בסוף השבוע האחרון הגיעה למרכז הרפואי העמק צעירה כבת 25 כשהיא מתקשה לפתוח את העיניים וסובלת מעפעפים נפוחים ומכאבים חזקים. מבית החולים נמסר כי היא סיפרה שעברה בימים האחרונים הליך אסתטי ל"הרמת הריסים", שבו, לדבריה, נעשה שימוש בשומשום - רכיב שהיא אלרגית אליו.

בעקבות כך, בתחילה סברו הרופאים כי מדובר בתגובה אלרגית. היא טופלה בסטרואידים ושוחררה לביתה, ואולם בשעות שלאחר מכן מצבה רק הלך והחמיר. פרופ' דניאל בריסקו, מנהל מחלקת עיניים במרכז הרפואי העמק מקבוצת כללית, מסביר כי בעקבות ההחמרה, הצעירה הגיעה בשנית לחדר המיון לאחר כ-36 שעות כשעיניה כמעט סגורות בשל הנפיחות המשמעותית באזור, וכשהיא סובלת מכאבים חזקים". לדבריו, לאחר בדיקה התברר כי היא סובלת מפצע שהתפתח בקרניות העיניים, ונגרם כתוצאה מכווייה כתוצאה מהשימוש שנעשה בחומרים הכימיים במהלך ההליך האסתטי שעברה, מה שמכונה בשפה הרפואית "ארוזיה".

בעקבות כך, היא אושפזה באופן מיידי במחלקת העיניים של בית החולים. "תחילה ביצענו שטיפת עיניים, על מנת להוציא את כל החומרים הכימיים שחדרו לאזור. לאחר מכן, הענקנו לה טיפול תומך, הכולל טיפות עיניים אנטיביוטיות, וכן סטרואידים וויטמין C", מפרט הפרופ'.

כעבור חמישה ימים, החל מצבה של הצעירה להשתפר, ואמש (שני) היא שוחררה לביתה כשמצבה טוב. פרופ' בריסקו מוסיף כי בימים הקרובים היא צפויה להגיע למספר בדיקות מעקב. "היא עדיין רואה מטושטש, אך אנחנו צופים שתוך מספר ימים הכוויה תרפא וכך הראייה תשוב למצבה התקין".

המקרה הנוכחי מצטרף למקרה מדאיג נוסף שהתרחש בסוף השבוע האחרון, כשלחדר המיון במרכז הרפואי קפלן מקבוצת כללית, הגיעה חיילת כבת 20 שעברה הליך ל"הלחמת ריסים", וסבלה גם כן מארוזיה, ומנזק לשכבה החיצונית של הקרנית. ד״ר דן אורקין, רופא עיניים במערך העיניים במרכז הרפואי מציין כי "החיילת התלוננה על כאבים וקיבלה טיפול אנטיביוטי. היא שוחררה לביתה וחזרה לביקורת בתחילת השבוע.

תופעה מדאיגה ומסוכנת

בשנים האחרונות הפכו טיפולים לעיצוב הריסים פופולריים, ובשיטוט מהיר באינטרנט ניתן למצוא קוסמטיקאיות רבות שעוסקות בכך. נטלי, קוסמטיקאית מאזור המרכז, מסבירה בשיחה עם mako בריאות כי טיפול להרמת ריסים, הוא טיפול המבוסס על הריסים הטבעיים של האישה. "הטיפול מתבצע בשלושה שלבים - בשלב הראשון אני מבצעת הרמה של הריסים עם חומר שמקבע אותן בצורה שהן נראות מורמות ומעוגלות, בדומה לאפקט של מעגל ריסים. בשלב השני, אני מורחת על הריסים סרום על מנת להזין אותן, ולבסוף אני צובעת ללקוחה את הריסים לצורך מראה מודגש. בסיום הטיפול, שאורך 45 דקות לערך, מתקבלת תוצאה של ריסים שחורים ומעוגלים". .

בדיקת עיניים (צילום:  wavebreakmedia, shutterstock)
הליכים אסתטיים בגבות עלולים לגרום נזק בלתי הפיך לראייה | צילום: wavebreakmedia, shutterstock

לעומת זאת, בעת "הלחמת ריסים", לדברי נטלי, מתבצעת שזירה של ריסים מלאכותיים באמצעות דבק. "בשני המקרים, חשוב להיות סופר-מקצועיים וסופר-מנוסים, בייחוד בעת הטיפול להרמת ריסים שבו יש צורך במריחה של חומרים שונים על הריסים הטבעיים". לדבריה, לא מספיק לעבוד עם חומרים שמאושרים על ידי משרד הבריאות, אלא יש לתשאל את הלקוחה לגבי רגישויות בעיניים או דלקות פעילות בהן. "במצב כזה, אסור לבצע הליך להרמת ריסים, כי עלולים להיווצר נזקים חמורים", היא מבהירה. "זה התפקיד שלך בתור קוסמטיקאית מקצועית - לבצע תשאול מתאים לפני שאת מתחילה את העבודה. בהרמת ריסים, אם נעשית עבודה לא מקצועית, החומר יכול לזלוג לעיניים". 

"אין במדינת ישראל תמרוקים עם רישיון המיועדים לשימוש לצביעת הריסים, למעט תמרוקים מסוג מסקרה"

משרד הבריאות

אולם, למרות ההסבר של הקוסמטיקאית אודות נקיטת צעדי זהירות, מסתבר כי גם אלה לא בהכרח יועילו. לפני כשנתיים הוציא משרד הבריאות אזהרה בנושא, ובה נכתב כי "בעקבות מקרה חמור של פגיעה בעיניים שהתרחש במכון קוסמטיקה לאחר טיפול קוסמטי של צביעת הגבות והריסים, משרד הבריאות מבקש להדגיש כי כיום אין במדינת ישראל תמרוקים עם רישיון המיועדים לשימוש לצביעת הריסים, למעט תמרוקים מסוג מסקרה".

בתוך כך, מתריעים גם מומחים על התופעה המטרידה שהולכת וצוברת תאוצה. "טיפולי אסתטיקה מתרחבים בשנים האחרונות, ורבים מהם מבוצעים על ידי אנשי מקצוע שונים ללא הסמכה רפואית", אומר ד"ר אורקין. "הליכים כאלה עלולים לגרום לנזק, ולעיתים אף לנזק בלתי הפיך. חשוב להיות מודעים לסכנות, ולהקפיד לבצע טיפולים אסתטיים במקומות מוסמכים בלבד״.

פרופ' בריסקו מציין כי בשנה האחרונה הוא וקולגות שלו נתקלים בכמה מקרים דומים. באחד מהם, הצעירה הגיעה עם כוויות קשות מאוד. "חומרת המקרה תלויה בעומק הכווייה ובחדירת החומרים הכימיים לעין" הוא מבהיר. "במקרים חמורים, עלול להיווצר זיהום, וגם הראייה עלולה להיפגע באופן משמעותי, אפילו עד למצב של עיוורון או לצורך בהשתלת קרנית. "גם במקרים הקלים יותר, מדובר בכווייה שמשך הריפוי שלה אורך לרוב למעלה משבוע, ובמהלכו המטופלות סובלות מכאבים חזקים, מעיניים דומעות ומקושי בפתיחתן. אנחנו לא יודעים מיהם המטפלים ואם ההליך מבוצע בפיקוח רופא או באמצעות חומרים שמאושרים על ידי משרד הבריאות, אבל. אסור להתעלם מהתופעה הזאת, יש מספיק מקרים כדי לפתוח בחקירה מקיפה יותר. צעירות שעושות טיפולים כאלה חושבות שמדובר רק בעניין אסתטי, אבל הן לא מבינות שהן יכולות לפגוע בעצמן ובראייה שלהן, וחשוב שהמודעות בנושא תעלה".

מבדיקה שקיימנו במאגר התמרוקים של משרד הבריאות אכן נמצאו מספר תכשירים לטיפול בריסים כגון סרום וקרם לחות, ברישיון המשרד. לא נמצא תחת המאגר צבע מיוחד לצביעת ריסים.