שורה של מקרי כוויות בספרא: לבית החולים לילדים הגיעו במוצ"ש האחרון 3 ילדים שנכוו בביתם ממים רותחים שנשפכו עליהם: ילדה בת 10 חודשים שנשפכה עליה כוס תה, ילד בן 6 שנשפך עליו קנקן תה וילד בן שנתיים שטיפס על שולחן שעליו היה מונח מיחם רותח ומימו נשפכו עליו במהלך מסיבת יום הולדתו. כל הילדים מטופלים כעת בטיפול נמרץ ילדים בספרא.
ד״ר מוטי חרץ, מנהל היחידה הלאומית לטיפול נמרץ בכוויות בשיבא, מציין כי הילדים סובלים מכוויות בדרגה שנייה ומעלה. לדבריו, הפגיעה ממוקדת בעובי העור - באופן חלקי או מלא. עוד הוא מציין כי שניים מהילדים עברו אתמול (ראשון) הליך ניתוחי והיום הם צפויים לעבור ניתוח נוסף. "כעת שלושת הילדים עוברים חבישה יומית ומטופלים באמצעות משככי כאבים. בטיפול הראשוני הם עברו תהליך שמסיר את שכבת העור שנפגעה, והיום הם עוברים השתלת עור המשמשת ככיסוי זמני. כרגע ממתינים כדי להחליט לאילו טיפולים נוספים הם יזדקקו".
הד"ר מבקש להבהיר להורים כי המקום השכיח ביותר להיפגע הוא דווקא בבית. "הורים חייבים לשמור על ערנות. מרבית הכוויות מתרחשות בקרב ילדים עד גיל ולמעשה, 4 מכל 5 ילדים מגיעים לטיפול בגלל כווייה שנגרמת בבית". לדבריו, מדובר בתופעה מסוכנת, אך אפשר למנוע אותה. "הגורם הנפוץ ביותר לכווייה הוא מים רותחים. באמצעות כללי זהירות פשוטים אפשר לצמצם באופן משמעותי את הסיכון הנשקף לילדים. חשוב להקפיד בעיקר על שימוש זהיר במים באזורים מועדים לפורענות כמו: אמבטיה, מטבח ובשעה שמקיימים אירועים חברתיים".
אגב, לדבריו, הצוות הרפואי רגיל להיתקל בילדים שנכווים כמעט באופן יומי. "לפעמים מגיעים אלינו מספר ילדים באותו היום, ויש ימים שהמספר חוצה את ה-10 ילדים. זה קורה לאורך כל השנה ויותר סביב חגים ושבתות".
מתי כדאי להגיע למיון?
ד"ר חרץ מסביר שחשוב לגשת לטיפול כאשר הסימנים כוללים תופעות שהן מעבר לאודם קל. "שלפוחיות, פגיעה בכפות הידיים או כששטח הכווייה נרחב – במצבים כאלה יש לגשת להיבדק ע"י כירורג פלסטי שיעריך את היקף הפציעה. חשוב לציין שטיפול נכון ומהיר בכוויות יכול לקצר את משך ההחלמה, לשפר את התוצאה הסופית ולמנוע סיבוכים".