עקירת השן הובילה לסכנת חיים: רינת סעדי (31), הגיעה לבדיקת שיניים שגרתית אצל רופא שיניים, והתבשרה כי עליה לעבור עקירה של שן בינה. לדבריה, העקירה עברה מהר יחסית, והיא לא ציפתה להחלמה ארוכה או ממושכת. אלא שכעבור מספר ימים החלה להרגיש כאב חד באזור. "כולם אמרו לי שהמקום צפוי להיות כואב והכנתי את עצמי נפשית, אבל אז התחלתי להרגיש שהכאב מתעצם ושמשהו ממש לא בסדר", היא מתארת. "הכאבים העזים התפשטו בכל אזור הפנים. אפילו כשנגעו לי באזור הלחי קפצתי מכאב חד ולא ברור".
לנוכח מצבה, רינת שבה לרופא השיניים ולאחר שהתייעצה איתו ועם רופאים נוספים, החלה ליטול תרופה אנטיביוטית, משככי כאבים ונוגדי דלקת, אולם אלה לא הקלו את מצבה.
כשבועיים לאחר מכן כשכבר התפתחה נפיחות מסביב לעין שמאל שלה, ומאחר שרינת כבר לא הצליחה לשאת את הכאב, היא הגיעה למרכז הרפואי מאיר ואושפזה. "הזעקתי את חמותי כדי לשמור על הילדות הקטנות שלי והגעתי למיון. זה היה מאוד מלחיץ".
"הזיהום הקשה באזור העקירה התפשט לחלל פנים עמוק ומסוכן"
ד"ר מוטי טויזר, מנהל היחידה לכירורגיה פה, פנים ולסתות במרכז הרפואי מאיר, שבדק אותה, מסביר על האבחון שהתבצע: "במהלך הבדיקה הבחנו בקושי משמעותי בפתיחת הפה לצד כאב עז בעת מגע עם כל הצד השמאלי של הפנים. אובחנה גם נפיחות בצקתית סביב העין ובדיקות הדם שהיא עברה הצביעו על דלקת". לדבריו, לנוכח הממצאים החליטו הרופאים לבצע CT ראש, שם התגלה אבצס גדול מאוד - תהליך דלקתי המתרחש כתגובה לזיהום. "האבצס היה ממוקם מקצה הלסת העליונה ואזור העקירה עד לבסיס הגולגולת והחשש העיקרי היה שהוא יתפשט למוח", הוא מסביר. "בסיס הגולגולת הוא אזור עמוס בכלי דם ובעצבים היוצאים ונכנסים לתוך חלל הגולגולת והמוח, והחלק שהפריד בין האבצס לבין רקמת המוח הוא למעשה פלטת עצם בעובי מספר מ"מ בלבד".
רינת הובהלה מיד לחדר הניתוח ועברה שני ניתוחים מורכבים לניקוז האבצס. הניתוח בוצע תוך שימוש במערכת ניווט תלת-ממדית, המשמשת בדרך כלל רופאי אף אוזן גרון לניתוחים בסינוסים העמוקים. במקרה הזה היא שימשה את המנתחים כדי לאתר במדויק את מיקום האבצס, מה שאפשר לדייק את הליך הניקוז כדי להימנע מפריצה לבסיס הגולגולת. "ניקוז לא מדויק היה עלול להשאיר אותה עם שיתוק של אחד העצבים או לגרום לדימום מאסיבי שעצירתו תהיה קשה מאוד לשליטה, אם בכלל", מסביר ד"ר טויזר.
"הייתי במצב קשה מאוד, גם פיזית וגם נפשית", מספרת רינת. "כשד"ר טויזר ראה אותי הוא הכין אותי ברוגע לעובדה שאצטרך להישאר במחלקה למשך זמן מסוים, ואכן אושפזתי לשבועיים. כשהבנתי מהי הסיבה לכאבים החריפים שמהם סבלתי חשתי הקלה גדולה, אבל אז גם הבנתי עד כמה המצב מסוכן".
הד"ר מציין שאומנם קשה לדעת אם הזיהום נכח באזור לפני העקירה אך מדובר בסיכון מוכר שיש להביא בחשבון בעת עקירת שן בינה. "שיני בינה מצויות בחלקים האחוריים ביותר בלסתות. זיהום באתרי העקירה שלהן עלול לסכן חיים באופן חד משמעי. עקירה בלסת התחתונה קרובה לדרכי הבליעה והנשימה ולא אחת פרוצדורה כזאת הובילה לזיהום שהצר את הדרכים הללו והצריך ניתוחים מורכבים ושהות בטיפול נמרץ".
רינת עברה את הניתוח בהצלחה ולאחר כשבועיים שוחררה לביתה וכעת היא נמצאת במעקב הדוק המשלב גם טיפולי פיזיותרפיה לצורך שיקום הפה ומערכת הלעיסה. כעת היא מבקשת להעביר מסר: "הכי חשוב זה להיות קשובים לגוף ולכאבים. ניגשתי לבצע עקירה שכיחה וכמעט איבדתי את חיי. חשוב מאוד שמי שסובל ממקרים דומים ידע להגיע לגורמים הנכונים בבית החולים כדי לטפל בבעיה כמה שיותר מהר".
"ההמלצה שלנו, היא שכאשר מדובר בשיניי בינה 'כלואות' ובשיניי בינה מורכבות מהרגיל, יש להיוועץ תחילה עם מומחה", מוסיף ד"ר טוויזר. "והטיפ הכי חשוב הוא בכל ניתוח ובכל פרוצדורה - כאשר רואים שאין שיפור והמצב מחמיר, יש לפנות מיידית להערכת מומחה לכירורגיה פה ולסת. בעת עקירה בלסת העליונה, השיניים גובלות בסינוסים ובחללים עמוקים וגבוהים שמגיעים, כמו במקרה הזה, לבסיס הגולגולת. חשוב שהציבור יהיה ער לתופעה הזאת, ובעיקר לעובדה שיש להגיע לטיפול אצל כירורג פה ולסת במקרה שחשים תסמינים חריגים או בלתי צפויים".
* בניתוח השתתפו גם: ד"ר יפה ויקטוריה, מומחית לכירורגיה פה פנים ולסתות במאיר; ד"ר גרשנבל דפנה מומחית אף אוזן וגרון במאיר; וד"ר ורד וייס מתמחה במחלקת אא"ג.