שש שנים חלפו מאז מסרה עומר רום בת ה-24, דגימת רוק פשוטה במעמד הגיוס בבקו"ם, ועד לרגע שהבינה שבאמצעותה תוכל להציל את חייה של ילדה צעירה בת 10. בנובמבר האחרון התקשרו מעמותת עזר מציון כדי לבשר לה כי היא נמצאה מתאימה לתרומה. מבלי להסס, התייצבה רום במקום תוך זמן קצר והחלה בתהליך.

כעבור מספר חודשים התברר, כי באופן נדיר השתלת מח העצם של רום נקלטה בגופה של הילדה ב-80% בלבד. בעמותה מסבירים כי בעקבות כך היה חשש בקרב הרופאים כי מצבה הרפואי של הילדה יתדרדר, ולכן היה צורך במנה נוספת של מח עצם באופן מיידי. "זה היה קריטי שהתרומה תתקבל מאותו התורם, בשל הסיכון מכך שגופה ידחה תרומת מח עצם חדשה לגמרי", מסבירה ד"ר ברכה זיסר, מנהלת מאגר מח העצם הלאומי של העמותה. 

צוותי העמותה ניסו להשיג את רום בשנית, אך ללא הצלחה, והאתגר הפך קשה עוד יותר כשהתברר שהיא כלל לא בארץ, אלא אלפי קילומטרים מישראל, בטיול בדרום אמריקה. "הייתי בפרו כשקיבלתי את ההודעה בוואטסאפ מהעמותה", משחזרת רום בשיחה עם mako בריאות. "בדיוק התעוררתי, וזה הגיע משום מקום. יום לפני סגרתי כרטיס טיסה לקולומביה להמשך הטיול, וממש כשלא הייתי מוכנה". תחילה, ביקשה לבדוק אם ישנה אפשרות לבצע את התרומה במועד מאוחר יותר, לאחר שתחזור לארץ. אך ברגע שהבינה כי מצבה הרפואי של הילדה לא מאפשר זאת, רום החליטה לקטוע את הטיול ולשוב חזרה לארץ. "לא חשבתי פעמיים. הרגשתי שזה הדבר הנכון לעשות, בייחוד בתקופה הנוכחית כשהכל מתעצם עוד יותר, והחיים אינם מובנים מאליהם. זה היה הרבה יותר חשוב מהטיול ומכל דבר אחר".

בשל הדחיפות, החליטו בעמותת עזר מציון לממן את עלויות הנסיעה, ובמבצע מורכב, תוך ארבע שעות, כבר הייתה רום במטוס בדרך חזרה לישראל. ד"ר זיסר משתפת ברגעים המרגשים: "עומר היא בחורה מדהימה. לא הופתעתי שאמרה כן, אבל מאוד שמחתי כי זה לא מובן מאליו. היו לנו בעבר מקרים שתורמים השיבו בשלילה לבקשה שלנו, ואני זוכרת את המועקה האיומה שהסתובבתי איתה כי ידעתי שיש ילד או ילדה שהגורל שלהם לא ידוע. במקרה של עומר לא הייתה שאלה. היא אמרה שהיא לא יכולה לעמוד מנגד והרגשתי שהיא עושה את זה בלב שלם. כשהודעתי לבית החולים שהתשובה חיובית הם התרגשו כל כך, שלא נדבר על המשפחה של הילדה, שעבורם זה קרן אור".

מדענית, מעבדה (צילום: anyaivanova, shutterstock)
"בניגוד למה שחושבים - לא מדובר בתהליך כואב" | צילום: anyaivanova, shutterstock

"סיפוק עצום"

לפני כשבועיים, יממה לאחר שנחתה בישראל, החלה רום בתהליך. "הצלת חיים היא מעל הכל. זה סיפוק עצום לעזור ואני מאוד מקווה שהתהליך יושלם בהצלחה", היא אומרת, ומדגישה כי בניגוד למה שאנשים עשויים לחשוב, התהליך פשוט ולא כואב. "יש מי שחושבים שעדיין לוקחים תרומת מח עצם דרך זריקה מהגב, אבל זה לא נעשה כך כבר שנים רבות. התהליך ממש לא מסובך, בייחוד כשחושבים על מה שהוא מעניק בסוף לאנשים אחרים".

ד"ר זיסר מסבירה כי במסגרת התרומה, מי שנמצאים מתאימים עוברים תחילה בדיקות דם ובדיקות רופא. "אם הכל תקין, ארבעה ימים לפני התרומה עצמה הם מקבלים זריקות לעידוד מח העצם לייצור של כדוריות דם. ביום התרומה הם מגיעים אלינו לבית אורנית בפתח תקווה ומתחברים למכונה בשתי הידיים. זה לא הליך פולשני, אלא ממש דומה לתרומת דם. למעשה הדם נלקח מווריד בזרוע אחת, ועובר דרך צינורית לתוך מכונה שבה מופרדות כדוריות הדם משאר תאי הדם. דרך הווריד בזרוע השנייה מחזירים את הדם לגוף. ההליך כולו אורך בסה"כ ארבע שעות". הד"ר מוסיפה כי "הילדה הצעירה עברה את ההשתלה די בקלות, וכעת הם מחכים לבשורות טובות".

הערב (ראשון) תטוס רום בחזרה לדרום אמריקה, כדי להמשיך את הטיול הגדול שנקטע באמצע. "אחרי שתורמים פעמיים, השם אומנם יוצא מהמאגר של העמותה, אבל הייתי עוצרת את הטיול שוב אם היה בכך צורך", היא אומרת. "אני מאחלת בריאות לכל מי שנאבק במחלת הסרטן, ובשם כולם קוראת לכם להצטרף למאגר של עמותת עזר מציון כדי לנסות ולהציל חיים".