דנה (שם בדוי) מאזור המרכז, מתקשה לקום בבוקר. היא חלתה בקורונה לפני כשבוע ומאז היא לא מצליחה לחזור לחיי השגרה. "היום ממש דחפתי את עצמי מהמיטה", היא מספרת בשיחה עם mako בריאות. "אני לא זוכרת מתי הייתי כל כך עייפה, אתמול נהגתי לעבודה ובדרך שמתי לב שהמכונית סוטה מהכביש – ממש נרדמתי על ההגה".
גם שרון מבאר שבע, סטודנטית, מספרת: "מאז שחליתי אני לא מצליחה להשלים קריאה של מאמר אחד. הראש כאילו הולך למקום אחר, אני פשוט לא מצליחה להתרכז, לא חוויתי דבר כזה בחיים".
התופעה שעליה הן מדברות מוכרת כבר מאז פרצה מגפת הקורונה והיא מכונה "לונג קוביד". פרופ' סיריל כהן, ראש המעבדה לאימונותרפיה באוניברסיטת בר-אילן, מסביר כי אף שמבחינה סטטיסטית מגמת הסובלים מהתופעה נמצאת בדעיכה מסוימת, היא עדיין מטרידה רבים מהמחלימים מהנגיף, וחלקם אף מתלוננים על תחושות קשות וממושכות. "כשהקורונה רק החלה דובר על כ-11% מהחולים שמתלוננים על התופעה, עם הדלתא המספר ירד ל-9.5% וכעת הוא עומד על כ-7%. זה בהחלט מעודד אבל עדיין יש מיליוני אנשים ברחבי העולם שבפועל מתמודדים עם חזרה מאוד בעייתית ואיטית לשגרה. ולמרבה הצער, אין הרבה פתרונות בינתיים".
עייפות קשה, ערפול מוחי וקשיי נשימה
ההגדרה של 'לונג קוביד', לפי ההסבר שלו, היא תסמיני מחלת הקורונה הנמשכים מעל חודש. "מדובר בחולים המתלוננים על תסמינים שונים: עייפות קשה, כאבי ראש בעיות נשימתיות, כאבי פרקים, שיעול, 'ערפול מוחי', איבוד טעם וריח. מעבר לכך, יש תסמין פחות שכיח אבל אני כבר נתקלתי בחולים שדיווחו עליו – אובדן שמיעה או פגיעה זמנית בשמיעה המתבטאת ב'טינטון' (רעש או זמזום המורגשים בראש או באוזניים)".
לדבריו הפרופ', הסיבות לתופעה עדיין נחקרות. "ישנן תאוריות שונות אבל עד היום לא ממש מבינים מהו הגורם לתופעה המטרידה. אחת הסברות היא שמדובר בתופעה אוטואימונית – כאשר הגוף מגיב למעשה נגד הווירוס אבל באותה עת יוצר תגובה נגד אנטיגנים בגוף, מה שמתבטא ברמות שונות – החל מפגיעה נוירולוגית ועד קשיי נשימה. סברה אחרת אומרת שהווירוס נותר ברמות זניחות בגוף גם לאחר ההחלמה, מה שמשפיע על פעילותו. עוד סיבה אפשרית היא בעיה ביתר-קרישיות, מה גורם לפגיעה במעבר הדם והחמצן באברים שונים".
עוד הוא מציין גורמי סיכון מסוימים שמגבירים את הסיכוי לסבול מהתופעה: "חולי אסתמה, מעשנים ואנשים הסובלים מהשמנת יתר – כל אלה מועדים יותר לסבול מלונג קוביד. לעומת זאת, אנשים שחוסנו לנגיף הם בעלי סיכוי מופחת".