דימה, 51, נולד עם כתם לידה בצורה אובלית בגבו שקוטרו כעשרה ס"מ. לפני מספר שנים, הבחין כי על הכתם צמחה נקודה תמוהה ובלתי אסתטית. "הנקודה גירדה וגם הפריעה לי מבחינה אסתטית", הוא מספר. כיוון שכך, החליט לפנות לקוסמטיקאית כדי שזו תצרוב אותה ותסייע להעלימה. אלא שהקוסמטיקאית שנענתה לבקשתו, כלל לא שיערה כי מדובר בנגע עורי שעלול לסכן את חייו בשלב מאוחר יותר.

כעבור מספר שנים דימה הבחין בנפיחות משמעותית באזור בית השחי. "זה היה ממש כמו כדור טניס שצמח שם. בקושי יכולתי להזיז את היד וסבלתי גם מכאבים בחזה", הוא משחזר. לאחר שניגש לבדיקה בבילינסון, התחוור לו כי מדובר במלנומה בשלב 4 – גידול מסוכן שגרורותיו התפזרו גם לכבד ולעצמות.

לנוכח מצבו, הוא החל מייד בטיפול. "ד"ר נתנאל אשר, הרופא שטיפל בי הסביר שככל הנראה, המלנומה נגרמה בשל הנקודה שנמצאה בזמנו על כתם הלידה. מיד התחלתי בטיפולים ביולוגיים". כיום הוא ממשיך לקבל טיפולים, אבל שומר על אופטימיות. ובעיקר, יש לו מסר חשוב: "אנשים בריאים לא חושבים על מחלות אבל אסור להיות שאננים. אם יש משהו חשוד אז חשוב ללכת לרופא. גילוי מוקדם הוא הדבר החשוב ביותר".

"ככל שהכתם גדול – כך גדל הסיכוי שיהפוך לסרטני"

ד"ר נתנאל אשר, מומחה לאונקולוגיה קלינית ומנהל המרכז לגידולי עור ומלנומה במרכז דוידוף בבילינסון, מסביר כי מלנומה יכולה להיווצר יש מאין (במקום שבו לא היה כתם), או להתפתח מנקודת חן קיימת שמתחילה להשתנות. "במקרה של דימה, מדובר בכתם פיגמנטרי שקיים עוד מלידתו, אך בשלב מסוים הוא החל להשתנות והופיעו בו כתמים כהים יותר. כתמי לידה הם למעשה נגעים עוריים בעלי פיגמנט. נולדים איתם או שהם מופיעים בשנה הראשונה לחיים. לרוב הם אינם מסוכנים, אך ככל שהכתם גדול יותר, כך הסיכוי לטרנספורמציה – הפיכתו לנגע סרטני – הולך וגדל".

מלנומה (צילום: בי"ח בלינסון)
גם זה עשוי להיות ביטוי למלנומה | צילום: בי"ח בלינסון

הביטויים הפחות מוכרים של המלנומה

אגב, הד"ר מדגיש כי מלנומה עשויה להתבטא לא רק כנקודת חן. "היא יכולה להופיע גם במקומות נוספים בגוף ולהיראות למשל בצורה של פס כהה על גבי הציפורן או כמראה דמוי פטרייה המופיע על גביה, כנגע דמוי יבלת בכף הרגל או היד ואף ככתמי פיגמנטציה בפנים". בכל מקרה של חשד, אם נתקלתם בנקודה או בכתם שאינם מוכרים או בכאלה שהולכים ומשתנים עם הזמן, הוא ממליץ לגשת לרופא עור על מנת לאבחן את הנגע.

"הסיפור של דימה מעיד על חשיבות הבדיקה אצל גורם רפואי", מבהיר ד"ר אשר לסיום. "לפני ששוקלים לגשת לקוסמטיקאית על מנת לטפל בבעיה אסתטית, חשוב להתייעץ ראשית כל עם רופא המומחה לאבחון נגעים פיגמנטריים. זה נכון גם לגבי כתמי פיגמנטציה, כתמי שמש וגם לגבי נגעים אחרים. חשוב להבין שקוסמטיקאית, מקצועית ככל שתהיה, לא עוברת הכשרה לאיתור נגעים ואין לה יכולת לאפיין אותם, מה שעלול לעלות למטופל בפגיעה בריאותית קשה, כפי שאירע במקרה הזה. רופא העור יבצע בדיקה דרמוסקופית, יאפיין את הנגע ויוכל לאשר כי הוא תקין. רק אז ניתן לגשת לטיפול אסתטי אצל קוסמטיקאית".

עוד הוא מבהיר כי חשוב שאנשים בעלי כתמי לידה יהיו במעקב, וישימו לב לשינויים. "כל שינוי מצריך בדיקה של רופא עור. מעבר לכך, גם לאוכלוסייה הכללית חשוב לבצע בדיקת מעקב שגרתית אחת לשנה, כבר החל מגיל ההתבגרות".