אתמול (ראשון), נאלצו חובשים ופראמדיקים של מד"א לקבוע את מותו של גבר כבן 40 שנמצא מחוסר הכרה בדירתו בתל אביב עם סימני הרעלת CO (פחמן חד-חמצני).
"הגענו לזירה בעקבות טלפון מחבר של הבחור, שקרא לנו אחרי שלא ענה לו לטלפון כבר יומיים", מספר פארמדיק מד"א שהגיע לזירה, יששכר וויס. "פרצו לנו את הדלת, מיד זיהינו אותו וקבענו מוות. לפני שנכנסנו לחדר, פתחנו את אחד החלונות מבחוץ. לצערי, אנחנו מתורגלים במקרים של חנק מגז ה-CO. החדר היה סגור לגמרי, כולל החלון והדלת, על הריצפה מצאנו תבנית שהונחו בתוכה גחלים שככל הנראה נועדו לחימום. זיהינו סימנים של חנק".
"מדי שנה מתרחשים עשרות מקרים דומים של אנשים שחווים הרעלה מחימום הבית", מציין זכי הלר, דובר מד"א. "זה קורה בגלל קמין גחלים, תנורי גז, תנורי נפט או גחלים בוערות. יש אנשים שלצערי מחממים את הבית עם גחלים בוערות או עם קמין פתוח, זה מאוד מסוכן".
גז מסוכן, נטול צבע וריח
ד"ר ארז גרטי, ראש תחום תקשורת המדע ממכון דוידסון לחינוך מדעי, מסביר שפחמן חד-חמצני (CO) הוא גז נטול צבע ונטול ריח שנפלט בבעירה לא מלאה, כמו זו שמתרחשת בתנורי נפט, גז או עצים. "מולקולות הפחמן החד-חמצני נקשרות ביעילות למולקולות ההמוגלובין בדם שלנו ביעילות גבוהה יותר מהחמצן, מה שעלול להוביל לפגיעה באספקת הדם לאיברים ולרקמות, עד כדי אובדן הכרה ואף מוות מחנק עקב מחסור בחמצן". הדרך הטובה ביותר להימנע ממצב כזה, לדבריו, היא להקפיד על אוורור החדר שבו דולק התנור או להשתמש באמצעי חימום חשמליים, תוך הקפדה על אמצעי הזהירות המתאימים".
שפיר בוטנר, מנהל בי"ס לפראמדיקים במד"א מוסיף כי בתחילה סימני הרעלה מגז ה-CO יכולים להתבטא בסחרחורות, בחולשה, בבחילות או בבלבול. כשמדובר בהרעלה קיצונית ייתכנו גם טשטוש, ערפול ואף אובדן הכרה ומוות. "חשוב מאוד להקפיד תמיד לפתוח חלון ולהכניס חמצן לחדר, כי ברגע שגז ה-CO מצוי בו והוא סגור הוא גורם לחנק. אני נתקל באנשים שאומרים 'גם הבדואים עושים את זה', אבל הם עושים את זה באוויר הפתוח ולא בתוך בית. זה כמו לקחת אגזוז של רכב, להכניס לתוך רכב ולסגור את החלונות – זה בדיוק אותו אפקט. תנורים מהסוג הזה למעשה שורפים את החמצן בחדר. ככל שהוא קטן יותר, יש פחות אוויר והסיכוי להרעלה גדול יותר. אגב, עוד משהו מסוכן שאנשים עושים זה לתלות מגבות או בגדים על קמין בוער, זה מסוכן מאוד ויכול לגרום לשריפה".
במד"א שבים וקוראים לציבור להקפיד על בדיקה תקופתית של מערכת ההסקה באופן שוטף ע"י טכנאי מורשה, ולהשתמש בתנורים ובקמינים בטיחותיים בלבד. כמו כן, במקרה של הופעת תסמיני הרעלה (כגון סחרחורת, בחילה או תחושה רעה), יש לסגור מיד את מערכת החימום ולהזעיק את מד"א.