יותר חולים, יותר תסמינים ויותר סיבוכים שמובילים לביקור במיון: מזג האוויר הסגרירי מעיד על בואו של החורף, ובקופות החולים מדווחים על עלייה במספר חולי השפעת ועל התגברות תסמיני הנגיף האופייניים.

ד״ר אור בקשי, מומחית ברפואת משפחה והמנהלת הרפואית במכבי שירותי בריאות אופקים, מציינת כי עונת השפעת קשה יותר השנה בהשוואה לשנים הקודמות. לדבריה, העניין מתבטא גם בתסמינים קשים יותר, וגם בהחלמה ממושכת יותר. "מטופלים מתלוננים על החלמה ארוכה וממושכת באופן משמעותי. רבים מהם מדווחים על תסמינים של עייפות, שיעול, חולשה כללית וצינון שאינם חולפים גם לאחר שכביכול הבריאו".

גם בכללית מדווחים על תמונת מצב דומה: ד"ר זאהי סעיד, מומחה לרפואת משפחה בקופה: "אנו בהחלט מזהים עלייה בתחלואה בשפעת במרפאות, בפניות לחדרי מיון ובאשפוזים. זו הזדמנות לקרא לכלל האוכלוסייה לגשת להתחסן לנגיף. החיסון יעיל ומצמצם את הסיכוי לתחלואה ולאשפוזים".

תחלואה משמעותית יותר בקרב ילדים

"אפשר לומר בוודאות שהשנה השפעת מורגשת יותר בהשוואה לתקופה המקבילה בשנים הקודמות", תומך בטענות ד״ר רוני פרבר, מנהל מחלקת בריאות הציבור במאוחדת. "אנחנו אומנם רק בתחילת העונה, אבל אם זו ההתחלה זה בהחלט לא מעודד". נתון מדאיג במיוחד שהוא מציין קשורה לעניין הסיבוכים הנובעים מהמחלה. "כשבוחנים את הפניות של המטופלים ומשווים אותם לשנים קודמות החל מ-2021 ועד היום, רואים עלייה משמעותית בעיקר במספר הילדים ובני הנוער שמגיעים למיון בבתי החולים בעקבות סיבוכים של נגיף השפעת ומחלות נשימתיות אחרות. אנחנו רואים יותר דלקות ריאה ופי שניים יותר ביקורים במיון של ילדים בשל התחלואה הנלווית לנגיף".

שפעת (צילום: shutterstock: Subbotina Anna)
התסמינים נמשכים זמן רב לאחר ההחלמה | צילום: shutterstock: Subbotina Anna

ייתכן שההסבר לכך, לדבריו, הוא השינוי הדרמטי שאנחנו רואים במזג האוויר בימים האחרונים. "הקור באזורנו מורגש ונראה שהטמפרטורות נמוכות יותר בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד. גם אחוז ההתחסנות בקרב ילדים נמוך מאוד, ובכל שנה פחות הורים בוחרים לחסן את ילדיהם לנגיף – זה בהחלט נותן את אותותיו בשטח".

פרופ' סיריל כהן, ראש המעבדה לאימונותרפיה באוניברסיטת בר-אילן, אומר כי אכן מחלה דמוית שפעת מורגשת יותר השנה בהשוואה לשנת 2024-2023. כמו כן, הוא מציין כי הזן השולט לפי שעה הוא זן B ולא זן A שלוב נוכח יותר בעונה זו, אם כי לדבריו אין לכך משמעות כלשהי, מאחר ששני הזנים עלולים לגרום לתסמינים דומים.

"בראש ובראשונה חשוב להתחסן לשפעת, בפרט לאוכלוסיות בסיכון. כמו כן, חשוב להקפיד לבצע פעילות גופנית על מנת לשמור על המערכת החיסונית, לשהות במקומות מאווררים ולהתרחק מאנשים חולים ככל שניתן״, ממליצה ד"ר בקשי לסיום.