במשרד הבריאות עדיין ממתינים לתוצאות דגימות המים מפארק המים בחוף גיא, שנשלחו למעבדות בארה"ב, ועשויות לשפוך מעט אור על המקרה החריג שבו נדבקו שני חולים בתוך חודש באמבה נדירה, בשם נגלריה פאולרי (naegleria fowleri) , שידועה כ"אמבה אוכלת מוח".

מצבו של רואי בן ה-10, תושב קיבוץ מחניים שבצפון, שנדבק באמבה, מוסיף להיות קשה כבר מעל עשרה ימים, והוא מורדם ומונשם בבית החולים זיו שבצפת. רק לפני שלושה שבועות נפטר צעיר בן 26 לאחר שנדבק גם הוא באמבה הקטלנית. ממצאי חקירה אפדימיולוגית שנערכה על ידי משרד הבריאות, מעידים כי שני החולים שהו בפארק המים בחוף גיא. מטעמי זהירות מונעת, במשרד הבריאות החליטו לסגור את פארק המים לעת עתה, עד לקבלת התוצאות. שוחחנו עם מומחה כדי להבין מה עלול להימצא בבדיקות, ואם קיימת סכנה של הימצאות האמבה בפארקי מים נוספים.

פרופ' דרור אבישר, מהחוג למדעי כדור הארץ באוניברסיטת תל אביב, מסביר כי "חיידקים, וירוסים ופרזיטים, עלולים לשהות בכל מקור מים, והבעיה היא באותם פרזיטים מחוללי מחלות. האמבה, שנחשבת נדירה מאוד נמצאת במים מתוקים בריכוז כמעט אפסי". לדבריו, שינויים באיכות המים כתוצאה מעלייה בטמפרטורות והתחממות גלובלית, עלולים לייצר תנאים חדשים במים, מה שמספק יתרון לאותם חיידקים שעלולים לשגשג, כך שהריכוז שלהם במים יעלה, וכך גם הסיכוי של בני אדם להיחשף אליהם.

הבדיקות שאמורות להבטיח את תקינות המים

בניגוד למי הכינרת, פרופ' אבישר מציין כי בריכות ומתקני מים אמורים להבטיח את איכות המים ולעמוד בתקנים של משרד הבריאות, כולל הקפדה על תהליך החיטוי, שמתבצע לרוב באמצעות כלור. "הכלור אמור להביא לכך שאותם גורמים מיקרוביאליים לא יופיעו במים״, הוא מסביר.

לפני כחודש, לאחר מותו של הצעיר בן ה- 26, דיווחו במשרד הבריאות על בדיקות תברואתיות שנעשו בבריכות בחוף בגיא. בבדיקות נבדקו, בין השאר, רמות הכלור ועכירות המים. פרופ' אבישר מסביר כי בדיקות אלה אמורות לספק תשובה לגבי יעילות תהליכי החיטוי. הוא מציין כי מטרת מדידת עכירות המים היא זיהוי החלקיקים בהם שמשפיעים על בהירות הנוזל, ובהם עלולים להסתתר אותם פרזיטים, וכך למעשה להפוך מוגנים מפני החומר הכימי. "ככל שהעכירות יותר גבוהה, כך גדל הסיכוי לעמידות הפרזיטים במים". למרות המקרה המצער, ממצאי הבדיקה הראשונית שביצע המשרד התגלו תקינים. ״בבדיקה נמצא כי התנאים התברואתיים בבריכות בחוף גיא תקינים ובדיקות המים הראשוניות - בדיקת רמת כלור, עכירות המים וחומציות - תקינות. כך שאין מניעה להיכנס למים בבריכות אלו", נכתב בהודעה של משרד הבריאות.

אמבה אוכלת מוח (צילום: getty images)
אמבה אוכלת מוח | צילום: getty images

ואולם, כזכור - כעבור כשבועיים בלבד דווח על מקרה נוסף באותו המקום. לטענת פרופ' אבישר, מדובר בעובדה מטרידה מאוד, שמצריכה בדיקה מקיפה. "ברגע שמקור מים עומד בתקן הכלור, והממצאים מעידים על עכירות נמוכה, זה אמור להספיק. עם זאת, בהחלט ישנם פרזיטים מסוימים שעלולים לפתח במשך הזמן עמידות לחיטוי. העובדה שהמים טופלו ובכל זאת נמצא בהם פרזיט, מדאיגה מאוד. לא סתם משרד הבריאות סגר את פארק המים, זה מדאיג אותם, הם מפחדים שיש התפרצות מסוימת של פרזיט בעייתי, כזה שגורם למוות מיידי״.

לטענתו, משרד הבריאות פעל כשורה עד כה, וכעת חשוב להבין מדוע התרחשו כבר שני מקרים של הידבקות באמבה הנדירה בתוך חודש בלבד, ומדוע האמבה משגשגת למרות אותן בדיקות תקינות.

"אם המקור הוא מי הכינרת, ייתכן שהאמבה הגיעה משם ואז יש צורך בבדיקות נוספות גם בה"

הפרופ' מדגיש כי כרגע אין צורך להילחץ מפני זיהום אפשרי בפארקי מים אחרים. ״הממצאים לא מראים שאם נמלא בריכת שחייה רגילה, תהיה בה אמבה. ראשית צריך לזהות את מקור המים בבריכות בחוף גיא - אם המקור הוא מי הכינרת, ייתכן שהאמבה הגיעה משם ואז יש צורך בבדיקות נוספות גם בה, על מנת לבדוק אם קיימת סכנה גם שם. אם מקור המים הוא אינו מי הכינרת, ייתכן שמדובר בזיהום מסוים שנכנס למים, והפך עמיד לתהליך החיטוי. במצב כזה, יידרש תהליך חיטוי מתוחכם וחזק יותר, או סינון של המים, כדי למנוע הישנות של מצב דומה בפארקי מים ובבריכות נוספות. חשוב להבין כי לא מדובר במחלת מעיים, או שאנשים הופכים חולים, מקבלים אנטיביוטיקה ומבריאים - אלא בפרזיט שמתים ממנו, זה דבר נורא, והממצאים דורשים מחקר רציני".

חשוב לציין כי בהמשך להודעת משרד הבריאות, איגוד ערים כינרת מסר כי "החשד להדבקה באמבה הוא בפארק המים בחוף גיא ולא בחופי הכינרת. האמבה פעילה בעיקר במים עומדים ובטמפרטורות גבוהות, ופחות במים זורמים. חופי הכינרת נבדקו, והם נקיים ובטוחים לרחצה".

בתוך כך, בפארקי המים ברחבי הארץ עוקבים אחר התוצאות, ומבקשים להרגיע את ציבור המבקרים. מימית 2000 נמסר כי מקור המים בפארק הוא חברת המים 'מקורות'. "משמעות הדבר היא שהמים המגיעים לפארק הם ברמת איכות של מי שתייה, עוד לפני הטיפול הנוסף שאנו מבצעים. כמו כן, פארק המים מקפיד על בטיחות המים ופועל בהתאם לתקנים המחמירים ביותר ולהנחיות הקפדניות של משרד הבריאות בכל הנוגע לאיכות המים ובטיחותם. הפארק מקפיד על בדיקות הכוללת אנליזה מיקרוביולוגית מקיפה ועל שמירה של רמת כלור במים תקינה ורציפה, כאשר מדי יום, כחצי שעה לפני פתיחת הפארק, מתבצעות בדיקת מים של כל הבריכות בפארק". עוד הם מוסיפים כי מתבצע ניטור מתמשך כל 3 שעות, במהלך שעות הפעילות, על ידי צוות ייעודי ומוסמך, וכן כי "אחת לשבועיים מתבצעת בדיקה נוספת על ידי מעבדה חיצונית ובלתי תלויה".

גם בפארק המים שפיים מדגישים כי "איכות המים בבריכות ובכל המתקנים נבדקת בתדירות גבוהה, בקביעות ועל פי הנחיות משרד הבריאות: גם בניטור רציף ממוחשב, גם בבדיקות ידניות וגם על ידי מעבדה חיצונית".