לאחר מבצע חילוץ הירואי של כוחות הביטחון, הגיעו למרכז הרפואי שיבא פרננדו מרמן ולואיס הר, ששוחררו משבי החמאס לאחר 128 ימים. בראיון ל-mako בריאות, מתארת ד״ר וונדי חן, מנהלת המערך הסוציאלי במרכז הרפואי שיבא את הרגעים הראשונים לקבלתם: ״במפגש הראשוני עם הצוות החטופים התקשו לדבר. לא תמיד יש מילים, הרבה פעמים זה בכי ושמחה. כל אחד מגיב בצורה קצת שונה. היה לנו חשוב להגיד להם איפה הם נמצאים. אנחנו חוזרים על זה כמה פעמים כי יש בלבול בהתחלה בגלל המורכבות של האירוע".
היא מספרת כי הצוות כולו חיכה לאירוע הזה ״ייחלנו והתפללנו לרגע הזה. באמצע הלילה הגיע טלפון, וישר הגענו לבית החולים. הגענו מאוד מוכנים וערוכים. המשפחה של לואיס ופרננדו היא משפחה שמוכרת לנו משחרור החטופים הקודם, וזה היה מרגש מאוד".
״יש הרבה גורמים שונים שמשפיעים על המצב הנפשי"
לדבריה, שניהם הגיעו במצב טוב. ״למדנו מהפעם הקודמת שיש הרבה שלבים מהרגע שהם מגיעים. מדובר בתהליך ארוך, שנמשך הרבה זמן גם אחרי השחרור מבית החולים. מה שאנחנו רואים עכשיו יהיה שונה מחר ובעוד שבוע. זה מאוד אינדיבידואלי, אבל באופן כללי ראינו אצל כל המשוחררים שיש בהתחלה התרגשות חיובית, שמחה והקלה. זה מתחלף בהמשך עם הרבה מאוד רגשות אחרים והלם״.
לכל משוחרר ומשפחה של משוחררים יש עובדת סוציאלית שמלווה אותם. בשלבים מתקדמים יותר מצטרף למערך גם צוות של פסיכולוגים ופסיכיאטרים שעומדים לרשות המשוחררים ״המערך הסוציאלי מספק למשוחררים קשב של איש מקצוע שיכול לקדם אותם, משתמשים במה שהם מספרים כדי לקדם אותם ולעזור להם להתארגן. הם צריכים תמיכה לא רק של אנשי צוות, גם תמיכה חברתית. בשלבים מתקדמים יותר מצטרף למערך גם צוות של פסיכולוגים ופסיכיאטרים שעומדים לרשות המשוחררים. ״יש הרבה גורמים שונים שמשפיעים על המצב הנפשי מלבד גורם הזמן בשבי. עוד מוקדם לדעת את מצבם ביחס למצב הנפשי של המשוחררים הקודמים, אנחנו ממש בשעות הראשונות אחרי ההגעה שלהם, ואנחנו נעקוב ונזהה את הצרכים שלהם עם אנשי המקצוע״.