חצי שעה בלבד של עישון סיגריה אלקטרונית מספיקה כדי לפגוע בבריאות: כך עולה ממחקר חדש וראשון מסוגו שנערך לאחרונה בבית החולים רמב"ם בחיפה. בשנים האחרונות הפכו הסיגריות האלקטרוניות למוצר פופולרי בקרב מעשנים רבים, ביניהם צעירים ובני נוער. עם הזמן הצטברו מחקרים שהראו כי הסיגריה האלקטרונית מכילה חומרים רעילים בעלי השפעה לטווח הקצר והארוך, ואף תועדו מקרים חמורים של מטופלים שסבלו מכשל נשימתי בעקבות ההרגל ואף תועדו מקרי מוות.
בבית החולים רמב"ם ניסו להבין עד כמה חריפה ההשפעה של שימוש חד פעמי וקצר בסיגריה אלקטרונית. במחקר, שצפוי להתפרסם בחודשים הקרובים בכתב העת הרפואי ERJ open research, השתתפו צעירים בני 30-25 ללא מחלות כרוניות, שעישנו בעבר סיגריות אלקטרוניות.
מהלך המחקר
ד"ר מיכל גור, רופאה בכירה במכון ריאות ילדים בבית החולים, הובילה את המחקר יחד עם ד"ר סוהא ריזיק, מתמחה במכון ריאות ילדים. לדבריה, המשתתפים עברו הערכה רפואית, לפני ואחרי מפגש עישון שארך 30 דקות. בין השאר נבדקו סימנים חיוניים כגון לחץ דם, דופק, מספר נשימות וסטורציה, תפקודי ריאות, ומדדי דלקת בדם ובכיח. כמו כן, היא מציינת כי נעשה שימוש ב"אף אלקטרוני", מכשיר מיוחד שפותח על ידי פרופ' חוסאם חאיק מהטכניון, המזהה שינויים בתרכובות אורגניות נדיפות (VOCs) בנשימה של המשתתפים. מחקרים שבוצעו עם האף האלקטרוני מצאו קשר בין שינויים בתבנית של VOCs למגוון רחב של מחלות, כולל כגון סרטן הריאות.
לפי הממצאים נראה כי לאחר חצי שעה של עישון מתרחשת עלייה משמעותית בקצב הלב, בקצב הנשימה ובלחץ הדם, וכן ירידה ברמת החנקן החד-חמצני (Exhaled NO) בדרכי הנשימה, ושינוי בהרכב VOCs. "הופתענו לראות עד כמה המדדים השתנו אחרי חצי שעה. לא חשבנו שנראה תוצאות כאלה משמעותיות", אומרת ד"ר גור. "כשהסיגריות האלקטרוניות התחילו לצבור תאוצה הייתה תחושה שמדובר באלטרנטיבה בריאה לסיגריות או באיזשהו פתרון ביניים להפסקת עישון, אבל לאט-לאט הצטברו עדויות שהראו שהן אפילו יותר מזיקות, ועכשיו אנחנו מבינים שבדומה למחקרים קודמים שנעשו על נרגילות וסיגריות רגילות, גם חצי שעה מספיקה כדי לראות שינוי לרעה".
הד"ר מוסיפה כי "אם חצי שעה בלבד משפיעה באופן כזה, אנחנו יכולים להניח ששימוש כרוני בסיגריות אלקטרוניות גורם לנזקים מאוד משמעותיים לטווח הרחוק, כולל תחלואה לבבית, נשימתית, וכן העלאת הסיכון למחלת הסרטן".
ההשפעות החריפות, אומרת ד"ר גור, יחד עם הסיכונים הכרוניים הידועים, מדגישים את חשיבותה של רגולציה אפקטיבית. "חשוב לפעול באופן נמרץ להפחתת השימוש בהן, בעיקר בקרב בני נוער".
כמעט שליש מבני הנוער מעשנים
בחודשים האחרונים נדרשה להתייחס לנושא גם הוועדה המיוחדת למאבק בשימוש בסמים ואלכוהול בכנסת. בדיון שנערך השבוע נחשפה תמונת מצב עגומה החושפת את שכיחות התופעה בקרב בני נוער. לפי נתוני "המיזם למיגור העישון", כמעט שליש (31%) מבני ה-17-15 מעשנים מוצרים המכילים טבק או ניקוטין. מדובר בזינוק משמעותי בשש השנים האחרונות - בשנת 2019 עמד השיעור בגילים אלה על 17.7% בלבד.
ד"ר שני שילה, מנכ"לית העמותה הישראלית לסרטן ריאה הוסיפה כי כיום, אחד מכל ארבעה בני נוער בישראל מעשן, ושניים מכל שלושה בני נוער שיתנסו בעישון עד גיל 18 יהפכו למעשנים קבועים. לדבריה, אחוזי התמותה בקרב חולים בסרטן הריאות הם הגבוהים ביותר בארץ ובעולם, והסיכון העיקרי הוא עישון פעיל. "בכל יום מאובחנים שבעה אנשים חדשים עם סרטן ריאה, חמישה נפטרים ממחלה זו, ארבעה מהם מעשנים". לשם השוואה היא מציינת כי בכל יום נפטר אדם אחד בלבד מתאונות דרכים. היא מדגישה כי באמצעות העלאת המודעות ואבחון מוקדם ניתן למנוע את התחלואה.