גבר ישראלי בן 55 נדבק בניגריה בחיידק נדיר בשם בורקולדריה (burkholderia pseudomallei). המטופל, שהגיע לישראל מדרום לבנון וחי על קו ניגריה-ישראל, אובחן במלריה בעודו בניגריה, כשלא חש בטוב. כשהגיע לארץ חש בהחמרה במצבו וניגש להיבדק במרכז הרפואי לגליל בנהריה, שם הוא מאושפז.
תוצאות הבדיקות שלו הגיעו הבוקר (רביעי), מה שאישש כי מדובר בחיידק האלים, שגורם למחלה זיהומית בשם מליואידוזיס (Melioidosis). "ביצענו לו בדיקות כמו תרבית דם, צילום חזה ו-CT. ראינו למעשה הצללות בריאות שלו, שלא מזכירות דלקת ריאות רגילה - מה שגרם לי לחשוב שלא מדובר במלריה, אלא בחיידק זיהומי שבעבר נתקלנו בו", אומרת ד"ר יעל זיו, מנהלת היחידה למחלות זיהומיות במרכז הרפואי.
"החולה הגיע אלינו ביום ראשון השבוע בערב, עם חום, שיעול יבש וחולשה. הוא אמר שאבחנו לו מלריה בניגריה, ממנה הוא חזר, והוא גם דיווח כי ירד במשקל , 8 ק"ג תוך שבועיים", היא מוסיפה. "הוא קיבל טיפול אנטיביוטי לחיידק הספציפי, אחר כך זיהינו שיש לו מורסה (אבצס) בעור, והוא קיבל עוד אנטיביוטיקה".
החיידק, כפי שמציינת ד"ר זיו, הוא חיידק סביבתי, שנדבקים ממנו כאשר באים במגע עם אדמה או מים. "ההדבקה בחיידק היא בעיקר על ידי שתיית מים מזוהמים, מגע בחול או באדמה בעיקר באזורים כמו תאילנד, אוסטרליה ואיי הפסיפיק. דווקא בניגריה הוא לא כל כך נפוץ. חשוב להדגיש כי מדובר בחיידק שנמצא באזורים כפריים במדינות האלה, אזורים פחות מיושבים ולא באיים האקזוטיים".
באשר לשאלה האם החיידק מידבק, אומרת ד"ר זיו כי "היו מקרים בודדים של הידבקות, אבל הוא לא עובר מאדם לאדם. האנשים נדבקים בעיקר ממקור של מים או אדמה". אולם אנשים עם גורמי סיכון צריכים להיזהר יותר: "חולי סוכרת, אנשים הסובלים ממחלת ריאות, כליות, כבד, חולים כרוניים, חולי סרטן", מסבירה ד"ר זיו, צריכים לשמור על זהירות, "כי זה עלול לגרום אף למוות. שיעור התמותה מהחיידק גבוה".
במקרה של החולה הנוכחי, הייתה חשיבות לאבחון המהיר ולהתאמת הטיפול התרופתי עבורו. "בשלב זה", אומרת ד"ר זיו, "מצבו מוגדר יציב וטוב והוא ממשיך לקבל טיפול במסגרת האשפוז". המטופל צפוי להישאר באשפוז זמן רב, כפי שאומרת ד"ר זיו. "עד שנראה שהחיידק יצא לגמרי מהדם ושהמערכות מתפקדות כרגיל". עוד הוסיפה כי "היה לנו מזל גדול. מדובר בחיידק אלים שצומח בדם ועלול לפגוע במהירות בכל המערכות בגוף; בריאות, בלב, במערכת העצבים, בעור, בכליות, בעצמות ובפרקים - ממש בכל מקום".
עבור נוסעים לאזורים המועדים להידבקויות, יש מספר המלצות חשובות: "מומלץ לשתות רק מים מורתחים, אפילו לא מינרלים. לא לגעת בכלל באדמה או בחול באופן ישיר. לא להיות עם ידיים ורגליים חשופות באדמה וגם, חשוב מאוד, להימנע מלהיכנס שם לכל מיני מקומות כמו ספא - שיש בהם אדים ורסיסי מים", אומרת ד"ר זיו. "כמו כן חשוב לאכול מזון נקי, בעיקר מבושל, ולשמור על היגיינה".