"אני יושבת בעבודה והנה שוב זה קורה: הרגע במביך הזה שבו אני מתחילה לגרד את הראש, כאילו כלום לא קרה. תוך שניות הפעולה מתגברת ואני מתגרדת בצורה שלא הייתה מביישת שום אוֹרַנְג-אוּטָן. יום לאחר מכן, במהלך שיחה על קפה עם חברה טובה, היא מתוודה בפניי שגם היא סובלת מהתופעה. לאט לאט אני מגלה שלפחות חצי מהאימהות בגן מתגרדות באופן קבוע ולא מספרות על כך מפאת הבושה", כך מספרת לנו רוני (השם האמתי שמור במערכת), אמא לשני ילדים.
כל מי שנולד בשנות ה-80 וודאי זוכר את היום הזה בשבוע שבו נבדק על יד אחות בית הספר, למטרת איתור אותם אורחים בלתי קרואים. כיום אין נוהל כזה בארץ, וזו כנראה הסיבה לכך שישראל היא אחת המובילות בשיעור תופעת הכינים, כפי שטוענת ד"ר אתי שגיא, מומחית ברפואת עור בכללית, מחוז שרון שומרון: "אני חושבת שהבעיה העיקרית בארץ נובעת ממחסור בטיפול הנדרש במסגרות הלימודיות. בארה"ב למשל, ילדים בגנים ובבתי ספר נבדקים כדרך קבע על ידי אחות או רופא עור. במקרה שמאותר ילד עם כינים, הוא מורחק ליומיים על מנת שיוכל לטפל בתופעה ורק לאחר בדיקה יסודית הוא מורשה לשוב למסגרת שבה הוא שוהה. בארץ, לעומת זאת, הנושא טעון יותר ורגיש יותר, מכיוון שיש לא מעט הורים שמתנגדים לטיפול. למרות זאת, אני חושבת שראוי לבחון סבסוד של בדיקות מהסוג הזה וכן לנקוט בצעדי מניעה, בדומה לאופן שבו מתייחסים לילד חולה שאמור להישאר בבית ולהחלים כדי לא לגרום להדבקה".
גם מבוגרים יכולים להדבק
רוני, האם שנדבקה בכינים, אינה היחידה. הורים רבים נאלצים להתמודד עם המטרד הזה, כפי שמתעדת יונית, אמא לילד בגן: "מהרגע שהילד חזר הביתה עם כינים, אין דרך חזרה. בכל פעם שאנחנו מנסים להיפטר מהן הן שבות לאחר תקופה קצרה. זו מלחמה קשה ומתסכלת".
עוד ב-mako בריאות:
>> האתגר שיעצב לכם קוביות בבטן
>> "פחדתי שהספיקו להודיע לאשתי שאני מת"
>> כך תצילו לעצמכם את החיים: 10 סוגי סרטן שניתן למנוע
אז איך זה קורה? די בקלות לדברי ד"ר שגיא: "לעומת המבוגרים, ילדים נוטים להימצא בסביבה שונה והרגלי המשחק שלהם כוללים הצמדות בין ראשים וכך נוצרת ההדבקה. גם המבוגרים שבינינו אינם חסינים מפני הדבקה, וכשהילד מגיע הביתה מצויד בטפילים הקטנים, זה רק עניין של זמן עד שאחד ההורים ימצא את עצמו מתגרד ללא הרף" .
אגב, אם חשבתם שחפיפה יומיומית או צביעת שיער יגנו עליכם מפני הדבקות, לד"ר שגיא יש חדשות בשבילכם: "למרות הסברות, הפעולות הללו לא ימנעו את התופעה, מכיוון שהכינים אינן בוחלות באף סוג של שיער ואינן מושפעות משום הרגל של היגיינה".
האם מדובר בתופעה מסוכנת או במטרד בלבד?
"הכינה היא טפיל לכל דבר. היא עלולה לגרום לזיהום, ואף להפריש שתן וצואה על הקרקפת. לכן בהחלט חשוב לטפל בתופעה ולמנוע אותה ככל שניתן".
הטיפול: פחות שמן עץ התה, יותר מסרק צפוף
הנה עוד עובדה מפתיעה: ד"ר שגיא מציינת שלמרות מה שנוטים לחשוב, תכשירים טבעיים כמו שמן עץ התה או שמן רוזמרין, לא באמת מונעים את התופעה. יתרונם העיקרי נובע מהעובדה שהם פשוט משמנים את השיער וכך הם מסייעים לסרק אותו טוב יותר, ולשלוף את הכינים שמחליקות בקלות על ידי המסרק הייעודי.
"המניעה הטובה ביותר היא פשוט לסרק את השיער של הילד אחת לשבוע במסרק צפוף שמיועד לכך. גם אם יופיעו כינים, הן לא יספיקו להתרבות בצורה כזאת. כשהמצב חמור יותר, מומלץ להשתמש ב-IVERMECTIN – תכשיר תרופתי בטוח ויעיל למריחה, היחיד שנמכר במרשם רופא. זאת בניגוד לשאר המוצרים הנמכרים בשוק, שיעילותם אינה מוכחת. כמו כן, בניגוד למוצרים השונים העלולים לגרום לכך שהכינים יפתחו נגדם מנגנוני עמידות, תכשיר זה אינו גורם לכך והוא היחיד שגם נבדק מחקרית באופן מדעי".
בשורה התחתונה, מה כדאי לנו ההורים לעשות על מנת לא להדבק?
"החשוב ביותר הוא לדאוג שלילד שלכם לא יהיה כינים. ברגע שתטפלו בו בהתאם להמלצות שהוזכרו, ותקפידו על צעדי המניעה והטיפול במקרה הצורך, תרחיקו את הכינים גם משאר בני המשפחה.
במקרה שנדבקתם, תוכלו לטפל בעצמכם, בדיוק לפי אותן המלצות שכוללות סרוק או שימוש בתכשיר הרפואי.
אגב, ד"ר שגיא מציינת שהגרד עשוי להופיע רק לאחר מספר ימים, כיוון שמדובר בתגובה אלרגית של הגוף שלא תמיד מופיעה מיד בעת ההדבקה הראשונית. כדאי לקחת את זה בחשבון ולבדוק מידי פעם את ראש הילד גם אם אינו מראה סימנים מחשידים.
משרד הבריאות: "הכינים אינן מהוות סכנה בריאותית"
ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "כיני ראש מהוות מטרד משמעותי לילדים ולהוריהם אך הן אינן מהוות סכנה בריאותית בשל העובדה שאינן מעבירות מחלות. עמדה זו תואמת לעמדת האקדמיה האמריקאית לרפואת ילדים.
בהמשך לעמדה זו, ההמלצה המפורשת הינה שאין להוציא ילדים מביה"ס או להחזיר אותם הביתה מוקדם בגלל המצאות כינים. מדיניות של "העדר ביצים" בבתי ספר לא הוכחו כיעילות במזעור או במניעת העברת כינים ולכן אינן מומלצות. נכון להודיע להורים שאצל ילדם נמצא כינה חיה ולהמליץ על טיפול.
שימוש תדיר במסרק סמיך להסרת כינים חיים וגם ביצים, טיפול בו זמני בקרב כל ילדי הגן/מעון והמשפחה הן הדרכים המועדפות להתמודד עם מטרד זה. אין צורך לשימוש בתרופות דרך הפה לטיפול בכינים, המהוות מטרד ואינן מעבירות מחלות. לגבי השימוש בתכשירים כגון שמפו ומשחות, יש להשתמש באלה בעלי אישור של משרד הבריאות ולפי הוראות היצרן בלבד".