שלשום (שני) חשפנו ב-mako בריאות כי שישה חולים בקדחת המערבי ("קדחת מערב הנילוס"), המתגוררים באזור צפון תל אביב אושפזו לאחרונה באיכילוב לאחר שנעקצו בידי יתושה הנגועה בנגיף. חלקם סובלים מפגיעות נוירולוגיות ותפקודיות קשות.

אתמול (רביעי) דווח על חולה נוסף שאושפז באיכילוב, וכיום נודע לנו על שני חולים נוספים המאושפזים בשיבא תל השומר לאחר שנדבקו בנגיף. אחד מהם הוא גבר כבן 70 מאזור סביון, והשני - בן 40 מאזור יהוד. כיוון שמדובר בנגיף שלרוב פוגע בעיקר באנשים בני 60 ומעלה, העובדה שכרגע מאושפז צעיר בהחלט מעוררת תהייה. "ביום רביעי האחרון אבי הרגיש לא טוב ופינינו אותו לשיבא", מספר בנו של המטופל המבוגר יותר. "כבר ביום שיש מצבו הידרדר במהירות ומאז הוא לא פקח את עיניו".

בתוך כך, אתמול נמסר מעיריית ר"ג כי במסגרת תוכנית הניטור השגרתית של המשרד להגנת הסביבה נלכדו יתושות הנגועות בנגיף ברמת גן. ד"ר שי רייכר, מנהל אגף המזיקים וההדברה במשרד להגנת הסביבה: "יתושות אשר נלכדו בניטור שביצע המשרד להגנת הסביבה באזור רמת גן אומתו במעבדות משרד הבריאות כנשאיות של וירוס קדחת מערב הנילוס. בהתאם לתוצאות הניטור, המשרד להגנת הסביבה עדכן את עיריית רמת גן בממצאים, והנחה את הרשות המקומית כיצד לפעול.

"בנוסף לפעולות שהרשויות המקומיות נדרשות לבצע במקרים מסוג זה, תרומה משמעותית להפחתת הסיכוי להידבק במחלה תושג באמצעות התנהגות אחראית ומושכלת גם מצד הציבור. אנו מעודדים את הציבור להישמע להמלצות המקצועיות, להקפיד על ייבוש של מקורות מים עומדים בסביבת המגורים ולנקוט באמצעי המיגון המומלצים. יחד נוכל לצמצם את מפגעי היתושים ולהימנע מעקיצות מיותרות".

אישה מגרדת עקיצת יתוש, יתושים (צילום: New Africa, SHUTTERSTOCK)
חשוב לעשות שימוש בדוחי יתושים - עכשיו יותר מתמיד | צילום: New Africa, SHUTTERSTOCK

"התחושה היא כמו בקורונה, רק שבמקרה הזה מאפשרים לאנשים מבוגרים לצאת מהבית ללא חשש", אומר בנו של מאושפז כבן 70 שנפגע קשה מהנגיף ומאושפז באיכילוב. "אבא שלי הורדם והונשם ועכשיו הוא מתעורר, אבל זה כאילו שהוא עבר אירוע מוחי - הוא לא מסוגל להזיז את הגפיים וגם מבחינה קוגניטיבית הוא מבולבל לחלוטין ובקושי מתקשר איתנו".

"מדאיג - אבל עדיין לא מדובר בפנדמיה"

אז האם יש סיבה לדאגה? פרופ' סיריל כהן, ראש המעבדה לאימונותרפיה באוניברסיטת בר-אילן, חושב שאין להקל ראש בנתונים. "זה בהחלט מדאיג. אף שקדחת הנילוס היא מחלה מוכרת הפוגעת במספר אנשים בכל עונת קיץ, השנה אנחנו עדים לכמה מקרים בסמיכות שמתרחשים מוקדם מהצפוי. גם העובדה שהנגיף אותר בקרב יתושות באזור ר"ג מטרידה, כיוון שעד כה הוא נכח באזור השרון ותל אביב בלבד. זה בהחלט מעיד על התפשטות".

עם זאת, הפרופ' ממהר להרגיע ומסביר כי עדיין לא מדובר בפנדמיה וצריך להמשיך לעקוב. "על הרשויות העירוניות להמשיך בניטור ובטיפול בעניין, לרבות ייבוש מקורות מים עומדים והדברה".

ד"ר אבי גדות, ראש מערך הנוירולוגיה באיכילוב, שכבר טיפל בכמה חולים לאחרונה, טוען כי אין ספק שמדובר בהתפרצות. "אנחנו רואים מקרים רבים באופן יחסי, של חולים הסובלים מדלקת של המוח כתוצאה מקדחת הנילוס המערבי, ומספר חולים נוספים שטרם אובחנו אך חשודים למחלה זו, מאחר שהם מתאימים בממצאי הבדיקות ובקליניקה שלהם לקדחת הנילוס המערבי. הציבור חייב להבין שמדובר במחלה שיכולה לסכן חיים, בייחוד כשמדובר באנשים מעל 70".

למרות הדיווחים בשטח, במשרד הבריאות עדיין לא מתרגשים: "בהמשך להודעה על יתושים הנגועים בקדחת מערב הנילוס, חשוב לציין כי על פי נתוני משרד הבריאות, בשלב זה לא נראית מגמת תחלואה חריגה בקדחת מערב הנילוס בישראל", מסרו אתמול. "המשרד ממשיך בניטור הנתונים ויעדכן במידת הצורך בשקיפות וכפי שנעשה בעבר".