כפי שדווח, בתחילת השבוע התרחש מקרה חריג בגן החיות התנ"כי בירושלים: גבר כבן 45, מטפל בגן החיות, הותקף על ידי תנין במהלך פעילות שגרתית, והובהל לחדר הטראומה בבית החולים הדסה עין כרם כשהוא סובל מפציעות קשות ועמוקות בכל חלקי גופו. בימים האחרונים עבר המטופל שני ניתוחים, ומבית החולים נמסר כי מצבו מוגדר כעת בינוני ויציב, הוא שב להכרה מלאה ומאושפז במחלקה טיפול נמרץ.

"זו הפעם הראשונה שאני נתקל במקרה כזה", אומר פרופ' באלה מיקלוש, מנהל יחידת הטראומה בהדסה עין כרם. "בספרות הרפואית מתוארים מקרים של נשיכות תנין, וגם אצלנו במחלקה ישנם מספר מומחים וכירורגים שחיו בעבר באוסטרליה או בדרום אפריקה ונתקלו במקרים דרמטיים כאלה שם, אבל בארץ לא נתקלתי במקרה דומה בכל שנותיי כרופא וכמנהל יחידת הטראומה".

לדבריו, המטופל סבל מפציעות עמוקות, לרבות פצעי נשיכה ושברים בכל חלקי הגוף, בייחוד באזור הפה והצוואר. "חששנו כי הפציעה החמורה בפניו תביא לחסימה של דרכי הנשימה, ולכן המטופל הועבר באופן מיידי לחדר הניתוח, שם טיפלו בו צוותי פה ולסת לצד צוות רב-תחומי של מרדימים, כירורגים, אורתופדים, ומומחי פלסטיקה", הוא מסביר.

ד"ר יורם פלייסיג, מומחה בכירורגיית פה פנים ולסתות במרכז הרפואי, מסביר כי במהלך הניתוח נתקל הצוות במספר אתגרים. "בהתחלה התעורר קושי גדול להרדים את הפצוע כיוון שהרקמות באזור נפגעו באופן חמור. בדרך כלל, כשאנחנו מרדימים מטופל ומנשימים אותו, הוא מושפע מטשטוש, אך במקרה הזה ולנוכח הנסיבות, ההרדמה נעשתה ללא טשטוש, כשהמטופל עודנו ער".

"התנין הוא בעל החיים עם עוצמת הנשיכה החזקה ביותר בטבע"

לדבריו, לאחר שהצליח צוות המרדימים להרדים ולהנשים את המטופל, היה ניתן לבצע בדיקת CT לכל הגוף, על מנת לזהות באופן מקיף את הפציעות שמהן הוא סובל. "הפציעה העיקרית הייתה בפנים ובגפיים. באזור הפנים הוא סבל משברים בשתי הלסתות כתוצאה מנשיכת התנין. לפי הבנתנו, התנין הוא בעל החיים עם עוצמת הנשיכה החזקה ביותר בטבע". כמו כן, מציין הד"ר, כי המטופל סבל גם מקרעים רבים של רקמות בפנים, ומשברים בשיניים. "נדרשנו לתקן את השברים, בין השאר באמצעות פלטות טיטניום, ולתפור את החתכים הרבים בפנים. במקביל, מומחי אורתופדיה טיפלו גם בפציעות הקשות שמהן סבל המטופל בגפיים התחתונים והעלונים".

מאושפז קשה
פציעות קשות ועמוקות

ד"ר פלייסיג מציין כי אף שמדובר במקרה חריג ויוצא דופן, אופי הפציעות הזכיר במעט את הפציעות שאיתן מתמודד הצוות בעקבות מלחמות עבר והווה. "ראינו בעבר פציעות דומות שהצריכו אף הן תיקון של שברים רציניים בפנים, כמו למשל פציעות ירי, פגיעות הדף כתוצאה מפיצוץ מטען וכן בפציעות דומות שנגרמו עקב תאונות דרכים".

עם זאת, המומחים מדגישים כי בניגוד לפציעות אחרות, כשמדובר בפצעי נשיכה של בעל חיים קיים חשש כי זיהומים השוכנים בפיה של החיה, יעברו למטופל. "בפיו של התנין וגם באזור שבו הוא שוכן יש חיידקים ופטריות. כשמדובר בפציעות עמוקות כמו במקרה הנוכחי של המטופל, קיים חשש כי אלה יזדהמו, ולכן ניתנת למטופל אנטיביוטיקה רחבת-טווח", מסביר פרופ' מיקלוש. עוד הוא מציין כי הצוות עוקב באופן אדוק אחר מצבו. "לחיידקים לוקח זמן להתפתח ואנחנו מעריכים כי ייקחו עוד מספר ימים עד שנוכל לדעת באופן ספציפי באילו זיהומים יש צורך לטפל באופן משמעותי יותר".

לדברי הרופאים, המטופל צפוי לעבור בזמן הקרוב ניתוחים נוספים, וצפויה לו עוד דרך ארוכה של טיפולים והחלמה. עם זאת, הם מעריכים באופטימיות זהירה כי הוא ישוב לתפקוד מלא.

מלבד הפציעות הפיזיות, בהדסה מתייחסים גם לטראומה הנפשית שעבר המטפל הוותיק בגן החיות, והוא נעזר בשירותיה של עובדת סוציאלית שאמורה לתת מענה גם בהיבט הרגשי. במידת הצורך מעורבים בטיפול גם פסיכולוגים.