימנעו מסכנה".