מי מאתנו לא סובל מדי פעם מכאב ראש? לרוב, משכך כאבים סטנדרטי אמור לשפר את התחושה - אך האם ידעתם ששימוש חודשי מופרז במשככי כאבים עלול דווקא להחמיר את כאבי הראש לאורך זמן?

מאז ומתמיד סבלה ימית (שם בדוי), בת ה-42 ממיגרנות שהופיעו סביב המחזור החודשי. בריאיון ל-mako בריאות היא מספרת כי בשנה האחרונה הם החמירו באופן משמעותי, מה שהביא אותה ליטול משככי כאבים כמעט באופן יומי. "אני יודעת שיש לא מעט נשים בנות 40 ומעלה, שמתמודדות עם החמרה של כאבי ראש עקב שינויים הורמונליים, אז הנחתי שגם אצלי ההחמרה נובעת מזה". לדבריה, גם הגינקולוגית, הסבירה לה כי מדובר בתופעה שכיחה בקרב נשים, שניתן לפתור באמצעות שימוש במדבקות אסטרוגן או גלולות למניעת היריון שמאזנות את רמות ההורמון, אבל גם המליצה לה גם לגשת לנוירולוג ולבדוק את כאבי הראש לעומק. "כשהלכתי אליו, הוא שאל אותי כמה משככי כאבים אני נוטלת, וכשעניתי פעם ביומיים, הוא אמר שזו כמות גדולה מאוד של כדורים ושאני לא אמורה לקחת יותר מ-10 כדורים בחודש". הרופא הדגיש בפניה כי הגוף שלה למעשה פיתח בכדור תלות, שגרמה לו 'לייצר' כאב ראש כדי לקבל את המנה הבאה. "הגעתי למצב שהמיגרנות שלי התחזקו כל כך, עד שכדור אחד בכל פעם כבר לא הספיק לי".

תופעת כאב הראש הנובעת משימוש בתרופות נגד כאב ראש

התופעה שימית חוותה נקראת בשפה הרפואית 'כאב ראש עקב שימוש יתר בתרופות', (Medication (Overuse Headache. ד"ר אראל דומני, נוירולוג בכיר ברמב"ם ואחראי במרפאת כאב הראש במרכז הרפואי, מסביר כי מדובר בכאב ראש המופיע בתדירות גבוהה (במשך לפחות 15 ימים בחודש), אשר נובע משימוש תכוף במשככי כאבים נגד כאבי ראש, הניתנים עם או בלי מרשם. לדבריו, התופעה מתאפיינת לרוב בהחמרה של כאב הראש המקורי, בתדירות, בעוצמה או במשך הזמן שהוא מופיע; או בהחמרת התסמינים הנלווים אליו. לעיתים ייתכנו גם תסמינים חדשים. עוד הוא מציין כי בדומה למקרה של ימית, הסובלים מהתופעה עלולים להתמודד גם עם ירידה בהשפעת התרופות, וכתוצאה מכך - שימוש מוגבר במשככי כאבים, כלומר מדובר במעין מעגל.

ד"ר דומני מדגיש כי התופעה מתפתחת רק בקרב מי שסובלים מכאב ראש ראשוני, כגון מיגרנה, כאב ראש מקבצי - כאב חד צדדי עוצמתי מאחורי או מסביב עין אחת, המלווה בתסמינים מקומיים בעין או סביבה, או כאב ראש תעוקתי – סוג הכאב הנפוץ ביותר, שלפי מחקרים, עד 70% מהאוכלוסייה הכללית סובלים ממנו בשלב כלשהו בחייהם.

אישה נוטלת משכך כאבים (צילום:  YAKOBCHUK VIACHESLAV, shutterstock)
"הגוף פיתח תלות בכדור" | צילום: YAKOBCHUK VIACHESLAV, shutterstock

הוא מתייחס גם למדד הצריכה המוגברת של משככי הכאבים, המשתנה לדבריו לפי סוג התרופה. "בתרופות פשוטות כמו למשל פראצטמול או תרופות נוגדות דלקת שאינן סטרואידים, צריכה מוגברת משמעה מעל 15 ימים בחודש. בתרופות ש'אינן פשוטות', כמו תרופות תשלובת המכילות קפאין, אופיואידים, וכן התרופות הוותיקות והנפוצות הממוקדות לטיפול במיגרנה, הצריכה המוגברת עומדת על 10 ימים בחודש". כמו כן, הוא מוסיף כי הסך הכולל של ימי נטילת התרופות הוא הגורם המשפיע, גם אם מדובר בתרופות שונות, וללא קשר לכמות הנטילה היומית.

לטענתו, הסיבה להופעת התופעה, לא נובעת כתוצאה מהתמכרות למשככי הכאבים, אלא בשל מנגנון התגברות של המוח. "הניסיון התדיר של המטופל, באמצעות משככי הכאבים, לחסום את מעבר האותות בין התאים באזורים שמייצרים את הכאב במוח, מביא דווקא לתוצאה ההפוכה, וייצור יותר תשדורת ותהליכים מקבילים, שיעבירו את 'מסר הכאב' ויורידו את הסף לחישת כאב".

מודעות נמוכה – תופעה רווחת

למרות המודעות הנמוכה בקרב הציבור, מתברר כי מדובר בתופעה די שכיחה, שלדברי הד"ר משפיעה על בין אחוז ל-2% מהאוכלוסייה הכללית באירופה, ארה"ב, וכן במדינות לא מערביות. "אלה מספרים עצומים", הוא מבהיר, ומציין כי בישראל עד כה לא נעשתה בדיקה מעמיקה להבנת היקף התופעה. "הבעיה היא שגם בקרב נוירולוגים בארץ ובעולם התופעה לא תמיד מוכרת, וגם אלה שמכירים אותה לא מבינים לעומק את המנגנון העומד מאחוריה. ישנם מקרים שבהם נוירולוגים מאוד מנוסים מפנים את המטופלים לנסות בכל יום תרופה אחרת אף שזה לא הפתרון, וככה הם בעצם ממשיכים לסבול מהתופעה". כמו כן, הוא מוסיף כי בישראל ישנם מעט מומחים לטיפול בכאבי ראש שיכולים לאבחן את הבעיה, ודאי לטפל בה באופן המיטבי. "אין בארץ כלל התמחות לטיפול בכאבי ראש. אומנם קיימת אפשרות לנסוע לבצע הכשרה בחו"ל, אך מעטים הרופאים שעושים זאת".

אגב, מדינות מסוימות פועלות למיגור התופעה. כך למשל במשרד הבריאות בדנמרק ניסו לפני מספר שנים לצמצם את היקפה, תוך העלאת המודעות לכאבי ראש משימוש יתר אצל רופאי משפחה והציבור, בין השאר באמצעות הרצאות, פרסומות ועלונים. "תוך שנה אחת בלבד, ורק מעצם הידע שהנגישו לרופאים ולציבור, הם הצליחו להוריד את שכיחות התופעה באוכלוסייה ב-50%", מציין הד"ר.   

כיצד מטפלים בכאב ראש שנגרם משימוש יתר בתרופות?

לטענת ד"ר דומני, כדי לטפל בתופעה, תחילה צריך לאבחן באופן מדויק את כאב הראש הראשוני שממנו סובל המטופל. "כדי לפתור את הבעיה מהשורש ולהפחית את הצורך של המטופל במשככי כאבים, ראשית ננסה להציע לו טיפול מניעתי לכאב הראשוני". עם זאת, הוא מציין כי סיכויים של הסובלים מהתופעה ליהנות מפתרון כזה הוא נמוך. במצב כזה, האופציה הקיימת היא גמילה של המטופל ממשככי הכאבים. "כשאנחנו אומרים גמילה, הכוונה היא הימנעות מוחלטת מכל תרופה לכאב לפרק הזמן הנדרש. במהלך התהליך המטופל לרוב חווה החמרה של המצב, כך למשל אם מדובר במיגרנה, יכולות להופיע גם בחילות והקאות. התהליך, שיכול לארוך בין שבוע למספר שבועות, לעיתים מלווה בטיפול תרופתי לתופעות הלוואי, עירויים ואפילו אשפוז. בחלק מהמקרים המטופל סובל מתסמיני גמילה של ממש, בייחוד אם מדובר בגמילה ממשככי כאבים בעלי מנגנונים התמכרותיים". 

כאב ראש (צילום: shutterstock)
מעגל של סבל | צילום: shutterstock

לטענת הד"ר, תהליך גמילה מוצלח אינו מוגבל בזמן, והוא מסתיים כאשר המטופל כבר אינו חווה החמרה בכאבים. "לאחר מספר שבועות, אנחנו עושים בדיקה כדי להבין אם המטופל עדיין סובל מכאב ראש ובאיזו תדירות, כדי שנוכל להתאים לו טיפול בלי להגיע שוב למצב של שימוש יתר בתרופות".

"ממש כמו ששומעים על אנשים 'בקריז'"

ימית, שעברה גם היא גמילה ממשככי הכאבים, אם כי באופן עצמאי, מתארת את הקושי בתהליך. "ברגע שהפסקתי, סבלתי ממיגרנה קשה ואפילו הרגשתי שאני צריכה להתאשפז, ממש כמו ששומעים על אנשים 'בקריז'. רק אחרי 48 שעות שלא לקחתי כדורים בכלל, עבר לי הכאב, וכבר שלושה חודשים אני לא סובלת מכאבים, וגם אם הם מופיעים זה בעצימות נמוכה, כך שכדור אחד מספיק כדי להתגבר עליהם".

ד"ר דומני מסכם ואומר כי חשוב להכיר את הסימנים המקדימים לתופעה. "מרבית האנשים לא סופרים את מספר הימים שהם לוקחים משככי כאבים, אבל אפשר להיות ערניים ולבדוק אם קנינו חפיסה נוספת של משככי כאבים בטווח זמן קצר, או אם כאב הראש מחמיר אט-אט בתדירות ובעוצמה, אם מופיעים אצלם תסמינים חדשים, או לחלופין אם הכאב מגיב לפחות למשככי הכאבים -  אלה נורות אדומות שמצריכות פנייה לנוירולוג".

ימית מוסיפה כי בתקופה האחרונה, נשים נוספות סיפרו לה שהן או בני משפחותיהן חוו תופעות דומות. היא מדגישה גם כן את הצורך בהעלאת המודעות לציבור בנושא, בין השאר באמצעות חברות התרופות. "אחרי שזה קרה לי, חזרתי שוב לאריזה והסתכלתי גם על העלון לצרכן. על האריזה מצוין המינון היומי, ורק בעלון מצוין לגבי צריכה מוגברת חודשית. אבל מי קורא את העלון? אף אחד לא מסתכל על זה, וגם הרוקח לא אומר את זה. כשמשתמשים בתרופה חשוב להכיר את ההשלכות שלה כי זה עלול לפגוע בבריאות".