טרגדיה נוראית: בתביעה בגין רשלנות רפואית שהוגשה לאחרונה לבית המשפט המחוזי בירושלים, מתוארת שרשרת אירועים חמורה שהובילה למותו של בן פרגפור, ילד כבן 4, לאחר שלא אובחן בגופו גוש והוא הוביל למותו.
"הוא אמר שהוא חייב להקיא, ואז חווה קוצר נשימה ואיבד הכרה, מיד התקשרתי למד"א והם הנחו אותי איך לבצע החייאה, אבל זה לא עזר והוא הוא נפטר לי בידיים", מתאר רן אביו את הרגעים הקשים שחווה עם בנו.
בתביעה שהוגשה לאחרונה ע"י עורכי הדין גיא נסים ואביחי דר ממשרד ג. נסים - א. דר, מתוארת התעלמות רופאי הקופה ומוקד רפואי טרם ממצב רפואי מחשיד, שלדבריהם, לו רק היה מאובחן בזמן היה יכול להציל את חייו של הילד: בגיל 4 החל בן להתלונן על קשיי נשימה. במהלך החודש שקדם למותו, הוריו ביקרו חמש פעמים אצל רופאי המשפחה ואף הופנו לצילומי חזה, אולם אף שהצילומים הראו סימנים מחשידים לגוש בבית החזה, וחרף העובדה ששני הרדיולוגים שבחנו את הצילומים ציינו כי קיים חשד בבלוטת התימוס הממוקמת בין הגרון לריאות, וטענו כי הדבר דורש בירור נוסף, הרופאים במרפאת טרם שבה צולם בפעם הראשונה ובמרפאת הכללית שבה צולם בפעם השנייה, לא התייחסו לעניין כפי הנדרש.
"אחד הרופאים טען שזה לא משהו מדאיג והמשיך לטפל בו באינהלציות", משחזר אביו רן בשיחה עם mako בריאות. "כשבן המשיך להתלונן פנינו לרופא אחר. הוא אמר שהוא מעביר את הצילום לרופא בכיר על מנת להתייעץ איתו, ולבסוף המליץ להמיר את הטיפול באינהלציות בטיפול פומי של סטרואידים". לדבריו, אף כי לרגע היה נדמה שהטיפול משפיע וכי מצבו של בן משתפר, רק בדיעבד הבין שהמצב באתו השלב רק החל והחמיר ובתוך גופו התפתח גידול קטלני.
לאחר כשבועיים באחד הערבים הילד התעורר משנתו וצעק כי הוא נחנק. למרות מאמצי ההחייאה של האב, הוא נפטר, כאמור, בזרועותיו. כמה ימים לאחר מכן, התקשרו אליו. על קו הטלפון - הפתולוגית מאבו כביר שבחנה את גופת הילד במסגרת פרוטוקול קבוע שנעשה במקרים כאלה. "שאלו אותי כמה זמן הילד היה מטופל במחלה", הוא משחזר את הרגע שבו הבין שמשהו לא התנהל כשורה. "הייתי המום. לא הבנתי באיזו מחלה מדובר. רק אז הסבירו לי שהיה לו גידול".
"אין ספק כי הגוש שלחץ על קנה הנשימה של הילד ועל כלי הדם הגדולים בחלל בית החזה היה מתגלה ומטופל בטרם גרם לחנק קטלני של הילד כחודש לאחר ביצוע צילומי החזה"ד"ר בנימין קופלביץ
עורכי הדין מסבירים כי למעשה הגוש בבית החזה אובחן רק באמצעות אותה בדיקת CT שבוצעה לאחר מותו במכון לרפואה משפטית באבו כביר. "מכון זה קבע שנראה כי מדובר במחלה כרונית/תת חדה (לא פתאומית אלא מתמשכת) וייתכן שלא נבדקה ולא טופלה כראוי. הוא העביר את המקרה לבירור במשרד הבריאות".
לתביעה צורפה חוות דעתו של ד"ר בנימין קופלביץ, רופא ילדים ומנהל היחידה לדימות ילדים בבית החולים הדסה עין כרם, אשר קבע כי הממצאים בצילומי החזה שעבר בן ז"ל במסגרת מרפאת טרם ובמסגרת קופת החולים, העלו חשד גבוה לנוכחות גוש בחלל בית החזה ודרשו בירור מיידי על ידי בדיקת CT דחופה של בית החזה וביצוע בדיקות דם. "אילו זה היה נעשה, אין ספק כי הגוש שלחץ על קנה הנשימה של הילד ועל כלי הדם הגדולים בחלל בית החזה היה מתגלה ומטופל בטרם גרם לחנק קטלני של הילד כחודש לאחר ביצוע צילומי החזה", הוא קובע.
עוד הוא מציין כי אם רופאת הילדים הייתה מקבלת פענוח של הצילום ובו היה נכתב כי המראה יכול להעיד על 'תימוס או אחר' בצירוף המלצה לברר את הממצאים בהקדם האפשרי, היה ניתן לצפות שתבדוק עם הרדיולוג למה הכוונה וכיצד להמשיך בברור.
לכתב התביעה צורפה גם חוות דעת של ד"ר נילי פעילן רמו, מומחית לרפואת ילדים ולהמטו-אונקולוגיה, אשר קבעה כי לו היה בן ז"ל נבדק כראוי על ידי רופאיו, היו הם מבחינים בהגדלה של בלוטות הלימפה הצוואריות ושל הטחול, ואז הייתה מתבצעת ספירת דם והגוש בגרון (שמקורו בלוקמיה לימפובלסטית של תאי T) היה מאובחן ומטופל באמצעות המסתו והילד היה ניצל ומבריא.
"צריכים לשאת את הכאב הקשה מנשוא הזה עד שארית חיינו"
"רק היום אנחנו מבינים שלאורך כל התקופה שבה הילד התלונן, הוא למעשה סבל מגידול שחנק אותו", אומר האבא רן פרגפור. "קשה לי מאוד להשלים עם זה מכיוון שכהורים אנחנו נאלצים לסמוך על הרופאים המטפלים. הפקדנו בידיהם את הדבר היקר לנו מכל והם לא שמרו עליו. המוות יכול היה להימנע והיום אנחנו צריכים לשאת את הכאב הקשה מנשוא הזה עד שארית חיינו".
בעקבות מקרה הרשלנות החמור, הגישו ההורים, כאמור, תביעת פיצויים בטענה לרשלנות רפואית נגד שירותי בריאות כללית ונגד מרפאת טרם. לדברי עורכי הדין, כל ההזדמנויות שהיו לאבחן הבעיה ולטפל בה לפני שילד נחנק למוות, הוחמצו בשל התנהלות רשלנית מתמשכת ובדיקות שטחיות. עוד ציינו כי הם בטוחים שבית המשפט וגם משרד הבריאות ימצו את הדין עם האחראים לכשל וימנעו חזרה על התנהגות רשלנית שכזו בעתיד.
משרד הבריאות הקים ועדת בדיקה ואף ראיין את ההורים, אולם טרם העביר מסקנותיו להורים.
תגובות:
טרם רפואה דחופה: "טרם מביעה צער עמוק על מותו של הילד הצעיר ומביעה את תנחומיה בפני המשפחה. בהתיחס לנטען, הילד נבדק על ידי רופאים רבים במרפאות שונות בקהילה במשך זמן רב, ואולם הגיע למוקד טרם רפואה דחופה רק פעם אחת. במהלך אותו הביקור בוצע צילום רנטגן ורופא המוקד ביקש חוות דעת על הצילום מרדיולוג בטרם. מדובר ברדיולוג מומחה בפיענוח רנטגן ילדים. המומחה זיהה ממצא חשוד והנחה את המשפחה לפנות לרופא הקהילה לברור נוסף. טרם גם העבירה את מכתב השחרור והפענוח לקופת החולים.
"רופאי טרם פעלו ללא דופי במהלך הביקור הבודד ולא היו מעורבים כלל בהמשך הברורים הרפואיים שנמשכו עד לפטירתו הטרגית של הילד. ועדת הבדיקה שמונתה על ידי משרד הבריאות העלתה ממצאים שונים שאינם נוגעים כלל לטיפול בטרם. נמשיך לטפל במקצועיות ובמסירות בכמיליון פניות בשנה".
כללית: "אנו משתתפים בצער המשפחה. כתב התביעה התקבל לאחרונה, אך על פניו אפשר כבר לציין שהדברים כפי שמועלים בכתב התביעה אינם מדויקים ולמיטב ההבנה הרופאים פעלו כשורה. תגובה מפורטת לכך תינתן במסגרת ההליך המשפטי".
משרד הבריאות: "אנו משתתפים בצער המשפחה על מותו של בן. המקרה נבדק בנציבות קבילות הציבור למקצועות רפואה במשרד הבריאות, והוקמה ועדת בדיקה שהגישה דוח סיכום בינואר 24. כחלק מהמסקנות של הדוח ישנן מסקנות מערכתיות וכן מסקנות פרטניות. דוח ועדת הבדיקה יועבר בהקדם לעיון המשפחה ועם סיום התהליך נעדכן את המשפחה במסקנות".