רק לפני כשבועיים דיווחנו על עלייה חריגה בכמות התחלואה בכל סוגי המחלות, החל משעלת, זינוק בתחלואת קדחת מערב הנילוס, מחלות שלשולים והקאות, קורונה ושפעת. "אני רופא משפחה כבר 35 שנה ואף פעם לא נתקלתי במספר גדול כזה של חולים כמו שנתקלתי השנה", סיפר ל-mako בריאות ד"ר זאהי סעיד, רופא משפחה, ויועץ מנכ"ל הכללית לחברה הערבית. "בדרך כלל תקופת הקיץ היא תקופה די רגועה, כשהרבה אנשים יוצאים לחופש, והיא נותנת לנו אנרגיה לשאר השנה, אבל השנה הזאת הזויה, והרבה יותר קשה ומאתגרת לעומת שנים קודמות".

חלק מהמחלות, בעיקר שעלת, שפעת וקורונה מתבטאות בשיעול בקרב ילדים שעלול להימשך עד כמה שבועות. הפיתרון האוטומטי הוא להקל על סבלם של הילדים באמצעות סירופ נגד שיעול, אך מומחים רבים לא ממהרים להמליץ עליהם כתרופה לטיפול בבעיה. "שיעול הוא תופעה נפוצה בקרב ילדים בתקופה הזאת", מציין ד"ר אילן בלאו, מומחה אא"ג בכללית מחוז שרון שומרון ורופא בכיר במחלקת אא"ג במרכז הרפואי 'מאיר'. "מדובר במנגנון טבעי שעוזר לגוף להיפטר מגופים בלתי רצויים, כמו ליחה למשל והוא עשוי להימשך תקופה ממושכת, לעיתים גם מספר שבועות לאחר ההחלמה. לכן, למרות העובדה שהוא עשוי לגרום לאי-נוחות, לרוב רופאים אינם ממהרים להציע דרכים שמדכאות אותו".

ד"ר בלאו מוסיף כי אף שתרופות הסירופ השונות הנמכרות בבתי המרקחת אולי עשויות לעזור להפחית את השיעול, חשוב להביא בחשבון כמה דברים לפני ששוקלים ליטול אותן. "ראשית, רבים מהסירופים מכילים קודאין שהוא למעשה נגזרת של אופייאט. מעבר לכך, כאמור שיעול הוא תופעה טבעית ויעילה ולכן אם אין סיבה מוצדקת, כמו למשל במקרה של דימום בגלל שיעול ממושך או בקע סרעפתי שעלול להיגרם כתוצאה ממנו – אני לא הייתי ממהר להשתמש בתרופות שמדכאות אותו".

גם ד"ר ליאת אטשטיין, מומחית לרפואת ילדים במכבי, אינה ממהרת לרשום סירופ שיעול לילדים משתעלים. "אנחנו תמיד מעדיפים להציע אלטרנטיבות אחרות כמו למשל שימוש בתרסיס מי מלח לאף שיכול לסייע, ובמקרים מסוימים ייתכן שיומלץ על שימוש בתרופות מפחיתות גודש שמתאימות לשימוש מעל גיל שנה, אם כי יעילותן מוגבלת. אם כבר משתמשים בסירופ שיעול, אני תמיד מציעה לנסות קודם סירופ טבעי, אבל כזה שהוכח מחקרית. בכל מקרה מוצרי הסירופ השונים מתאימים רק לילדים מעל גיל שנה". 

כמו כן, היא ממליצה על טיפ זמין ויעיל שיכול לעזור, לדבריה, לפעמים אפילו יותר משימוש בתרופות, שימו לב – דבש. "כפית דבש ביום אמורה לעזור, אבל אין לתת דבש לתינוקות מתחת לגיל שנה".

לסיום, מבהירה הד"ר כי "לפני שממהרים למצוא פתרון שיקל את השיעול, ראשית חשוב להבין ממה הוא נגרם".