הקורונה שוב כאן: משרד הבריאות מדווח על המשך עלייה בהיקף תחלואת הקורונה בישראל, שמתבטא הן במספר המאושפזים בבתי החולים, בדגש על מאושפזים במצב קשה, והן באחוז הבדיקות החיוביות. בשבוע השני של חודש יוני אובחנו 49 חולים חיוביים לקורונה מדי יום בממוצע, בשבוע שלאחר מכן אובחנו 77 מאומתים ובשבוע שעבר המספר זינק ל-100 מאומתים בממוצע ביום.
לפי נתוני משרד הבריאות, מספר המאושפזים בקורונה עומד כעת על יותר מ-150, כ-40% יותר מבתחילת חודש יוני. נכון להיום, 9 חולים מאושפזים בבתי החולים במצב קשה, 4 במצב בינוני ו-40 במצב קל.
"נראה שזה גל תחלואה רציני, כי הצלחתי להתחמק מהקורונה במשך 4 שנים וחצי ורק עכשיו נדבקתי לראשונה", אומרת נועה (שם בדוי), בשיחה עם mako בריאות. התסמינים שעליהם היא מדווחת די מוכרים ונצפו גם בגלי התחלואה הקודמים - "ביום שישי האחרון התעוררתי עם כאבים בכל הגוף ומעל העיניים, חולשה מטורפת וחום גבוה של 38 מעלות". עם זאת, חולים נוספים ששוחחנו איתם מדווחים כי חשו בתסמינים נוספים, חלקם היו די מטרידים. חגית (שם בדוי), מספרת כי במהלך אירוע משפחתי החלה לחוש בלבול וחוסר ריכוז חמור. "הגעתי לאירוע בשבוע שעבר וקראתי לאנשים בשמות אחרים, ובלבלתי אותם עם אנשים אחרים, זה הגיע למצב שקרוב משפחה שלי ניסה להשתיק אותי. באירוע אחר שהגעתי אליו, כל הפנים שלי היו מרוחות באודם, למרות העובדה שהסתכלתי במראה 200 פעמים ולא ראיתי את זה". לדבריה, חשה קושי גם בהתמצאות במרחב. "הייתי כל הזמן בתחושת פחד, הרגשתי שאני לא כל כך יודעת איפה אני".
מיכל (שם בדוי), שחלתה גם היא בקורונה באחרונה, כי הקורונה מעצימה את הנקודות החלשות של החולה פי כמה. "באופן שגרתי אני סובלת מכאבי גב תחתון. זה לא משהו שמנטרל אותי אבל משהו שתמיד שם, וברגע שחליתי בקורונה פשוט הרגשתי שאני לא יכולה לזוז. לא הצלחתי לעמוד זקוף ולא לשבת. השרירים והעצמות שלי כאבו. זה התלווה לחום וצינון". חולי קורונה נוספים ששוחחנו איתם מציינים כי חשו גם כאבי בטן רציניים ושלשולים.
"צפויים לראות המשך עלייה בתחלואה בחודש הקרוב"
פרופ' סיריל כהן, ראש המעבדה לאימונותרפיה באוניברסיטת בר-אילן, מסביר כי ישנם מספר זנים חדשים של קורונה, הבולטים מביניהם בגל התחלואה הנוכחי הם: Lb1, Kp2, Kp3. לדבריו, לא נראה שהווריאנטים החדשים שונים מבחינת החומרה שלהם, או גורמים לתחלואה קשה יותר. "בקרב החולים, מופיעים התסמינים המוכרים כמו חום וצמרמורות, כאב גרון בתחילת המחלה, עייפות, כאבי שרירים וכן איבוד טעם וריח. בשנה האחרונה, התווסף תסמין נוסף לתחלואה בזני האומיקרון, וחלק מהחולים מדווחים גם על כאבי בטן ושלשולים ועל תסמינים נוספים".
לגבי התסמינים החדשים שעליהם מדווחים החולים הוא אומר: "חלק ממה שהחולות מתארות הוא בהחלט מוכר, כלומר עייפות מוגברת ותופעת ה- ''brain fog", כלומר ''ערפול מוחי' וקושי להתרכז. לגבי כאבי גב, קשה להגיד אך מאחר שמדובר במחלה וירלית, כאבי שרירים, פרקים, והגברת עוצמת כאבים כאלה בהחלט אפשריים".
הפרופ' מוסיף כי העלייה הנצפית כעת בישראל, מתרחשת במקביל גם ברחבי העולם. "כל הווירוסים ממשפחת נגיפי הקורונה מסתובבים במשך כל השנה, ללא עונה מוגדרת, ולכן אני לא מופתע שהעלייה בתחלואה מתרחשת כעת. נתוני ה-CDC המעודכנים נכון לסוף השבוע, מעידים על עלייה בכ-40 מדינות בארה"ב. רק בקליפורניה, יש פי שניים ואפילו פי שלושה מקרי תחלואה בתקופה האחרונה". לפי נתוני משרד הבריאות, נכון להיום ישנם כ-820 חולים פעילים, אולם לדברי הפרופ', רבים מהחולים אינם מבצעים כלל בדיקות. "מספר המאומתים עומד על עשרות אלפים". הוא מוסיף כי "אנחנו צפויים לראות המשך עלייה בתחלואה בחודש הקרוב, ולאחר מכן התייצבות, בדומה לגלי התחלואה הקודמים".
הפרופ' מדגיש כי בדומה לשפעת, תחלואת בקורונה, בעיקר בקרב אנשים מבוגרים ואנשים הסובלים ממערכת חיסונית חלשה, עלולה לגרום להשפעות חמורות. "זה נכון שבימינו אנחנו מתייחסים לקורונה כמחלה ויראלית דמוי שפעת, אבל גם לשפעת יש סיבוכים. ולכן אם בן אדם מרגיש תסמינים של נגיף הקורונה, כדאי שייבדק בבדיקת אנטיגן ביתית, המעניקה מענה מספק, ובמקרה שהוא מקבל תשובה חיובית, ראוי שימנע ממגע עם אנשים שיש להם סיכוי גבוה יותר לחלות במחלה חמורה". אגב, הוא מציין כי מומלץ להיבדק ביום השני או השלישי שבהם חשים בתסמינים, שכן לעיתים בדיקת אנטיגן שמתבצעת מוקדם מדי, עלולה לפספס את הימצאות הנגיף בגוף.
האם בקרוב נידרש למנה נוספת של חיסון? הפרופ' טוען כי מחקרים שבוצעו בשנים האחרונות איששו כי ישנו ערך למתן חיסון של האוכלוסייה המבוגרת בכל שנה על מנת למנוע מחלה קשה. עם זאת, הוא מדגיש כי בשונה ממחלת השפעת, נגיף הקורונה מתנהג אחרת ומשתנה במהירות, ולכן לעיתים החיסונים החדשים אינם מספיק עדכניים.