כדי להתמחות ברפואה בישראל יש לבצע תהליך התמחות בבית חולים או במוסד רפואי המוכר בידי משרד הבריאות, וכן לעבור שני מבחנים. מאז קום המדינה המבחנים מתקיימים אחת לשנה, תמיד בחודש יוני. ואולם מסיבה שטרם הובהרה, השנה התקיים מועד נוסף של מבחן שלב א' בהתמחות בפנימית ובגריאטריה בחודש מרץ. לטענת מתמחים שפנו למדור, מדובר במועד מיוחד שנפתח בעבור ארבעה מתמחים שלא עברו את שלב א' של 2022.
מעדויות שהגיעו לידי mako בריאות עולה כי מבחן ההסמכה האחרון של שלב א', שהתקיים לפני חודשיים לערך, הודלף כמה ימים קודם לכן, ונשלח לכ-120 מתמחים שניגשו אליו. על פי טענות המתמחים ששוחחו עמנו, ארבעת הנבחנים החלו להפיץ את המבחן ושחזרו אותו כמה ימים לפני מועד המבחן ב-13 ביוני השנה.
"לא האמנתי למראה עיניי"
אלי (שם בדוי), רופא מתמחה באחד מבתי החולים הגדולים בארץ, מספר שערב לפני המבחן קיבל עותק שלו בהודעת וואטסאפ. "לא האמנתי למראה עיניי. אני לומד למבחן הזה כבר חודשיים. עזבתי את אשתי ואת הילדות לחודש כדי ללמוד ושכרתי דירה – ובסוף מדליפים את המבחן לנייד ואנשים פשוט לומדים אותו בעל פה".
לדברי אלי, למבחן שהתקיים ב-13 ביוני הוא ניגש בלי ללמוד את המבחן המודלף. "החלטתי שלא להשתמש בהדלפה ששלחו לי וללמוד כרגיל. כשפתחתי את המבחן ראיתי שהוא מכיל בדיוק את אותן השאלות שנשלחו לי לנייד יום קודם לכן". אלי פנה למשגיח כדי לדבר עם הממונה על הבחינות, והלה הפנה אותו לגורם מהמועצה המדעית.
המבחן הסתיים, אך אלי לא עבר אותו בשל שתי נקודות שחסרו לו. הוא הגיש ערעור וזה נדחה. כעת הוא ייאלץ ללמוד שוב למבחן בשנה הבאה. לעומת זאת, כל אותם מתמחים שכן השתמשו במבחן המודלף, לטענתו, עברו בציונים גבוהים. "לפי מה שהבנתי, לפחות 60% מהם קיבלו את המבחן המודלף ושיננו אותו", הוא אומר. "הם עברו את המבחן אפילו בלי לפתוח ספר. המשמעות היא שגריאטריים שיטפלו בהורים שלנו למעשה לא יהיו ראויים לכך. את ההסמכה שלהם הם קיבלו בזיוף והעתקה. אין להם באמת רישיון, הם לא באמת עברו את מבחן ההסמכה, ומשרד הבריאות לא היה צריך לתת להם מספר רישוי. איך דבר כזה קורה בישראל של 2023?".
גם רועי (שם בדוי), מתמחה נוסף בגריאטריה, ניגש לאותו המבחן ולא נעזר במבחן המודלף, לטענתו. לדבריו, רוב הנבחנים יצאו אחרי כשעה עד שעה וחצי, ואילו הוא יצא אחרי אחרי שעות. עוד הם מספרים כי לאחר שהתלוננו, שלחו דוא"ל, ודיברו טלפונית עם אחראים במועצה המדעית של הר"י (ההסתדרות הרפואית בישראל), נענו: "עניין החשד נבדק וכרגע אין לנו הוכחות להדלפה". זאת, אף שהמתמחים הציגו למדור mako בריאות ראיות להדלפה.
בהר"י הבטיחו לחזור עם ממצאי תחקיר אך למרות פנייה שנשלחה אליהם כבר ביוני – טרם נמסרה תגובה רלוונטית. יתרה מכך, לטענת המתמחים, הר"י לא ביטלה את המבחן ואף התגאתה בשיעור הגבוה של מתמחים שעברו את המבחן השנה. "עד עכשיו ההסתדרות לא עשתה כלום ולא חזרה אלינו. הם מעלימים עין מהמקרה. אין לי הסבר אחר", אומר רועי.
"מדובר בחיי אדם"
עו"ד אילן בומבך, המייצג את המתמחים שיוצאים נגד ההדלפה והתנהלות ההסתדרות, טוען: "מסתבר שהמון רופאים הסתננו לשוק בלי שהם יכולים להיות רופאים. זה לא תואר במשפטים וגם לא במדעי הרוח, מדובר בחיי אדם. האנשים האלה הם מנתחים, רופאים, וחלקם הגדול לא היה עובר את הבחינה. השבוע שלחתי להסתדרות הרפואית מכתב דחוף לעצור את כל מה שקורה, לבטל את הבחינה לאלתר ולקיים מועד חדש. הר"י חייבת להודיע לכל הרופאים על המקרה ולהשעות את הליך קבלת הרישיון של אותם מתמחים שהשתמשו במבחן המודלף.
"עוד כתבתי במכתב כי חובה על הר"י לבצע תחקיר יסודי איך קרה שהבחינה הזו הודלפה. חייבים לתת למתמחים לגשת שוב לבחינה חדשה בהקדם האפשרי ולעצור את ההליך של הרישיון. אם הר"י לא תעצור את הבחינה לאלתר, אגיש עתירה דחופה לבית המשפט שיעצור את הליך הסמכת הרופאים. מדובר פה בחיי אדם, ומחריד לחשוב שהר"י תאפשר לאנשים שלא עברו את הבחינה באופן צודק, להיות רופאים".
פנינו למשרד הבריאות והוא הפנה אותנו להסתדרות הרפואית בישראל.
מההסתדרות הרפואית בישראל לא התקבלה תגובה.