במשרד הבריאות דיווחו בימים האחרונים על שני מקרי תחלואה בחצבת שהתגלו בסוף חודש אוגוסט: צעירה בת 23 ממחוז חיפה ונער בן 14 ממחוז הצפון. בשני המקרים אין למשרד מידע ודאי לגבי מקור ההידבקות. עם זאת, הם מציינים כי קיים חשד ששני החולים נדבקו בישראל, מה שעלול להעיד על תחלואה סמויה, כזו שלא דווחה למשרד הבריאות. לפי דוחות אפידמיולוגיים של משרד הבריאות, מתחילת השנה אותרו בארץ 36 חולי חצבת. מדובר במספר גדול ביחס לשנת 2023, אז דווח על שני חולים בלבד.
פרופ' סיריל כהן, ראש המעבדה לאימונותרפיה באוניברסיטת בר-אילן, מסביר כי העובדה שלא ניתן לאתר את מקור ההדבקה מטרידה מאוד. "אין ספק ששני הצעירים נדבקו ממישהו, ככל הנראה בנפרד, ואם אנחנו לא יודעים מתי ואיפה זה קרה, לא ניתן לעקוב אחר המחלה ולהעריך את קצב התפשטותה. זה עלול להעיד על תחלואה בהיקפים גדולים יותר ממה שדווח עד כה. לא היינו רוצים לחזור למצב של התפרצות כמו שהייתה בארץ לפני כשש שנים, אז חלו כ-4,300 אנשים והיו גם מקרי מוות, לכן אין להקל בחצבת ובסיבוכיה".
הפרופ' מדגיש כי החשש נובע בעיקר מכך שמדובר במחלה זיהומית מידבקת מאוד. "בספרות הרפואית מצוינים מקרי הידבקות גם של אנשים שכלל לא באו במגע האחד עם השני, אלא רק שהו באותו החדר בהפרש זמן קצר".
מחום ופריחה ועד מוות
לדבריו, במרבית המקרים, המחלה מתבטאת בתסמינים כגון: חום, חולשה, שיעול ופריחה; ובמקרים נדירים ייתכנו סיבוכים מסכני חיים. לפי משרד הבריאות, אחד מכל שלושה חולים בחצבת יפתח סיבוכים כמו: דלקת האוזן התיכונה, שלשולים ודלקת קרנית העין. כמו כן, אחד מכל 20 ילדים החולים בחצבת יפתח דלקת ריאות, ואחד מכל אלף חולים בחצבת, יפתח דלקת מוח (אנצפליטיס), העלולה לגרום לנכות קבועה. עוד הם מציינים כין אחד עד שלושה חולים מתוך אלף, עלול למות כתוצאה מהמחלה. פרופ' כהן אף מציין סיבוך נדיר מאוד של מחלת החצבת - מחלה ניוונית של המוח, שיכולה להתרחש אף מספר שנים לאחר הופעת המחלה ולהוביל לפגיעה קשה במערכת העצבים.
"בשנים האחרונות חלה ירידה בהתחסנות וזה בהחלט נותן את אותותיו"
לטענת פרופ' כהן, מקרי התחלואה החדשים שהתגלו מחדדים את הצורך בהגדלת שיעור המתחסנים בישראל. "ההגנה הטובה ביותר נגד הווירוס היא החיסון הניתן במסגרת חיסוני השגרה לתינוקות ולילדים. אנחנו יודעים שבשנים האחרונות חלה ירידה בהתחסנות וזה בהחלט נותן את אותותיו. ברגע שהכיסוי החיסוני יורד, אנחנו רואים עלייה במספר המקרים". הוא מציין כי הסכנה הגדולה ביותר נשקפת למדוכאי החיסון ולתינוקות מתחת לגיל שנה שהמערכת החיסונית שלהם אינה חזקה מספיק כדי להתמודד עם הווירוס. "אנשים חושבים שהם מסכנים רק את עצמם אם הם לא מתחסנים, אך למעשה, יש להם אחריות חברתית להתחסן כדי למנוע את ההתפשטות של המחלה".
בתוך כך, נמשכת התחלואה בחצבת גם ברחבי העולם, ובחלק מהמקומות ההדבקה ניכרת בהיקפים גדולים. פרופ' כהן מציין כי במדינת אורגון שבארה"ב, ישנה כעת התפשטות חצבת באופן שלא נראה כמותו ב-30 השנים האחרונות. לנוכח רמות התחלואה העולמית הגבוהות השנה בחצבת, במשרד הבריאות ממליצים לנוסעים ישראלים לנקוט ערנות מוגברת בעת נסיעות ליעדים מסוימים, בדגש על נסיעות ממושכות וכאלה הכוללות חיכוך משמעותי עם האוכלוסייה המקומית. הם מציינים כי יעדים שבהם זוהו רמות תחלואה חריגות במיוחד לאורך השנה הנוכחית הם: רוסיה, קזחסטן, קירגיזסטן, תורכמניסטן, אוזבקיסטן, אזרבייג'ן ורומניה. עוד הם מוסיפים כי במערב אירופה, המדינה שדיווחה על רמות התחלואה הגבוהות ביותר השנה היא בריטניה, בייחוד בלונדון ומערב אנגליה.