תביעת מיליונים נגד המרכז לבריאות הנפש גהה מתנהלת בימים אלה: לפי הנטען, בדצמבר האחרון, למיון במרכז הגיע ירון (שם בדוי) כבן 29, תושב המרכז, כשהוא מלווה באשתו ובשוטרים. הוא אובחן כסובל ממצב מאני-פסיכוטי עם הוראה לאשפוז כפוי. אשתו סיפרה לרופאים כי התנהגותו מוזרה ותוקפנית.

בתביעה שאותה הגישה משפחת המנוח באמצעות עו"ד רן שפירא ורותם ציוני ממשרד עורכי הדין אלמוג-שפירא, מצוין כי המנוח אושפז בבית החולים למשך חודש. לאחר שמצבו התאזן בהדרגה, הוא שוחרר לביתו והוגדר "חולה יום", והתבקש להמשך מעקב במחלקה, עד אשר יתקבל למרפאה. למשפחתו הוסבר כי סבל מ"התקף מאני", אך לא מעבר לכך. כמו כן נאמר להם, שייתכן כי מדובר בהתקף יחיד שיחווה במהלך כל חייו.

אלא שלפי הנטען, מיד עם שחרורו מבית החולים, חל שינוי חד במצבו הנפשי, הוא נכנס למצב של אי שקט ולא ישן בלילות.

לדברי עו"ד שפירא, לנוכח מצבו המידרדר של ירון ז"ל, שהדאיג מאוד את בני משפחתו, מספר ימים לאחר ששוחרר מבית החולים, הם שבו ביחד איתו למחלקה. בבדיקה שבוצעה במקום, כך נטען, סיפר ירון לרופא, כי הוא סובל ממחשבות שליליות רבות, ובעיקר ממחשבות אשמה בשל נסיבות אשפוזו. עוד נטען, כי בתום הבדיקה, הרופא רשם לו תרופה אנטי-פסיכוטית, והורה לו לשוב למחלקה למעקב כעבור שבוע.

גהה בריאות הנפש (צילום: שאטרסטוק, ויקיפדיה)
גהה בריאות הנפש | צילום: שאטרסטוק, ויקיפדיה

עוד נטען בתביעה, כי בבוקר שלמוחרת הבדיקה, מצבו הוסיף להידרדר, אז אמו התקשרה למחלקה וציינה בפני הרופא, כי בנה לא ישן כל הלילה. האחרון שוחח גם עם ירון, ששב והדגיש שחולפות בראשו "מחשבות לא טובות". בתגובה, הרופא הורה להגביר את מינון התרופה וביקש שירון יגיע למיון במידת הצורך.

סיפר כי הוא סובל ממחשבות אובדניות הקשורות בקפיצה מגובה

לדברי עו"ד שפירא, בצוהרי אותו היום, בהתאם להמלצת הרופא, פנה ירון, בלוויית אמו, למיון בגהה, אך הם לא התקבלו שם והופנו למחלקה. בפגישה עם הרופא במחלקה, כך נטען, סיפר ירון, כי הוא סובל מירידה במצב הרוח וממחשבות אובדניות הקשורות בקפיצה מגובה. כמו כן, שב וציין כי אינו מצליח להירדם בלילה.

עוד נטען, כי באותה הפגישה אמרה אמו של המנוח לרופא, כי היא ואשתו של ירון המתגוררות עמו, אינן מסוגלות להתמודד עם מצבו. האם הדגישה בדבריה, כי המשפחה מתגוררת בקומה גבוהה, וכי הן חוששות לחייו.

לדברי עו"ד שפירא, חרף דבריה הברורים של האם, וחרף העובדה שבפני הצוות הרפואי היה כל המידע שחייב אשפוז מיידי, בחר הצוות הרפואי לשחרר את ירון, בלי לספק לאמו ולאשתו הנחיות כלשהן.

תמיכה, עזרה (צילום: VGstockstudio, Shutterstock)
אשתו ציינה את חוסר השקט של המנוח | צילום: VGstockstudio, Shutterstock

על פי התביעה, ירון שב לביתו, כשהוא במצב נפשי קשה כשהוא סובל מאי-שקט. בערב הוא נטל את הכדור שעליו המליץ לו הרופא - ונרדם. למוחרת בבוקר, הוא קפץ אל מותו ממרפסת ביתו, כשהוא מותיר אחריו אישה בחודשי הריון מתקדמים ובן תינוק.

חוות דעת: התנהלות גהה גרמה לטרגדיה הקשה

לכתב התביעה צורפה חוות דעת רפואית של ד"ר סרג'יו מרצ'בסקי, מומחה בפסיכיאטריה, שקבע, כי התנהלותו של המרכז הרפואי גהה היא זו שגרמה לטרגדיה הקשה, או לכל הפחות – לא מנעה אותה.

לדברי ד"ר מרצ'בסקי, הרופא המטפל לא ביצע הערכת מסוכנות כמקובל, לא ביצע בדיקה מפורטת דיה, ולמרות ביקוריו התכופים של המנוח במחלקה, לא הוצע לו אשפוז חוזר, לנוכח המעבר החד שחל אצלו ממצב מאני למצב דיכאוני שכלל מחשבות אובדניות.

עוד הוא מציין כי בשל העובדה שהמנוח חשב לשים קץ לחייו, ואף לא הסתיר זאת ממשפחתו ומרופאיו, לא הייתה כל שאלה באשר להצדקת אשפוזו בכפייה, או שלא בכפייה.

בסיכום חוות דעתו קובע הד"ר כי "במקרה זה הייתה סכנה אובדנית ברורה ומיידית, שלה היה מודע הצוות הרפואי. חרף זאת, הפעולות הבסיסיות הנדרשות לא בוצעו. רשלנות הצוות הרפואי הובילה למותו המצער של המנוח בטרם עת".

עו"ד רן שפירא  (צילום: גולן קריאו)
עו"ד רם שפירא | צילום: גולן קריאו

בתביעה מבקש עו"ד שפירא מבית המשפט להורות למרכז הרפואי גהה לפצות את אשתו ובנו של המנוח בסכום שאינו פוחת מ-2.5 מיליון שקלים בגין נזקי גוף עקב רשלנות רפואית. התביעה נדונה בימים אלה בבית המשפט המחוזי בתל אביב.

תגובת גהה: "אנו משתתפים בצער המשפחה. כתב התביעה התקבל אך מפאת חיסיון רפואי, אנו מנועים מלמסור מידע באשר לטיפול שניתן. התייחסות נרחבת לטענות המשפחה תובא בפני בית המשפט"._OBJ