נועם (שם בדוי), בן 62, נהג לקיים אורח חיים בריא - הוא רכב על אופני הרים בשעות הפנאי ונמנע מעישון. לפני כשנתיים פנה מיוזמתו למרפאה לצורך ביצוע בדיקות דם כלליות, לאחר אירוע לבבי שאירע במשפחתו. 

בתיעוד מעקב המרפאה מארבעה ביקורים שונים, חזרה ההתרעה שעל פיה חלה ירידה בתפקוד הכליה שלו. בטופס המעבדה נכתב: "שים לב, הייתה ירידה של 10% או יותר מהערך הקודם". 

בתביעה שהוגשה לאחרונה ע"י עורכי הדין רן שפירא ורותם ציוני ממשרד עורכי הדין אלמוג-שפירא, מתוארת ירידה מתמדת בתפקודי הכליה, אולם רופא המשפחה לא התייחס כלל לממצאים, ולא הפנה את התובע לבדיקות ולטיפולים מתאימים. לפי התביעה, ההתרעות לא זכו להתייחסות ואיש בקופה לא הפנה את נועם לבדיקות נוספות. כמו כן, צוין נתון חריג בבדיקות השתן, ובבדיקה נוספת צוין כי חלה גם עלייה ברמת הקריאטינין בדם, מדד העלול להעיד על בעיית בריאות אקוטית, ברמה הלבבית או בתפקוד הכליות – גם נתונים אלה לא זכו להתייחסות רופא המשפחה.

פגיעה בלתי הפיכה בכליות

בדצמבר 2023, כשנתיים וחצי לאחר הבדיקות החריגות הראשונות, פנה נועם לרופא המשפחה והתלונן על תחושת מחלה המלווה בירידה בכושר הגופני, ביציאות רכות ובריח רע מהפה. בדיקות מעבדה הצביעו על עליית רמת הקריאטינין. רק אז הופנה נועם למיון בבי"ח בילינסון, שם אובחן כסובל מאי-ספיקת כליות סופנית, המהווה פגיעה בלתי הפיכה בכליותיו.

לדברי עו"ד שפירא וציוני, בשל מחלתו, איבד נועם כ-85% מתפקודי הכליות, ובקרוב ייאלץ לעבור טיפולי דיאליזה, או השתלת כליה, וכך ייחשף לסיבוכים ולתופעות לוואי קשות של תרופות וטיפולים - רובם ידועים כמקצרי חיים. 

לתביעה צורפה חוות דעתו הרפואית של פרופ' מאיר ברזיס, רופא מומחה ברפואה פנימית ונפרולוגיה, אשר קבע כי התובע לקה ב- RPGN  - דלקת כליות המתקדמת מהר. מדובר בדלקת מתקדמת עד להרס הכליות עם הופעת אי-ספיקת כליות סופנית תוך שבועות או חודשים, המלווה בפגיעה בלתי הפיכה בחלקה. לדבריו, מחלה זו יכולה להתחולל כתוצאה ממספר סיבות, בין השאר, עקב הופעת נוגדן עצמי, או מחלה כלייתית ראשונית.

לדברי המומחה, אבחנה וטיפול זריזים, הו יכולים לעצור את הדלקת תוך שימוש בתרופות המשמשות לדיכוי מערכת החיסון. "הטיפול מביא לרוב להחלמה מהדלקת עם רפוי הנגעים בכליות, תוך התאוששות תפקוד הכליות ומניעת הצורך בדיאליזה. תסריט זה מותנה באבחון מוקדם של הדלקת, לפני התקדמותה עד להרס של הכליות", קבע.

לדבריו, התייחסות רלוונטית מצד הרופא במהלך השנתיים שקדמו לאשפוזו ובעיקר במהלך חצי השנה לפני האשפוז, הייתה יכולה להביא לאבחון המחלה הכלייתית מוקדם יותר ממועד הגילוי בפועל - לפני נזק חמור ובלתי הפיך בכליותיו של נועם. לדברי הפרופ', רופא סביר היה דורש מייד בדיקת דם חוזרת יחד עם בדיקת שתן, ובעת קבלת תוצאות חריגות, היה עליו להפנותו לייעוץ נפרולוגי דחוף, המלווה במעקב אחר תפקוד הכליות בעזרת בדיקת דם פשוטה לרמת קריאטינין.

בדיקות דם, בדיקת דם, פענוח בדיקות דם (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
בדיקות הדם הצביעו על בעיה חמורה | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

"מחדל רשלני חמור"

התעלמות הרופא מתוצאות הבדיקות, היא "מחדל רשלני חמור והתנהלות הנופלת באופן מובהק מתחת לסטנדרט של רופא סביר", קבע המומחה בחוות הדעת. "הכללית מפרסמת שימוש בבינה מלאכותית: 'הטכנולוגיה המתקדמת בעולם מגיעה למשפחה שלך', ו'מהפכה ברפואת המשפחה", ציטט פרופ' ברזיס באותה חוות דעת את פרסומי הקופה. לדבריו, "מאכזב מאוד שבאותה קופה, התרעות חוזרות מהמעבדה המעידות על איום מידי של פגיעה כלייתית אינן זוכות לכל התייחסות מקצועית ראויה".

בימים אלה הגישו עורכי הדין שפירא וציוני תביעת רשלנות רפואית, בשמו של נועם, נגד קופת חולים כללית, ובה הם מבקשים לפצותו עקב נזקיו הקשים, ובשל אובדן שנים מתוחלת חייו הצפויה. התביעה שהוגשה לביהמ"ש השלום בהרצליה, עומדת על הסכום המקסימלי בסמכותו של בית המשפט (עד 2.5 מיליון שקלים). טרם הוגש כתב הגנה.

תגובת כללית: "כתב התביעה טרם התקבל. כשיגיע, תינתן על כך תגובה מפורטת במסגרת ההליך המשפטי".

עו"ד רן שפירא  (צילום: גולן קריאו)
עו"ד רן שפירא | צילום: גולן קריאו