אתמול (ראשון), סג"מ שקד אסלן ז"ל, צוערת בקורס קצינים בבה"ד 1, התמוטטה במהלך משימה ופונתה לקבלת טיפול בבי"ח - שם נקבע מותה. אף שסיבת המוות המצער עדיין נבדקת, ניסינו להבין עם ד"ר מורן פטאל רופא ספורט ומתמחה ברפואת המשפחה בקופת חולים מאוחדת, מה יכולות להיות הסיבות התאורטיות העלולות להוביל למוות פתאומי בקרב צעירים. "כשמדובר באנשים צעירים ופעילים מבחינה גופנית, מרבית הסיבות למוות פתאומי הן ממקור לבבי. בד"כ מדובר במום מולד שלא זוהה בבדיקות - זה עדיין נדיר מאוד אבל קורה".
סיבה נוספת למוות בגיל צעיר לדבריו, היא הפרעה בקצב הלב. "זה לא תמיד קורה בגלל פעילות ספורטיבית מאומצת, אבל בהחלט יכול לקרות בעטיה. באופן כללי, קצב לב סדיר הוא 100-60 במנוחה ועד 200-150 במאמץ. כשהוא הופך לבלתי סדיר הלב מתקשה לספק את הדרישה של הגוף, מה שיכול להוביל לקריסה של המערכות בגוף. כשמבצעים פעילות ספורט מאומצת, או אימון צבאי מפרך, יש פעילות יתר של הלב. כשהקצב לא סדיר, הלב לא מצליח לדחוף מספיק דם למערכות הגוף ועלולה להתרחש קריסה".
עוד סיבה למוות פתאומי שמציין ד"ר פטאל היא מכת חום. "במצבים מסוימים מכת חום יכולה לגרום למוות. במצב כזה, מערכת הגוף אינה מצליחה לקרר את הגוף - וקורסת. בד"כ זה קורה עקב התייבשות לאחר פעילות גופנית מוגברת או קיצונית".
ומה לגבי צעירים שאינם פעילים מבחינה ספורטיבית?
"במקרה כזה, הסיבות למוות פתאומי יכולות להיות קשורות להפרעה מבנית או לרקע גנטי (כמו למשל מוות מוקדם במשפחה או מום מולד). כשאדם בסיכון כזה נמצא במאמץ גופני, הוא לעתים יקבל טיפול מונע כמו למשל דפיברילטור (מפעם) מושתל. כשיש הפרעה לבבית מבנית , הדפיברילטור נותן מכת חשמל ומחזיר את הקצב ללב בלי שהאדם יאבד הכרה".
בנוסף, ד"ר פטאל מציין סיבות נוספות, אם כי פחות שכיחות שיכולות להסביר את התופעה: "בעיה נוירולוגית כמו שבץ יכולה להוביל למוות מוקדם, אבל זה פחות שכיח בקרב אנשים צעירים. גם פרכוסים חמורים אצל חולי אפילפסיה שלא מטופלים יכולה לסכן חיים וכך גם הפרעות מטבוליות מסוימות שבמקרים נדירים מובילות למוות. מובן שגם התקף לב הוא סיבת מוות מוכרת, לרוב נגרמת עקב השמנת יתר, שומנים בדם – אבל זה לא שכיח בקבוצת הגיל הזאת".