שוב זה קורה: בתחילת השבוע הגיע לאחד מבתי החולים בצפון תינוק בן 11 חודשים, כשהוא סובל משלשולים, הקאות וחום גבוה. לאחר בדיקות וצילום בטן, התברר כי בבטנו גוף זר. בבית החולים המליצו על המשך השגחה בבית, תוך שתייה מרובה והמתנה ליציאתו של הגוף הזר מהגוף באופן טבעי דרך מערכת העיכול. אולם, הורי התינוק שחששו למצבו הרפואי ולא היו מרוצים מכך ששוחרר מבית החולים, החליטו לגשת איתו לבית חולים אחר. כשהגיעו למרכז רפואי צפון, הוא עבר בדיקות נוספות. מבית החולים נמסר כי ההורים טענו כי לא היו מודעים לכך שהתינוק בלע גוף זר, וציינו שאינם יודעים כיצד זה קרה.

ד"ר סעיד אבו זיד, מנהל מחלקת ילדים במרכז רפואי צפון, מציין כי התינוק עבר צילום רנטגן ובמקביל קיבל נוזלים ותרופות להורדת החום. לדבריו, הצילום הראה כי הגוף הזר נמצא באזור המעי הדק. "לפי הצורה של הגוף, ולנוכח מקרים דומים שבהם טיפלנו בתקופה האחרונה, ניתן להעריך כי מדובר בסוללת כפתור". עם זאת, הוא מבהיר כי ייתכן שמדובר בגוף מתכתי אחר. לדבריו, נראה שהחום הגבוה וההקאות שמהן הילד סובל נגרמו בשל מחלה וירלית, אך נבדקת גם האפשרות שהגוף הזר הוא זה שגרם לנזק מקומי שהוביל להקאות.

הד"ר מסביר כי בליעה של סוללה עלולה להיות מסוכנת מאוד ולהביא לנזקים חמורים. "אם היא נתקעת באזור הוושט, היא יכולה לפצוע אותו ולגרום לדלקת קשה ומסוכנת, ובמקרה כזה יש צורך בהוצאת הגוף הזר באופן מיידי. אולם במקרה הנוכחי, הסוללה כבר עברה את הושט ונמצאה באזור המעיים. "לכן אנחנו מעט יותר רגועים וצופים שביממה הקרובה היא תצא ללא כל התערבות רפואית", הוא מסביר.

תינוק מאושפז, אילוסטרציה (צילום: sfam_photo, shutterstock)
הפעוט נשאר בבית החולים להמשך מעקב | צילום: sfam_photo, shutterstock

מבית החולים נמסר כי מצבו של התינוק מוגדר טוב, אך כמשנה זהירות הוחלט להשאירו להשגחה ולהמשך מעקב, עד ליציאת הגוף הזר. ד"ר אבו זיד מסביר כי "בעת בליעת סוללה קיים חשש נוסף - שהחומציות בקיבה תשפיע על החומר שמחבר את חלקי הבטרייה, וזו תתפרק בגוף. מצב כזה אומנם נדיר, אך הוא עלול לגרום להתפזרות החומרים הרעילים בגוף, וכתוצאה מכך להוביל לפגיעה ולנזק חמור לאיברים הסמוכים. זו הסיבה שבשלב זה החלטנו להשאיר את התינוק באשפוז ותחת מעקב צמוד". כמו כן, הוא מוסיף כי במקרה שהגוף הזר לא ייצא באופן טבעי ביממה הקרובה, תיבחן האופציה לבצע גסטרוסקופיה – הליך שבו מחדירים צינור ייעודי על ידי רופא מומחה ובאמצעותו שולפים את הגוף הזר.

לטענת הד"ר, זהו אינו המקרה היחיד של בליעת גופים זרים שמתרחש בתקופה האחרונה, ונראה כי ישנה עלייה משמעותית במספר המקרים בקרב תינוקות, בייחוד של בליעת סוללות כפתור, שלדבריו נמצאות בשימוש נרחב בכל מיני מכשירים בבית. הד"ר קורא להורים לפקוח עיניים, ולהרחיק חפצים ופריטים שתינוקות ופעוטות עלולים לבלוע למקום גבוה שאינו בר השגה. הוא מבהיר כי "בליעת גופים זרים עלולה להיות מסוכנת מאוד".